«Οι λέξεις φταίνε. Αυτές
ενθάρρυναν τα πράγματα σιγά
σιγά ν’ αρχίσουν να συμβαίνουν …»
(Κική Δημουλά “Επεισόδιο”)


Νιφορόπουλος Κωνσταντίνος Αντιπρόσωπος στη ΣτΑ του Ο.Ε.Ε.

Σήμερα (Παρασκευή 28/6/2024) απόγευμα και αύριο Σάββατο πρωί, θα διεξαχθεί η 87η Τακτική Σύνοδο της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του O.Ε.Ε., στο ξενοδοχείο Athens Marriott Hotel, Λεωφόρος Συγγρού 385, Αθήνα.

Χωρίς Ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο, συνεχίζουμε όπως παλιά …..

[ Δείτε : Οικονομικό Επιμελητήριο – 10 θέματα που πρέπει να δούμε [ 07/12/2017 ] ]

Μερικά, από αυτά, που έγραφα τότε :

➤Μήπως να ξαναδούμε τους Σκοπούς μας; [ Τώρα, που δεν είμαστε σε «προεκλογική» περίοδο ]

➤Μήπως να ξαναδούμε τους τρόπους και τις δράσεις επίτευξης των σκοπών μας ; (Έχουν περάσει πάνω από 40 χρόνια από την ίδρυση του Ο.Ε.Ε και οι συνθήκες και οι καταστάσεις έχουν αλλάξει)…….

➤Οι «Οικονομικές Καταστάσεις» του Ο.Ε.Ε, των πέντε τελευταίων ετών να αναρτώνται, στην ιστοσελίδα του Ο.Ε.Ε και να έχουν την μεγαλύτερη δυνατή ανάλυση (και όχι την ελάχιστη εκ του νόμου προβλεπόμενη). Επίσης να υπάρχει, ειδικό παράρτημα όσον αφορά την «ανταποδοτικότητα», των διαφόρων τύπου εισφορών των Λογιστών -Φοροτεχνικών…..

Σε καμιά περίπτωση, αυτό δεν είναι μομφή ούτε για την Οικονομική Διεύθυνση του Ο.Ε.Ε., ούτε για την Κεντρική Διοίκηση, αφού η σύνταξή τους γίνεται με το υπάρχον (προ αμνημονεύτων χρόνων) Κανονιστικό Πλαίσιο.

➤ Η «απαξίωση» του ρόλου της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων (ΣτΑ) : Ο κατάλογος των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης αναλώνεται στα απολύτως αναγκαία θέματα εγκρίσεων (προϋπολογισμός, Ισολογισμός, απολογισμός, κ.λπ ) Ελάχιστες (σχεδόν καθόλου) ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα του Ο.Ε.Ε , για τις συνεδριάσεις της ΣτΑ….

➤Μια φορά το χρόνο ή τουλάχιστον μια φορά στην τριετή [τετραετή τώρα και άρα μπορούμε δύο φορές ] θητεία η ΣτΑ να συνεδριάζει σε μια από τις μεγάλες Ελληνικές Πόλεις, εκτός της Αθήνας.

➤ Στο άρθρο μου «Προτάσεις για ένα μεγαλύτερο και δυνατότερο «Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος» (Ο.Ε.Ε.)» [19-02-2016], αναφέρω εκτενώς τους λόγους για τους οποίους, κατά την γνώμη μου, οι πτυχιούχοι των οικονομικών τμημάτων των Α.Τ.Ε.Ι , έπρεπε να είναι μέλη στο Ο.Ε.Ε. και ότι ο «αποκλεισμός» αυτός εμποδίζει την προοπτική ανάπτυξης του Ο.Ε.Ε. Να δικαιούνται, να γίνονται μέλη του Ο.Ε.Ε και οι πτυχιούχοι των Α.Τ.Ε.Ι οικονομικής κατεύθυνσης. (έστω προβλέποντας ένα μεταβατικό διάστημα) και να μην υπάρχει αποκλεισμός των εισηγητών, που δεν είναι μέλη του Ο.Ε.Ε. αλλά «απλοί» Λογιστές-Φοροτεχνικοί.

