Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το πρωί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου είχε σύσκεψη με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα.

Μετά τη συνάντηση ο Πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω ευχόμενος καλή δύναμη στη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στον κ. Υπουργό, στον κ. Υφυπουργό, και να επισημάνω το γεγονός ότι όλα αυτά τα πέντε χρόνια σε αυτό το Υπουργείο και με την υποστήριξη των λοιπών στελεχών, των Γενικών Γραμματέων, των διοικήσεων των κρίσιμων οργανισμών οι οποίοι εποπτεύονται από το Υπουργείο, έχει γίνει μία σημαντική δουλειά, η οποία όμως πρέπει να συνεχιστεί και πρέπει να επιταχυνθεί.

Η σημασία του πρωτογενούς τομέα για τη χώρα είναι τόσο αυτονόητη που δεν χρειάζεται να την επαναλαμβάνουμε. Έχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι στεκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους του μόχθου, στους αγρότες μας, στους κτηνοτρόφους μας, στους αλιείς μας, ακούγοντας τα αιτήματά τους και αντιμετωπίζοντας δομικά ζητήματα τα οποία σχετίζονται με το κόστος παραγωγής.

Θέλω να θυμίσω ότι στον τομέα αυτόν η κυβέρνηση έχει πρακτικά ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών μας, όπως αυτά κατατέθηκαν σε συζητήσεις, επαναλαμβανόμενες, που είχα και στο δικό μου το επίπεδο στις αρχές αυτού του έτους.

Αναφέρομαι σε έναν νέο μηχανισμό επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, δίκαιο, πιο δίκαιο μηχανισμό, ακούγοντας τις προτάσεις και των ίδιων των αγροτών, στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το φθηνό ρεύμα -και εδώ θέλω να τονίσω τη σημασία του προγράμματος “ΓΑΙΑ”, το οποίο πιστεύω ότι δεν έχει γίνει όσο γνωστό θα μπορούσε στους αγρότες μας-, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν χαμηλές και προβλέψιμες τιμές για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα.

Γι’ αυτό και θα δώσουμε παράταση στο σχετικό πρόγραμμα και θα ζητήσω από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να κάνει μια πρόσθετη προσπάθεια ενημέρωσης των αγροτών μας για τη δυνατότητα που τους δίνεται να αντιμετωπίσουν το ρίσκο της μεταβλητότητας των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Παρεμβάσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με τη μείωση του κόστους των λιπασμάτων, των ζωοτροφών, των φυτοφαρμάκων. Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι η ηγεσία του Υπουργείου μού υπέδειξε κάτι το οποίο δεν γνώριζα, ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τις πολυεθνικές στον τομέα των τροφίμων φαίνεται να τα αντιμετωπίζουμε και στον τομέα των φυτοφαρμάκων, όπου τα ίδια προϊόντα πωλούνται σε πολύ διαφορετικές τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με γειτονικές χώρες.

Θα επαναλάβω, λοιπόν, ότι και στον τομέα αυτόν τέτοιες πρακτικές δεν θα γίνουν ανεκτές. Τα ίδια προϊόντα πρέπει να πωλούνται λίγο-πολύ στις ίδιες τιμές σε μία ενιαία αγορά.

Και βέβαια, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα διαρθρωτικά ζητήματα, τις μεγάλες προκλήσεις αλλά και τις μεγάλες ευκαιρίες του πρωτογενούς μας τομέα. Ευκαιρίες οι οποίες σχετίζονται και με σημαντικές αποφάσεις τις οποίες θα πάρουμε στα πλαίσια του νέου ευρωπαϊκού κύκλου, ο οποίος ξεκινάει με την ορκωμοσία του νέου Ευρωκοινοβουλίου και με την ανάληψη των θέσεων ευθύνης από τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είχε ήδη κάνει μια σημαντική δουλειά ως προς άμεσες παρεμβάσεις τροποποίησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, έτσι ώστε να λάβουμε υπόψη πραγματικές ευαισθησίες και ανησυχίες των αγροτών μας και των κτηνοτρόφων μας.

Θέλω να τονίσω ότι η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί από το Υπουργείο αλλά και εμένα προσωπικά. Η πράσινη μετάβαση είναι μία πραγματικότητα και μία, θα έλεγα, υποχρέωση την οποία έχουμε πρώτα και πάνω απ’ όλα για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς μας τομέα. Πρέπει να γίνει, όμως, με μία τέτοια ταχύτητα, χωρίς περιττή γραφειοκρατία, που να μην “στραγγαλίζει” τελικά τους παραγωγούς, ειδικά τους μικρούς παραγωγούς.

Και εκεί ήδη έχουμε πετύχει σημαντικά βήματα εξορθολογισμού: την εξαίρεση των μικρών παραγωγών, κάτω των 100 στρεμμάτων, από βαριές διαδικασίες που “χτυπούσαν” ουσιαστικά το διαθέσιμό τους εισόδημα.

Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, καθώς θα εισέλθουμε και στον πυρήνα των όποιων αλλαγών μπορούν να γίνουν στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, εώς ότου προετοιμαστούμε φυσικά για τον νέο κύκλο και για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική από το 2027 και μετά.

Και βέβαια, η μεγάλη, νομίζω, πρόκληση για τον πρωτογενή τομέα -το έχουμε συζητήσει πολλές φορές και χαίρομαι γιατί βλέπω εδώ απόλυτη ταύτιση με την ηγεσία του Υπουργείου- είναι η επένδυση στην ποιότητα και στην προστιθέμενη αξία.

