Σε θετική τροχιά αναμένεται να παραμείνει τα επόμενα χρόνια η αγορά των δεξαμενόπλοιων, λαμβάνοντας ισχυρή στήριξη από τα ευνοϊκά θεμελιώδη μεγέθη προσφοράς και ζήτησης.

Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του ναυλομεσιτικού οίκου Optima Shipping Services, η συνεχιζόμενη ανάπτυξη στους όγκους του διεθνούς εμπορίου πετρελαίου, οι αυξημένες αποστάσεις στο εμπόριο αργού μεταξύ Ατλαντικού και Ασίας, τα νέα εμπορικά πρότυπα σε Ρωσία και Ευρώπη, οι μερικές αναδρομολογήσεις λόγω των διαταραχών στην Ερυθρά Θάλασσα και η περιορισμένη ανάπτυξη της προσφοράς του στόλου συγκαταλέγονται στους βασικούς παράγοντες που θα επηρεάσουν ανοδικά την αγορά.

Τα ναύλα σε όλες τις βασικές κατηγορίες πλοίων παρουσιάζουν σημαντικά κέρδη εν συγκρίσει με τον ιστορικό μέσο όρο των τελευταίων ετών. Τα στοιχεία της Optima καταδεικνύουν ότι τα έσοδα σε μονοετείς ναυλώσεις στα VLCCs κυμαίνονται μέχρι σήμερα το 2024 105% περισσότερο συγκριτικά με τα μέσα ναύλα την περίοδο 2015-2024. Τα αντίστοιχα ποσοστά σε suezmaxes, aframaxes και oil product tankers τύπου MR είναι +55%, +85% και +86%.

Τα crude tankers

Εξετάζοντας τα δεξαμενόπλοια μεταφοράς αργού πετρελαίου, η Optima επισημαίνει ότι η ζήτηση για τονάζ αναμένεται να ενισχυθεί κατά 3,5% το τρέχον έτος. Αυτό το ποσοστό ενισχύεται από την αυξημένη κατά 1,9% μέση απόσταση μεταφοράς, λόγω των εξαγωγών μεγάλων αποστάσεων μέσω του Ατλαντικού από ΗΠΑ, Βραζιλία και Γουιάνα, καθώς και της έναρξης λειτουργίας των διυλιστηρίων στην Ασία.

H ανάπτυξη ωθείται, σύμφωνα με τους αναλυτές, από την άνοδο κατά 15% στις εξαγωγές από την Αμερική μεταξύ 2023 και 2025, που θα αποτελέσουν περίπου το 80% των διεθνών εξαγωγικών όγκων. Η Ασία από την άλλη αναμένεται να ηγηθεί των εισαγωγών, αντιστοιχώντας περίπου στο 60% της εκτιμώμενης αύξησης.

Επίσης, οι μέσες αποστάσεις μεταφοράς αργού πετρελαίου αναμένεται να ενισχυθούν κατά 2% την επόμενη διετία, λαμβάνοντας πρόσθετη στήριξη από τις επανδρομολογήσεις λόγω των διαταραχών στην Ερυθρά Θάλασσα και τα πρότυπα μεγαλύτερων αποστάσεων που έχει παγιώσει πλέον στην αγορά η ρωσο-ουκρανική διαμάχη.

Σημειώνεται, επιπλέον, ότι οι υπο-επενδύσεις των τελευταίων ετών – μέχρι και το δεύτερο μισό του 2022 περίπου – συγκρατούν χαμηλά την ανάπτυξη του στόλου. H Optima εκτιμά ότι ο στόλος των crude tankers θα μεγαλώσει κατά 0,6% φέτος, 0,8% το 2025 και 0,4% το 2026.

Τα product tankers

Περνώντας στα δεξαμενόπλοια μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου, οι αναλυτές αναμένουν ανάπτυξη της ζήτησης κατά 5,2% το τρέχον έτος, με αύξηση κατά 4,8% των μέσων αποστάσεων που διανύουν τα πλοία, με βασική αιτία τις αλλαγές των ταξιδιών από το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας, έναντι της Ερυθράς Θάλασσας.

Συνολικά, η αγορά αναμένεται να παραμείνει σφιχτή λόγω των θετικών τάσεων στη ζήτηση, παρά τις αναταραχές που προκαλούν οι γεωπολιτικοί παράγοντες και οι περικοπές στην παραγωγή του ΟΠΕΚ+, αναφέρει η Optima.

To 2025 το εμπόριο μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου αναμένεται να αναπτυχθεί κατά σχεδόν 2%, με στήριξη από την αύξηση κατά 1,1% στη ζήτηση για αργό και άνοδο 1,2% στην παγκόσμια δυναμικότητα των διυλιστηρίων. Την ανάπτυξη στις εξαγωγές εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν η Μέση Ανατολή (+6%) και η Ασία (+4%).

Πάντως, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που θα μπορούσαν να απειλήσουν τα τρέχοντα επίπεδα ναύλων. Αυτοί περιλαμβάνουν μία πιθανή υπερπροσφορά στην Ευρώπη και τον Ειρηνικό, τις προσπάθειες για ενεργειακή αυτάρκεια από τους παραδοσιακούς εισαγωγείς προϊόντων πετρελαίου και τις αβέβαιες προοπτικές στην Κίνα.

Όσο για τα επίπεδα ανάπτυξης του στόλου, οι εκτιμήσεις της Optima καταδεικνύουν άνοδο 2% φέτος, 4% το 2025 και ξανά 2% το 2026.

Η δραστηριότητα ανακύκλωσης

Τα τελευταία περίπου δύο χρόνια έχουν ανακοπεί σχεδόν ολοκληρωτικά οι ροές των δεξαμενόπλοιων που καταλήγουν στα διαλυτήρια, λόγω των ευνοϊκών συνθηκών στη ναυλαγορά.

Οι αναλυτές της Optima εκτιμούν ότι η δραστηριότητα ανακύκλωσης θα αυξηθεί από το 2026 κι έπειτα.

«Οι κανονισμοί για τις εκπομπές ρύπων αναμένεται να ασκήσουν πρόσθετη πίεση στην ενεργή προσφορά δεξαμενόπλοιων. Έμφαση θα δοθεί στην οικονομική βιωσιμότητα της λειτουργίας παλαιότερων πλοίων. Οι κανονισμοί καθίστανται αυστηρότεροι και η ανάλυση κόστους-οφέλους για τη μετασκευή παλαιότερων πλοίων με ακριβές τεχνολογίες ενεργειακής αποδοτικότητας ενδέχεται να μη δικαιολογεί τη διατήρησή τους στις θάλασσες για αρκετό καιρό ακόμη» καταλήγει η Optima.

Πηγή