Αθήνα, 13 Αυγούστου 2024
Ο.3040/13.08.2024

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
1. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΩΝ
(ΔΙ.Δ.ΕΙΣ.ΕΠ.)
ΤΜΗΜΑΤΑ Α, Β

Ταχ. Δ/νση: Πειραιώς 180
Ταχ. Κώδικας: 17778, Ταύρος
Τηλέφωνο: 2131410202
Email: [email protected]

2. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
(Δ.Ε.Α.Φ.)
ΤΜΗΜΑΤΑ Α’, Β

Ταχ. Δ/νση: Πειραιώς 180
Ταχ. Κώδικας: 17778, Ταύρος
Τηλέφωνο: 2131410219/215
Email: [email protected]

3. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΜΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ Α’

Ταχ. Δ/νση: Πειραιώς 180
Ταχ. Κώδικας: 17778, Ταύρος
Email: [email protected]

ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 5, 37, 43, 47 και 52 του ν. 5131/2024 «Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και των θυγατρικών της και λοιπές διατάξεις» (Α’ 128/2.8.2024)

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Α) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 5, 37, 43, 47 και 52 του ν. 5131/2024

Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Κοινοποίηση των διατάξεων των κάτωθι άρθρων του ν. 5131/2024:

1. του άρθρου 5 «Απορρόφηση Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας – Προσθήκη άρθρου 188Α στον ν. 4389/2016»

2. του άρθρου 37 «Αναστολή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε ακίνητα η παράδοση των οποίων έχει υπαχθεί στις διατάξεις περί Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων».

3. του άρθρου 43 «Ειδική εισφορά ανά θερμική μεγαβατώρα υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής»

4. του άρθρου 47 «Μετάθεση προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων και ρυθμίσεις

καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων/ νομικών οντοτήτων φορολογικού έτους 2023 – Τροποποίηση παρ. 88 και 89 άρθρου 72 ν. 4172/2013»

5. του άρθρου 52 «Έναρξη ισχύος»

Γ) ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

1. Το άρθρο 5 αφορά στην απορρόφηση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας

2. Το άρθρο 37 αφορά στην αναστολή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε ακίνητα η παράδοση των οποίων έχει υπαχθεί στις διατάξεις περί Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων

3. Το άρθρο 43 αφορά στην επιβολή Ειδικής εισφοράς ανά θερμική μεγαβατώρα υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής

4. Το άρθρο 47 αφορά στην μετάθεση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων και ρυθμίζει αναλόγως την καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων/νομικών οντοτήτων φορολογικού έτους 2023

5. Το άρθρο 52 αφορά στην έναρξη ισχύος του κοινοποιούμενου νόμου

Σας κοινοποιούμε συνημμένα, για ενημέρωση και εφαρμογή, τις διατάξεις των άρθρων 5, 37, 43, 47 και 52 του ν. 5131/2024, ως ακολούθως:

Άρθρο 5 «Απορρόφηση Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας -Προσθήκη άρθρου 188Α στον ν. 4389/2016»

Με το άρθρο 5 του κοινοποιούμενου νόμου προστίθεται άρθρο 188Α στον ν. 4389/2016 (Α’ 94).

Στην παρ. 1 του νέου άρθρου ορίζεται ότι μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.) απορροφάται από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (Ε.Ε.ΣΥ.Π.) και συγχωνεύεται με αυτή, σύμφωνα με τα άρθρα 18, περί αποτελεσμάτων συγχώνευσης, και 35, περί απορρόφησης εταιρείας από ανώνυμη εταιρεία που κατέχει το σύνολο των εταιρικών μεριδίων ή των μετοχών τους, του ν. 4601/2019 (Α’ 44), με την επιφύλαξη της παρ. 2 του παρόντος. Για τον σκοπό του προηγούμενου εδαφίου, υπογράφεται σύμβαση μεταξύ των διοικητικών συμβουλίων του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. και της Ε.Ε.ΣΥ.Π., η οποία προσυπογράφεται από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ως εκπρόσωπο του μοναδικού μετόχου της Ε.Ε.ΣΥ.Π., δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και καταχωρείται στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.). Με την καταχώριση της σύμβασης συγχώνευσης στο Γ.Ε.ΜΗ., η Ε.Ε.ΣΥ.Π. υποκαθίσταται αυτοδικαίως ως καθολικός διάδοχος στο σύνολο της περιουσίας, των δικαιωμάτων, των υποχρεώσεων, των αρμοδιοτήτων και γενικά των εννόμων σχέσεων του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ., συμπεριλαμβανομένων των εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί ακινήτων, καθώς και των διοικητικών αδειών που έχουν εκδοθεί υπέρ του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ..

