Δεν είναι μόνο οι ακραίες και απόλυτα αφιλόξενες για τη ζωή συνθήκες που επικρατούν στον Άρη αλλά και τα γεωλογικά του χαρακτηριστικά που τον καθιστούν ως μια ξεχωριστή, μοναδική περίπτωση στο ηλιακό μας σύστημα.

Στο απόλυτα ερημικό του περιβάλλον του Κόκκινου Πλανήτη βρίσκονται το μεγαλύτερο όρος στο ηλιακό σύστημα, ο Όλυμπος με ύψος 20 χλμ. και το μεγαλύτερο σύστημα φαραγγιών στο ηλιακό σύστημα το Valles Marineris που έχει μήκος πάνω από 4,000 χιλιόμετρα, πλάτος 200 χλμ. και βάθος μέχρι 10 χιλιόμετρα.

Με δημοσίευση του στο διαδικτυακό αρχείο προδημοσιεύσεων arXiv ο Μάικλ Εφρίμσκι αστρονόμος στο Ναυτικό Παρατηρητήριο των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον παρουσιάζει μια νέα θεωρία σύμφωνα με την οποία υπεύθυνος για τα εντυπωσιακά γεωλογικά του Άρη είναι ένας εξαφανισμένος σήμερα δορυφόρος του πλανήτη.

Ο Άρης διαθέτει δύο δορυφόρους, δύο μικρού μεγέθους διαστημικά σώματα που έλαβαν τα ονόματα Φόβος και Δείμος δηλαδή τα ονόματα των υιών του θεού του πολέμου.

Η επιστημονική κοινότητα έχει στρέψει το ενδιαφέρον της τα τελευταία χρόνια στους δύο δορυφόρους αναζητώντας στοιχεία για την προέλευση τους αλλά και στοιχεία για τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτούς αφού υπάρχουν σχέδια να ταξιδέψουν εκεί επανδρωμένες αποστολές χρησιμοποιώντας τους ως σκαλοπάτι για τον τελικό τους προορισμό, τον Άρη.

Υπήρχε και άλλος;

Σύμφωνα με τον Εφρίμσκι ο Άρης διέθετε κάποτε ένα μεγάλου μεγέθους δορυφόρο ο οποίος έπαιξε ρόλο στο πώς διαμορφώθηκε το γεωλογικό τοπίο του Κόκκινου Πλανήτη.

Οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ του μεγάλου δορυφόρου και του Άρη μετέβαλαν όπως αναφέρει η νέα θεωρία το σχήμα του Άρη αυξάνοντας τις παλίρροιες στους ωκεανούς του μάγματος με τον ίδιο τρόπο που η Σελήνη αυξάνει τις παλίρροιες στους ωκεανούς της Γη. Επειδή όμως ο Άρης είναι μικρότερος από τη Γη, ψύχθηκε πολύ πιο γρήγορα και τα παλιρροϊκά εξογκώματα του δημιούργησαν τους γιγάντιους γεωλογικούς σχηματισμούς του πλανήτη.

Ο Εφρίμσκι λέει ότι κάποια τρομερή σύγκρουση με άλλο μεγάλο διαστημικό σώμα κατέστρεψε τον δορυφόρο και ο Φόβος με τον Δείμο αποτελούν θραύσματα αυτής της σύγκρουσης είναι μια πιθανή εξήγηση για την εξαφάνιση του μεγάλου δορυφόρου. Μια δεύτερη πιθανή αίτια της εξαφάνισης του μεγάλου δορυφόρου είναι να υπήρξε ένας συνδυασμός βαρυτικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ του δορυφόρου του Άρη και κάποιου άλλου διαστημικού σώματος η οποία απομάκρυνε τον δορυφόρο όχι μόνο από τη θέση του κοντά στον Κόκκινο Πλανήτη αλλά τον απομάκρυνε από το ηλιακό μας σύστημα.

Είναι σίγουρα μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ιδέα και αναμένεται η αντίδραση της επιστημονικής κοινότητας σας αυτή.

Naftemporiki.gr

Πηγή