Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Το ενδιαφέρον επενδυτών και της ευρύτερης κοινής γνώμης στην Ευρώπη είναι στραμμένο στις εξελίξεις στο Ουκρανικό. Η σημερινή συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επηρεάστηκε από το γεγονός ότι ίσως έχουμε τις τελευταίες προσπάθειες συμβιβασμού μεταξύ ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Επίσης το γεγονός ότι δεν είχαμε δηλώσεις από την ΕΚΤ (ενώ αντίθετα είχαμε δηλώσεις από την FED) μάλλον επηρέασε κάπως αρνητικά τις ευρωπαϊκές αγορές. Πτωτικά ξεκίνησαν και οι αμερικανικοί δείκτες εξαιτίας φτωχών στοιχείων που βγήκαν για την κατανάλωση στις ΗΠΑ και τις δημόσιες δαπάνες. Ο φόβος ότι η ανάπτυξη σε μεγάλα κράτη όπως η ΗΠΑ, η Κίνα και η Γερμανία δεν θα είναι όπως τις προσδοκούσαν οι αγορές είναι βασικοί παράγοντες συσσώρευσης δεικτών και αυξημένης μεταβλητότητας.

Προς τη στήριξη των 925 μονάδων ο Γενικός Δείκτης

Στα καθ’ ημάς, το ελληνικό χρηματιστήριο αν και ξεκίνησε ήπια ανοδικά, γρήγορα πέρασε καθοδικά για να κλείσει κοντά στο χαμηλό ημέρας ο Γενικός Δείκτης. Το τέλος της συνεδρίασης, βρήκε το Γ.Δ στις 924,42 μονάδες πέριξ δηλαδή της στήριξης των 925 μονάδων με υποχώρηση (-1,09%). Αυξημένη σε σχέση με τις τελευταίες συνεδριάσεις ήταν η αξία συναλλαγών στα 89 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά (-1,16%) και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) υποχώρησε κατά (-0,93%). Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-2,82%), Πετρελαίου-Αερίου (-2,38%), Ταξιδιών-Αναψυχής (-1,9%). Οι τράπεζες υποχώρησαν κατά (-0,53%) παρά το γεγονός ότι μέχρι τη μέση της συνεδρίασης κατέγραφαν άνοδο. Ο κλάδος υγείας ήταν ο μόνος με άνοδο κατά 3,62%. Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν η ΕΤΕ (η μόνη τραπεζική μετοχή που έκλεισε ανοδικά και με μεγάλους τζίρους), η Alpha Bank, ο ΟΠΑΠ, η Μυτιληναίος και ο ΟΤΕ.

Η εβδομαδιαία μεταβολή του Γενικού Δείκτης ήταν πτωτική (-1,91%) αλλά διαφαίνεται ότι ο Ιανουάριος θα κλείσει με μία καλή θετική μεταβολή. Αυξημένη ήταν η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών.

Πηγή