Σύμφωνα με την παρ. 5 του νέου άρθρου η σύμβαση συγχώνευσης της παρ. 1, οι πράξεις και οι συμβάσεις που αφορούν στην εισφορά και μεταβίβαση στοιχείων του ενεργητικού ή παθητικού ή άλλων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων και κάθε εμπράγματου ή ενοχικού δικαιώματος του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. και του Τ.Χ.Σ. στην Ε.Ε.ΣΥ.Π., και στον μετασχηματισμό των ως άνω εταιρειών, καθώς και οποιεσδήποτε άλλες πράξεις απαιτούνται για την εφαρμογή του παρόντος, απαλλάσσονται από κάθε φόρο ή τέλος υπέρ του Δημοσίου, καθώς και από κάθε

τέλος, εισφορά ή δικαίωμα υπέρ οποιουδήποτε τρίτου. Η απαλλαγή του πρώτου εδαφίου εφαρμόζεται και επί του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου. Αναφορικά με τα δικαιώματα συμβολαιογράφων και τα δικαιώματα εμμίσθων ή αμίσθων υποθηκοφυλάκων και προϊσταμένων κτηματολογικών γραφείων εφαρμόζονται οι περ. β) και γ) της παρ. 11 του άρθρου 2 του ν. 3986/2011 (Α’ 152).

Άρθρο 37 «Αναστολή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε ακίνητα η παράδοση των οποίων έχει υπαχθεί στις διατάξεις περί Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων».

Με την παρ. 1 του άρθρου 37 του κοινοποιούμενου νόμου ορίζεται ότι κατασκευαστής οικοδομών προς πώληση, υποκείμενος στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), έχει το δικαίωμα να ζητήσει να υπαχθεί η μεταβίβαση ακινήτου που έχει παραδώσει μετά από την κατάρτιση αντίστοιχης συμβολαιογραφικής πράξης σε φόρο μεταβίβασης ακινήτων αντί για Φ.Π.Α., ακόμη και αν δεν έχει ασκήσει, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, το δικαίωμα της παρ. 4α του άρθρου 6 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν. 2859/2020, Α’ 248), υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α) η συμβολαιογραφική πράξη συνοδεύεται από δήλωση Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων,

β) ο υποκείμενος στον φόρο υποβάλλει εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος:

βα) αίτηση για την αναδρομική αναστολή εφαρμογής του Φ.Π.Α., η οποία συνοδεύεται από κατάσταση με τα ακίνητα που έχει παραδώσει από τη 12η Δεκεμβρίου 2019, μέχρι την υποβολή της αίτησης, χωρίς επιβολή Φ.Π.Α. και το ποσό του φόρου που αντιστοιχεί στο κάθε ακίνητο προς διακανονισμό κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης για τη μεταβίβαση του ακινήτου,

ββ) έκτακτη δήλωση Φ.Π.Α. για την απόδοση του προς διακανονισμό ποσού φόρου που αντιστοιχεί στο κάθε ακίνητο. Ως χρόνος διακανονισμού και αφετηρία για τον υπολογισμό του τόκου εκπρόθεσμης καταβολής του άρθρου 52 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 5104/2024, Α’ 58) θεωρείται ο χρόνος υποβολής της δήλωσης για τη μεταβίβαση του ακινήτου.

Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 37 του κοινοποιούμενου νόμου για τα ακίνητα για τα οποία υποβάλλεται η αίτηση αναδρομικής αναστολής Φ.Π.Α. της παρ. 1, αναστέλλεται το δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών, που προσδιορίζεται σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 31 του Κώδικα Φ.Π.Α. για το συγκεκριμένο ακίνητο από τον χρόνο υποβολής της δήλωσης για τη μεταβίβαση του ακινήτου.

Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 37 του κοινοποιούμενου νόμου με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ορίζεται κάθε διαδικαστικό θέμα και λεπτομέρεια για την εφαρμογή του.

Άρθρο 43 «Ειδική εισφορά ανά θερμική μεγαβατώρα υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής»

Με την παρ. 1 του άρθρου 43 του κοινοποιούμενου νόμου ορίζεται ότι σε κάθε κατανεμόμενη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο επιβάλλεται ειδική εισφορά υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης του άρθρου εξηκοστού πρώτου του ν. 4839/2021 (Α’ 181).

Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 43 του κοινοποιούμενου νόμου η εισφορά της παρ. 1 ανέρχεται σε ποσό δέκα (10) ευρώ ανά μεγαβατώρα Ανώτερης Θερμογόνου Δύναμης Φυσικού

Αερίου και υπολογίζεται επί της ποσότητας φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από κάθε υπόχρεο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην παρ. 3 του άρθρου 43 του κοινοποιούμενου νόμου ορίζεται ότι από την επιβολή της εισφοράς εξαιρούνται οι μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α.) που έχουν συνάψει σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης, σύμφωνα με τον ν. 4414/2016 (Α’ 149) ή σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 3468/2006 (Α’ 129) ή αντίστοιχη σύμβαση αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας, πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 3468/2006.

