Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η ενδοσυνεδριακή υπέρβαση των 1.500 μονάδων κράτησε μόλις 1 ώρα για τον Γενικό Δείκτη σήμερα. Μετά ακολούθησαν πωλήσεις που έφεραν τον Γενικό Δείκτη σε αρνητική μεταβολή. Αν μάλιστα δεν υπήρχε η άνοδος των τραπεζικών μετοχών που λειτούργησε υποστηρικτικά, η πτώση θα ήταν μεγαλύτερη.

Ελληνικό χρηματιστήριο: Οι τράπεζες δεν κατάφεραν να σταθεροποιήσουν την υπέρβαση των 1.500 μονάδων.

Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από αυξημένη μεταβλητότητα. Ο Γενικός Δείκτης από την ισορροπία πέριξ των 1.490 μονάδων εκτινάχθηκε στα υψηλά ημέρας στις 1.505 μονάδες με την βοήθεια των τραπεζικών μετοχών. Όμως στα επίπεδα αυτά (1505μ) εμφανίστηκαν πωλητές στις περισσότερες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αποτέλεσμα να πιεστεί ο Γενικός Δείκτης και να υποχωρήσει όχι μόνο κάτω από τα επίπεδα των 1.500 αλλά και κάτω από το χθεσινό κλείσιμο.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γ.Δ. διαμορφώθηκε στις 1490,46 μονάδες, με οριακή υποχώρηση -0,08%. Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 130 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 54 έκλεισαν ανοδικά και οι 56 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά 0,06% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά 0,34%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (1,82%), Τραπεζών (0,94%), Πετρελαϊκών (0,09%), Τηλεπικοινωνιών (0,08%) και υποχώρηση οι κλάδοι των Βιομηχανικών (-1,09%), Προσωπικών-Οικιακών προϊόντων (-1,06%), Τροφίμων-Ποτών (-0,68%).  

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν σε ΕΤΕ, Eurobank, Αlpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ.

Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας έδειξε ότι τα επίπεδα των 1.500 μονάδων Γ.Δ απαιτούν ‘χρηματιστηριακή στράτευση’ για να ξεπεραστούν. Ούτε οι τράπεζες μπορούν από μόνες τους (όπως σήμερα) να οδηγήσουν τον Γ.Δ σε υψηλότερα επίπεδα των 1.500 μονάδων ούτε μόνα τους τα μη χρηματοοικονομικά blue chips. Η ολοκλήρωση  των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων α’ τριμήνου από τις περισσότερες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης σηματοδοτεί ότι η αγορά θα πρέπει να αναζητήσει άλλες πηγές έμπνευσης και ανόδου. Οι μερισματικές αποδόσεις είναι μία λύση αλλά και αυτή αφορά λίγες μετοχές και, σε μεγάλο βαθμό, έχουν προεξοφληθεί. Οπότε, η επιστροφή σε ανοδική τροχιά των ξένων αγορών ίσως βοηθήσει στην περαιτέρω άνοδο και της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στο σύνολό της.

Μεικτές τάσεις σε Αμερική και Ευρώπη

Η μεταβλητότητα ήταν έντονη και στις ξένες αγορές. Στην Αμερική, οι 3 μεγαλύτεροι δείκτες ξεκίνησαν με οριακές ανοδικές μεταβολές ενώ αντίθετα οι μεγαλύτεροι ευρωπαϊκοί δείκτες υποχώρησαν. Λίγο μετά την έναρξη των αμερικανικών συνεδριάσεων, ο Dow Jones αυξάνονταν οριακά (0,03%), ο S&P500 το ίδιο και ο Nasdaq κατά 0,07%.  

Βέβαια οι ανοδικές τάσεις αυτές είναι πιθανόν να μεταβληθούν μέχρι το τέλος των συνεδριάσεων. Κλειδί των συνεδριάσεων είναι τα εταιρικά αποτελέσματα α ‘ τριμήνου και οι επιχειρηματικές κινήσεις. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού την ίδια ώρα, ο γερμανικός DAX υποχωρούσε (-0,2%), ο γαλλικός CAC μειώνονταν κατά (-0,44%), ο ιταλικός MIB (-0,12%) και ο Eurostoxx 50 κατά (-0,34%).

Πηγή