Αθήνα, 05 Αυγούστου 2024
Ο. 3037/05.08.2024

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
1. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΥ
ΤΜΗΜΑ Α’

Ταχ. Δ/νση: Χανδρή 1 & Θεσσαλονίκης
Ταχ. Κώδικας: 18346, Μοσχάτο
Τηλέφωνο: 2104802283
Email: [email protected]
Url: www.aade.gr

2. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΩΝ
ΤΜΗΜΑΤΑ Α’, Β’

Ταχ. Δ/νση: Πανεπιστημίου 20
Ταχ. Κώδικας: 106 72, Αθήνα
Τηλέφωνο: 2103636059
Email: [email protected]
Url: www.aade.gr

Θέμα: «Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων ένατου παρ. 1 και 2, δέκατου παρ. 4 και δέκατου έβδομου του ν. 5126/2024 (Α’115) «Κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης αναφορικά με τη χρήση και εκμετάλλευση ορισμένων χώρων και περιουσιακών στοιχείων εντός του Λιμένα Ηρακλείου».

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Α) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων ένατου παρ. 1 και 2, δέκατου παρ. 4, και δέκατου έβδομου του ν. 5126/2024 με τίτλο «Κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης αναφορικά με τη χρήση και εκμετάλλευση ορισμένων χώρων και περιουσιακών στοιχείων εντός του Λιμένα Ηρακλείου».

Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Κοινοποίηση των διατάξεων των κάτωθι άρθρων του ν. 5126/2024:

1. άρθρο ένατο παρ. 1 και 2: «Φορολόγηση – Τέλη και συναφή θέματα»

2. άρθρο δέκατο παρ. 4: «Λιμενικά τέλη»

3. άρθρο δέκατο έβδομο: «Έναρξη ισχύος»

Γ) ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Οι παρ. 1 και 2 του άρθρου ένατου αφορούν στην εξαίρεση της εταιρείας «Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε» από τις διατάξεις του ν.4223/2013 (Α’ 287) καθώς και οποιουδήποτε άλλου σχετικού νόμου, αναφορικά με ακίνητη περιουσία που σχετίζεται με τα Στοιχεία Παραχώρησης.

Η παρ. 4 του άρθρου δέκατου αφορά στη διαδικασία εκχώρησης στο ελληνικό δημόσιο αξιώσεων ή απαιτήσεων της εταιρείας «Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε.» που απορρέουν από την επιβολή τελών.

Το άρθρο δέκατο έβδομο αφορά στην έναρξη ισχύος του κοινοποιούμενου νόμου.
 

Σας κοινοποιούμε συνημμένα, για ενημέρωση και εφαρμογή, τις διατάξεις των άρθρων ένατου παρ. 1 και 2, δέκατου παρ. 4 και δέκατου έβδομου του ν. 5126/2024 (Α’ 115), ως εξής:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’

Άρθρο ένατο
«Φορολόγηση – Τέλη και συναφή θέματα»

Με την παρ. 1 του άρθρου ένατου του κοινοποιούμενου νόμου ορίζεται ότι η εταιρεία «Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε» δεν υπόκειται στον ν. 4223/2013 (Α’ 287), ούτε και σε οποιονδήποτε άλλο σχετικό νόμο, αναφορικά με ακίνητη περιουσία που σχετίζεται με τα Στοιχεία Παραχώρησης και δεν υποχρεούται σε καταβολή οποιοσδήποτε ειδικού ή γενικού φόρου ή τέλους αναφορικά με αυτή, καθώς η εταιρεία «Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε.» και οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο τυχόν έλκει δικαιώματα από αυτήν, δεν αποκτά εμπράγματα δικαιώματα στη Χερσαία Ζώνη Λιμένα του Λιμένος Ηρακλείου ή σε οποιοδήποτε τμήμα αυτής δυνάμει της Σύμβασης Παραχώρησης.

Με την παρ. 2 του ίδιου άρθρου ορίζεται ότι οποιαδήποτε μελλοντική φορολογική υποχρέωση της «Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε.» αναφορικά με την κατοχή ακίνητης περιουσίας προσδιορίζεται αφού ληφθεί υπόψη η φύση των υπό παραχώρηση περιουσιακών στοιχείων ως δημόσιας περιουσίας, ευρισκόμενης σε κοινή χρήση («δημόσιου κοινόχρηστου πράγματος»), σε συνδυασμό με τη φύση των δικαιωμάτων της «Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε.»

Άρθρο δέκατο
«Λιμενικά τέλη»

Με την παρ. 4 του άρθρου δέκατου του κοινοποιούμενου νόμου ορίζεται ότι η εταιρεία «Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε» δικαιούται, οποτεδήποτε, να αιτηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο να εισπράττει για λογαριασμό της το σύνολο ή μέρος των αξιώσεων ή απαιτήσεών της που απορρέουν από την επιβολή τελών σε οποιοδήποτε πρόσωπο ή πρόσωπα, έναντι προκαταβολής προς το Ελληνικό Δημόσιο μη επιστρεπτέου διοικητικού τέλους, το οποίο υπολογίζεται σε ποσοστό επί του κεφαλαίου των εισπρακτέων απαιτήσεων. Το Ελληνικό Δημόσιο δύναται να βεβαιώνει κάθε ποσό από τις απαιτήσεις που του ανατίθενται, σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, και επιδιώκει την είσπραξή του, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α’ 190). Το Δημόσιο καταβάλλει στην εταιρεία «Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε.» το σύνολο των πράγματι εισπραττόμενων εσόδων, πλην των εξόδων εκτέλεσης και των παρεπόμενων εξόδων είσπραξης, εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από την είσπραξή τους.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’

Άρθρο δέκατο έβδομο
«Έναρξη ισχύος»

Με το άρθρο δέκατο έβδομο του κοινοποιούμενου νόμου ορίζεται ότι η ισχύς του αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ήτοι 26.7.2024), εκτός αν ορίζεται ειδικότερα.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΑΔΕ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ

Πηγή