Το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας ενέκρινε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ως «απάντηση» στην έγκριση που έδωσαν οι ΗΠΑ στο Κίεβο για χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για πλήγματα βαθιά στη ρωσική επικράτεια.
Βάσει του νέου αυτού δόγματος, η Μόσχα θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων σε περίπτωση που εκδηλωθεί εναντίον της «συμβατική» πυραυλική επίθεση, η οποία θα υποστηρίζεται από πυρηνική δύναμη.
Όπως μεταδίδει το Reuters, το επικαιροποιημένο δόγμα σκιαγραφεί όλες τις απειλές που θα οδηγούσαν τη ρωσική ηγεσία στο να εξετάσει ένα πυρηνικό χτύπημα και προβλέπει πως μια επίθεση με συμβατικούς πυραύλους, με drone ή άλλα αεροσκάφη θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι πληροί αυτά τα κριτήρια.
Λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, ο Πούτιν είχε διατάξει αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα, βάσει των οποίων οποιαδήποτε συμβατική επίθεση στη ρωσική επικράτεια με την αρωγή μιας εξοπλισμένης με πυρηνικά δύναμης θα μπορούσε να θεωρηθεί ως κοινή επίθεση στη Ρωσία.
Η εξέλιξη αυτή συμπίπτει με το ορόσημο της συμπλήρωσης 1.000 ημερών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ενώ η Ουάσιγκτον έδωσε το «πράσινο φως» στο Κίεβο για χρήση πυραύλων μεγάλων βεληνεκούς για πλήγματα σε στρατιωτικούς στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η απερχόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ με το «πράσινο φως» που έδωσε στο Κίεβο ρίχνει λάδι στη φωτιά, επιδιώκοντας να κλιμακώσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Η χρήση από την Ουκρανία πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, θα σημάνει μια ριζική κλιμάκωση της σύγκρουσης, διαμήνυσε με τη σειρά του ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, μια τέτοια ενέργεια θα άλλαζε θεμελιωδώς την φύση του πολέμου και θα πυροδοτούσε μια «επαρκή και απτή» απάντηση από τη Ρωσία.
Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, υποστήριξαν σε δηλώσεις τους σε ΜΜΕ ότι το «πράσινο φως» στην Ουκρανία για τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς εναντίον της Ρωσίας δόθηκε εν είδει ανταπόδοσης στην εμπλοκή βορειοκορεατικών στρατευμάτων στη σύγκρουση.
Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, Αντρίι Σιμπίχα, εκτίμησε πως η κίνηση αυτή θα μπορούσε «να αλλάξει το παιχνίδι». Ωστόσο η πολιτική αυτή μπορεί να ανατραπεί όταν ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει την αμερικανική προεδρία τον Ιανουάριο, ενώ και στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι από μόνη της δεν είναι αρκετή για να αλλάξει την πορεία του πολέμου που μαίνεται εδώ και 33 μήνες.
Ουκρανικό πλήγμα σε ρωσική αποθήκη όπλων στο Μπριάνσκ
Εν μέσω των εξελίξεων αυτών, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι έπληξε μεγάλη ρωσική αποθήκη όπλων κοντά στην πόλη Καράτσεφ, στην περιοχή του Μπριάνσκ, που απέχει 110 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία. «Η καταστροφή αποθηκών πυρομαχικών του στρατού των Ρώσων κατακτητών θα συνεχιστεί προκειμένου να σταματήσει η ένοπλη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», ανέφεραν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις χωρίς να διευκρινίσουν τι είδους όπλα χρησιμοποίησαν για την επίθεση. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters δεν υπήρξε κάποια άμεση ένδειξη ότι χρησιμοποιήθηκαν όπλα των ΗΠΑ στο Καράτσεφ.
Ρωσία: Μαζική κατασκευή κινητών καταφυγίων, ανθεκτικών στη ραδιενέργεια
Υπό τα παραπάνω δεδομένα, το ερευνητικό ινστιτούτο του υπουργείου Έκτακτης Ανάγκης στη Ρωσία γνωστοποίησε πως η χώρα έχει ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή κινητών καταφυγίων που μπορούν να προστατεύσουν από βομβαρδισμούς, από μία σειρά απειλών, όπως η ραδιενεργή ακτινοβολία και τα ωστικά κύματα, καθώς και από φυσικές καταστροφές.
Το καταφύγιο «KUB-M» μοιάζει με ενισχυμένο κοντέινερ. Μπορεί να προσφέρει προστασία από την ακτινοβολία, από σκάγια, καθώς και από πυρκαγιές.
naftemporiki.gr
You must be logged in to post a comment.