Με την παρ. 4 του άρθρου 43 του κοινοποιούμενου νόμου ορίζεται ότι η ειδική εισφορά που αναλογεί σε κάθε Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής για τον μήνα αναφοράς (m) υπολογίζεται από τον Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Ανώνυμη Εταιρεία (Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε.). Ο υπολογισμός γίνεται βάσει των δηλώσεων που υποβάλλουν στη Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. οι υπόχρεοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας για τις ποσότητες φυσικού αερίου που κατανάλωσαν έως την έβδομη ημερολογιακή ημέρα του επόμενου μήνα m+1), αποκλειστικά για τις ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής κατά τον μήνα αναφοράς m).

Στην παρ. 5 του άρθρου 43 του κοινοποιούμενου νόμου ορίζεται ότι η Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε., έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα που έπεται του μήνα αναφοράς m+1), αποστέλλει ταυτοχρόνως σε κάθε υπόχρεο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ειδοποίηση με το αναλογούν ποσόν της ειδικής εισφοράς και κοινοποιεί την ειδοποίηση αυτή στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.). Το ποσό αυτό καταβάλλεται στη Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. από τον υπόχρεο παραγωγό έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επομένου μηνός m+2). Τυχόν αμφισβητήσεις περί την ορθότητα των ληφθέντων υπόψη δεδομένων ή του μαθηματικού υπολογισμού απευθύνονται στη Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. και κοινοποιούνται στη Ρ.Α.Α.Ε.Υ., εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερολογιακών ημερών, από τη λήψη της ειδοποίησης. Αν απαιτούνται διορθώσεις, αυτές επέρχονται με την αμέσως επόμενη ειδοποίηση, και πάντως όχι πέραν των τριών (3) μηνών από την αιτιολογημένη αμφισβήτηση. Για την εφαρμογή του παρόντος, η Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. προσδιορίζει τον τραπεζικό λογαριασμό καταβολής και τους κωδικούς ταυτοποίησης των συναφών χρηματοροών.

Σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 43 του κοινοποιούμενου νόμου εντός δέκα (10) ημερών από τη δήλη ημέρα καταβολής, η Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. αποδίδει στον Διαχειριστή Α.Π.Ε. και Εγγυήσεων Προέλευσης (Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. Α.Ε.), ο οποίος αποτελεί τον διαχειριστή του ειδικού λογαριασμού «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης», τα ποσά που κατεβλήθησαν από τους υπόχρεους για την εισφορά του μήνα αναφοράς (m), καθώς και άλλα καταβληθέντα ληξιπρόθεσμα ποσά. Ταυτοχρόνως, η Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. ενημερώνει τη Ρ.Α.Α.Ε.Υ. για την κατάσταση είσπραξης και απόδοσης των αναλογούντων ποσών εισφοράς ανά υπόχρεο. Στο πλαίσιο της διαδικασίας που περιγράφεται στο παρόν, η ευθύνη της Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. περιορίζεται αποκλειστικά και μόνον στην εκτέλεση των ανωτέρω καθηκόντων, τη διευκόλυνση των σχετικών διαδικασιών, την απόδοση στη Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. Α.Ε. των ποσών που έχουν πράγματι καταβληθεί και τη σχετική αναλυτική ενημέρωση της Ρ.Α.Α.Ε.Υ.. Κατά την εφαρμογή του παρόντος, η Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. δεν ασκεί δημόσια εξουσία, δεν αναλαμβάνει ενέργειες, δικαστικώς ή εξωδίκως, για την επιδίωξη της είσπραξης της παρούσας εισφοράς, και δεν ευθύνεται έναντι οιουδήποτε σε περίπτωση μη καταβολής αυτής.

Σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 43 του κοινοποιούμενου νόμου για την εφαρμογή του παρόντος, η Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. συστήνει ειδικό διακριτό λογαριασμό, για την καταβολή της ειδικής εισφοράς.

Με την παρ. 8 του άρθρου 43 του κοινοποιούμενου νόμου η Ρ.Α.Α.Ε.Υ. παρακολουθεί την εφαρμογή του παρόντος και επιβάλλει κυρώσεις κατά το άρθρο 36 του ν. 4001/2011 (Α’ 179). Η Ρ.Α.Α.Ε.Υ., σε συνεργασία με κάθε αρμόδιο φορέα ή αρχή, δύναται να διεξάγει δειγματοληπτικούς ελέγχους, επί της ακρίβειας των δηλώσεων των υπόχρεων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. και να επιβάλλει τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα και κυρώσεις. Αν από τον διενεργηθέντα έλεγχο προκύψουν ανακριβείς δηλώσεις, η Ρ.Α.Α.Ε.Υ., πέραν των κυρώσεων που δύναται να επιβάλει, καλεί τον υπόχρεο σε συμπληρωματική δήλωση και οικειοθελή συμμόρφωση με την καταβολή της οφειλής του εντόκως προς την Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε., άλλως ακολουθείται η διαδικασία της παρ. 10.