Αυτό σημαίνει πολλά πράγματα. Σημαίνει περισσότερη συνεργασία των αγροτών μας. Η κυβέρνησή μας έχει επιβραβεύσει -και θα συνεχίσει να το κάνει- τα συνεργατικά σχήματα. Σημαίνει περισσότερο επένδυση στην τεχνολογία -με τα προγράμματα τα οποία δρομολογούνται ήδη και από το Ταμείο Ανάκαμψης- της ευφυούς, της έξυπνης γεωργίας, έτσι ώστε να αυξήσουμε συνολικά την παραγωγικότητά μας, η οποία μπορεί να κάνει ακόμα άλματα στον πρωτογενή τομέα.

Και σημαίνει, βέβαια, ναι, και την εκπαίδευση και την κατάρτιση, πρωτίστως των κατ’ επάγγελμα αγροτών. Διότι η αλήθεια είναι ότι υπολειπόμαστε σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα αυτόν. Χωρίς να υποτιμώ τη σημασία της εμπειρικής επαφής με τη γεωργία ή την κτηνοτροφία, η τεχνολογία και η γνώση “τρέχουν” πολύ γρήγορα και νομίζω ότι έχουμε μια υποχρέωση να καταρτίσουμε, ειδικά τους νέους αγρότες, τους νέους κτηνοτρόφους, τους νέους αλιείς μας, οι οποίοι με μεγάλη χαρά διαπιστώνω ότι θέλουν να παραμείνουν στον τόπο τους, να επενδύσουν και να χτίσουν μία καριέρα γύρω από την ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα.

Δύο καταληκτικές παρατηρήσεις: η μεγάλη σημασία την οποία αποδίδουμε στα έργα διαχείρισης νερού, όχι μόνο στο πρόγραμμα “Ύδωρ” για μεγάλα αρδευτικά έργα, αλλά και επιμέρους παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν προκειμένου να εξορθολογήσουμε συνολικά τη χρήση του νερού. Θα χρειαστεί να δούμε μακροπρόθεσμα τα ζητήματα αυτά και τα ζητήματα της αναβάθμισης των δικτύων μας και της δημιουργίας πρόσθετων ταμιευτήρων εκεί όπου αυτό είναι εφικτό. Είναι η μεγάλη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, τα προβλήματα τα οποία θα έχουμε στα ζητήματα της άρδευσης.

Και βέβαια, να κλείσω τονίζοντας την ανάγκη του περαιτέρω εκσυγχρονισμού δύο εμβληματικών οργανισμών οι οποίοι είναι τόσο ταυτισμένοι με τον πρωτογενή μας τομέα, του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο νέος κανονισμός και η νέα νομοθεσία που θα τον καθορίζει θα έρθει προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο πριν την ολοκλήρωση του καλοκαιριού. Είναι επιβεβλημένο να εξορθολογιστεί ο μηχανισμός των αγροτικών ασφαλίσεων και να γίνει πιο δίκαιος. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Υπάρχει ένας κανόνας -και θα κλείσω με αυτό- ο οποίος είναι αδιαπραγμάτευτος γι’ αυτή την κυβέρνηση: εισπράττουν στήριξη, επιδοτήσεις αυτοί που πραγματικά τις δικαιούνται. Και ο νοών νοείτω. Έχουμε βήματα να κάνουμε ακόμα σε αυτή την κατεύθυνση και προς τα εκεί θα κινηθούμε.

Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι το μέλλον του πρωτογενούς τομέα είναι ευοίωνο, παρά τις δυσκολίες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πια είμαστε πλεονασματικοί στις εξαγωγές του πρωτογενούς τομέα σε σχέση με τις εισαγωγές μας και η Ελλάδα έχει να παίξει τον δικό της διακριτό ρόλο, παράγοντας ποιοτικά προϊόντα, τα οποία θα βρίσκουν τη θέση τους και στις αγορές του εξωτερικού, όχι μόνο στις αγορές του εσωτερικού, αλλά, κυρίως, προσφέροντας αξιοπρεπές εισόδημα για τους γεωργούς μας, τους κτηνοτρόφους μας, τους αλιείς μας, οι οποίοι θέλουν, επιμένουν να παράγουν στην πατρίδα μας και τους αξίζει ένα καλύτερο μέλλον».

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας από την πλευρά του σημείωσε: «Ο Πρωθυπουργός μας έδωσε συγκεκριμένες κατευθύνσεις, που εδράζονται σε ένα συγκεκριμένο κυβερνητικό σχέδιο, που αφορά βεβαίως στο ότι πρέπει να κινηθούμε με ταχύτητα στην κατεύθυνση των μεγάλων αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν και στον πρωτογενή τομέα.
Κυρίως, όμως, να σταθούμε με ενδιαφέρον δίπλα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους του μόχθου που αγωνίζονται και προσπαθούν, ούτως ώστε να κάνουμε τη ζωή τους καλύτερη, να κάνουμε τη ζωή τους ευκολότερη, για να τους δώσουμε την αίσθηση ότι απέναντί τους υπάρχει μια πολιτεία, μια κυβέρνηση που τους σκέφτεται, τους φροντίζει και τους υπολογίζει
».

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, οι Υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης και Χρήστος Κέλλας, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και οι Υφυπουργοί παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης και Γιώργος Μυλωνάκης.

Πηγή