[ Επίσης ένα σοβαρό ζήτημα, που πρέπει να αποκατασταθεί, είναι η «απόφαση» του Ο.Ε.Ε, να αποκλείονται οι υποψηφιότητες όσων ήταν εισηγητές σεμιναρίων του Ο.Ε.Ε, κατά το έτος διεξαγωγής των Εκλογών…]

➤Μέλη που χρωστούν και δεν ψηφίζουν – Η ουσιαστική «διαγραφή» μελών του Ο.Ε.Ε. : Να συζητήσουμε στην βάση εύρεσης ενός τρόπου διαγραφής μέρους των οφειλών ή και ρύθμισης, ώστε οι συνάδελφοι αυτοί να έχουν δικαίωμα ψήφου στις επόμενες εκλογές.

➤ Οργάνωση «Πανελλήνιου Οικονομικού – Λογιστικού- Φορολογικού Συνέδριου», το οποίο θα διεξάγεται κάθε δύο ή τρία έτη από το Ο.Ε.Ε. [Πρόταση που «προπαγανδίζω», μέσω της αρθρογραφίας μου από το 2013].

[ Χθες ( Πέμπτη) διεξήχθη το 5ο Διεθνές Συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στο Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (δείτε : https://oe-e.gr/2024/04/18/the-world-in-transition/ ) με εξαίρετους ομιλητές και θεματολογία.

Όμως εγώ εννοώ ένα Συνέδριο, με άλλη θεματολογία ….

Ένα Συνέδριο, που εκτός των άλλων θα τόνιζε το ρόλο της Λογιστικής και κατ΄ επέκταση των Λογιστών στην Κοινωνία : (α) Στην συλλογή των Φόρων (Δημόσια Έσοδα ) β) Στην Διαχείριση των Οικονομικών Οργανισμών/Εταιρειών και τον ‘Έλεγχο αυτής, (γ) Στην λογοδοσία των υπευθύνων των Οικονομικών Οργανισμών/Εταιρειών (Διαχειριστών και Κρατικών Λειτουργών ), ένα Συνέδριο, που θα διεκδικούσε από την Πολιτεία…. ]

➤ Η Ιστορία μας και οι μεγάλοι Έλληνες Οικονομολόγοι που δεν τιμήσαμε :

Κάθε «ΣτΑ» από εδώ και στο εξής να είναι αφιερωμένη σε κάποιον από τους κορυφαίους Έλληνες Οικονομολόγους, Λογιστές, ή οποιοδήποτε άλλου Οικονομολογικού επαγγέλματος…..

[Προχείρως αναφέρω: Ανδρέα Ανδρεάδη, Δημήτρη Μπάτση, Άγγελο Αγγελόπουλο, Ιωάννη Σούτσο, Μιχαήλ Αιλιανό, Δημήτρη Καλλιτσουνάκη, Ιωάννη Δροσόπουλο, Κυριάκο Βαρβαρέσο, Ξενοφώντα Ζολώτα, Απόστολο Λάζαρη, Κώστα Βεργόπουλο…. Εμμανουήλ Σακέλλης, Θεόδωρος Γρηγοράκος…. ].

Και ως «αιθεροβάμων» ( αυτός που δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα και κάνει απραγματοποίητα σχέδια), να προσθέσω σήμερα, δύο πράγματα ακόμα :

Την προοπτική δημιουργίας Μουσείου Λογιστικής και Φορολογίας.

➤ Την συμμετοχή και Γυναικών (είναι ευθύνη όλων των Παρατάξεων του Ο.Ε.Ε), στην 15μελή Κεντρική Διοίκηση (σήμερα δυστυχώς, δεν είναι καμία)

Και έλεγα επίσης τότε :

«Αν δεν υπάρχει δρόμος, εμείς θ’ ανοίξουμε το δρόμο».

(Αννίβας 247 – 183 π.Χ. , Καρχηδόνιος στρατηλάτης)

· Ας πάρουμε λοιπόν ουσιαστική υπόσταση, ως Συνέλευση των Αντιπροσώπων

· Ας «βάλουμε», ένα ακόμα ηλεκτρονικό «κουμπί», στο site του Ο.Ε.Ε «Τι είπαμε στην 87η ΣτΑ»…….

Πηγή