Στην παρ. 9 του άρθρου 43 του κοινοποιούμενου νόμου ορίζεται ότι αν δεν καταβληθεί ολοσχερώς στη Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. η ως άνω ειδική εισφορά, τα οφειλόμενα ποσά βεβαιώνονται ταμειακώς και εισπράττονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) κατά τον Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α’ 190), κατόπιν εκκαθαρίσεως και αποστολής χρηματικού καταλόγου από τη Ρ.Α.Α.Ε.Υ., και αποδίδονται στον Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. Α.Ε..

Με την παρ. 10 του άρθρου 43 του κοινοποιούμενου νόμου ορίζεται ότι η παραγραφή των απαιτήσεων κατά των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με το παρόν είναι πενταετής. Ο χρόνος παραγραφής εκκινεί από τη δήλη ημέρα καταβολής, άλλως από την ημερομηνία της τελευταίας νόμιμης αμφισβήτησης της οφειλής, η οποία αναγράφεται επί του χρηματικού καταλόγου που αποστέλλεται στην Α.Α.Δ.Ε., σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 2 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Για την παραγραφή των απαιτήσεων εφαρμόζονται τα άρθρα 137 έως 139 του ν. 4270/2014 (Α’ 143).

Σύμφωνα με την παρ. 11 του άρθρου 43 του κοινοποιούμενου νόμου η ειδική εισφορά του παρόντος επιβάλλεται για τον μήνα Αύγουστο 2024.

Στην παρ. 12 του άρθρου 43 του κοινοποιούμενου νόμου ορίζεται ότι με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δύναται να παρατείνεται η επιβολή της εισφοράς για συνολική χρονική περίοδο μέχρι τρεις (3) μήνες.

Άρθρο 47 «Μετάθεση προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων και ρυθμίσεις καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων/ νομικών οντοτήτων φορολογικού έτους 2023 – Τροποποίηση παρ. 88 και 89 άρθρου 72 ν. 4172/2013

Με την παρ. 1 του άρθρου 47 του κοινοποιούμενου νόμου ορίζεται ότι στην παρ. 88 του άρθρου 72 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’167), περί μεταβατικών διατάξεων και έναρξης ισχύος, τα εδάφια πρώτο και δεύτερο αντικαθίστανται και η παρ. 88 διαμορφώνεται ως εξής:

«88. Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023 υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι τη 2α Αυγούστου 2024. Η καταβολή του φόρου για τις δηλώσεις του προηγούμενου εδαφίου πραγματοποιείται σε οκτώ (8) ισόποσες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι τη 2α Αυγούστου 2024, η δεύτερη μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Αυγούστου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες έξι (6) μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των έξι (6) επόμενων μηνών.

Η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023, που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, γίνεται σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε (5) επόμενων μηνών.

Όταν ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023 καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση τρία τοις εκατό (3%).

Η παρούσα δεν καταλαμβάνει τα φυσικά πρόσωπα που έχουν υπαχθεί στην εναλλακτική φορολόγηση του άρθρου 5Β.»

Με την παρ. 2 του άρθρου 47 του κοινοποιούμενου νόμου ορίζεται ότι το δεύτερο εδάφιο της παρ. 89 του άρθρου 72 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος αντικαθίσταται από δύο νέα εδάφια και η παρ. 89 διαμορφώνεται ως εξής:

«89. Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2023, με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση, πραγματοποιείται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, με βάση την παρ. 2 του άρθρου 68 και οι υπόλοιπες επτά (7) μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά (7) επόμενων μηνών.

Ειδικότερα, οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2023 των νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων του άρθρου 45, των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023, υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι την 9η Αυγούστου 2024. Κατ’ εξαίρεση, η καταβολή του φόρου για τις δηλώσεις του προηγούμενου εδαφίου, πραγματοποιείται σε οκτώ (8) ισόποσες δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 9η Αυγούστου 2024, η δεύτερη μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Αυγούστου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες έξι (6) μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των έξι (6) επόμενων μηνών.».

Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 47 του κοινοποιούμενου νόμου οι παρ. 1 και 2 ισχύουν από την 26η Ιουλίου 2024.

Άρθρο 52 «Έναρξη ισχύος»

Με το άρθρο 52 του κοινοποιούμενου νόμου ορίζεται ότι η έναρξη ισχύος αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται ειδικότερα σε επιμέρους διατάξεις του.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΑΔΕ α.α.
ΕΥΘ. ΣΑΪΤΗΣ

Πηγή