Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε σε χαμηλούς ρυθμούς μεταβλητότητας όπως είναι το κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας. Ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε μόλις 3 συνεδριάσεις μέσα στην εβδομάδα αυτή και άλλες 3 την επόμενη, οπότε η επενδυτική διάθεση φαίνεται να προσαρμόζεται στο διακεκομμένο πρόγραμμα. Το επενδυτικό στοίχημα για υπέρβαση των 1.460 μονάδων εάν δεν επιτευχθεί στην συνεδρίαση της Μεγ. Πέμπτης, ίσως μετατεθεί στη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου.

Ελληνικό Χρηματιστήριο: Άνοδος με μη χρηματοοικονομικά blue chips

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, είχαμε μία υποτονική συνεδρίαση για τους περισσότερους δεικτοβαρείς τίτλους με το Γενικό Δείκτη να κινείται οριακά πτωτικά στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης και να γυρίζει στα τελευταία λεπτά θετικός.

Η λήξη της συνεδρίασης βρήκε το Γενικό Δείκτη στις 1455,48 μονάδες με 0,03%. Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 116,45 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που κινήθηκαν οι 53 έκλεισαν ανοδικά και οι 54 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE large Cap υποχώρησε κατά (-0,26%), ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap αυξήθηκε κατά 1,02%. Ο τραπεζικός δείκτης πιέστηκε (-1%) και από τις 4 συστημικές μετοχές και ουσιαστικά επηρέασε την ανάκαμψη του Γ.Δ. Σημαντική άνοδο είχε η μετοχή της Attica Bank λόγω αναμονής της έκθεσης της DBRS.

Άνοδο λόγω Cenergy είχε ο βιομηχανικός (1,91%), οι πρώτες ύλες (1,57%) λόγω Viohalco και οι τηλεπικοινωνίες (0,78%). Από τα μη χρηματοοικονομικά blue chips που ξεχώρισαν ανοδικά ήταν ο Tιτάνας, η Motor Oil, η Ιντρακατ, η Aegean, η Jumbo.

Τις μεγαλύτερες συναλλαγές έκαναν σήμερα η Epsilon Net (μαζεύουν ενόψει της Δημόσιας Πρότασης), ο Μυτιληναίος, η Alpha Bank, η ΔΕΗ, η Jumbo, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο ΟΤΕ.

Ξένες αγορές: Άνοδος σε ΗΠΑ, πτώση σε Ευρώπη

Σε ότι αφορά τις ξένες αγορές, λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, οι αμερικανικοί δείκτες κινούνταν ανοδικά ποντάροντας σε εταιρικά αποτελέσματα αλλά και προεξοφλώντας κάποιες αποφάσεις της FED που συνεδριάζει μέσα στην εβδομάδα. Αντίθετα, μέχρι εκείνη την ώρα, οι ευρωπαϊκοί δείκτες κατέγραφαν ήπια υποχώρηση. Στις ΗΠΑ-λίγο μετά τις 17.00- ο Dow Jones αυξάνονταν κατά 0,26%, ο S&P 500 κατά 0,28% και ο Nasdaq κατά 0,19%. Στην Ευρωζώνη, ο γερμανικός DAX υποχωρούσε (-0,29%), ο γαλλικός CAC (-0,15%), ο ιταλικός (-0,05%) και ο Eurostoxx 50 (-0,49%).

Πηγή