Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και συγκεκριμένα στο άρθρο 52 προβλέπεται η παράταση εκ νέου της προθεσμίας υποβολής αίτησης από τον κατασκευαστή οικοδομών προς πώληση, για την υπαγωγή στο καθεστώς αναστολής επιβολής του Φ.Π.Α. επί των αναφερομένων ακινήτων του και ορίζεται η αναδρομική ισχύς της εν λόγω διάταξης από 1.1.2022.

Αιτιολογική έκθεση

Άρθρο 52

Με την προτεινόμενη διάταξη με την οποία αντικαθίσταται το τελευταίο εδάφιο της παρ. 4α του άρθρου 6 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000, Α’ 248) δίνεται μέχρι τις 30.6.2022 η δυνατότητα στον υποκείμενο στον φόρο κατασκευαστή οικοδομών προς πώληση, που έχει άδεια εκδοθείσα έως τις 31.12.2021, να επιλέξει την υπαγωγή στο καθεστώς αναστολής του φόρου, προκειμένου η παράδοση των ιδιοκτησιών να μην επιβαρύνεται με ΦΠΑ, χωρίς αντίστοιχα να υφίσταται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου για τις πράξεις αυτές. Για άδειες εκδοθείσες από 1.1.2022 και εφεξής εφαρμόζεται εξάμηνη προθεσμία από την έκδοση της άδειας για την επιλογή της δυνατότητας υπαγωγής στο καθεστώς αναστολής του φόρου.

Η προβλεπόμενη στο άρθρο αυτό παράταση παρέχεται στο πλαίσιο της ανάγκης εξυπηρέτησης και διευκόλυνσης των υποκειμένων στον φόρο για την υποβολή της αίτησης αναστολής, ανάγκη που ανέκυψε λόγω και της αλλαγής του τρόπου επικοινωνίας και συναλλαγής των φορολογουμένων με τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε., λόγω των μέτρων πρόληψης της διασποράς του κορωνοϊού COVID 19.


Η διάταξη αφορά
Υποκείμενα στον φόρο πρόσωπα και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της κατασκευής ακινήτων προς πώληση, αλλά και τους αγοραστές ιδιοκτησιών, οι οποίες έχουν υπαχθεί στο καθεστώς αναστολής του Φ.Π.Α.

Διάταξη νομοσχεδίου

Άρθρο 52

Παράταση της προθεσμίας υποβολής της αίτησης του κατασκευαστή οικοδομών για την υπαγωγή στο καθεστώς αναστολής του φόρου – Τροποποίηση παρ. 4α άρθρου 6 του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας

Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 4α του άρθρου 6 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν. 2859/2000, Α’ 248) αντικαθίσταται ως εξής:

«Η αίτηση υποβάλλεται μέχρι την 30η.6.2022 για τις άδειες με χρόνο έκδοσης έως και την 31η.12.2021, ενώ για άδειες που εκδίδονται από την 1η.1.2022 και εφεξής, τίθεται εξάμηνη προθεσμία από την έκδοση της άδειας.»

Πηγή