Για δύσκολη νύχτα ετοιμάζονται πολλές περιοχές της χώρας, περιμένοντας την κακοκαιρία Eva, που ήδη έχει ξεκινήσει την επέλασή της  από το Ιόνιο, και την Ηπειρο, ενώ αναμένεται να «χτυπήσει» στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας.

Συνεχή μηνύματα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, έφτασαν σταδιακά στους κατοίκους ανά την επικράτεια από το 112. Προειδοποιήσεις  έχουν σταλεί σε Αττική, Νοτιοανατολική Πελοπόννησο, Θεσααλονίκη, Κεντρική Μακεδονία, και Εύβοια.

Μεγάλα ύψη βροχής, ισχυρές καταιγίδες και μεγάλη συχνότητα κεραυνών,  είναι τα φαινόμενα στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σοβαρά προβλήματα λόγω πλημμυρικών φαινομένων.

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα, ενώ το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έδωσε σήμα «κόκκινου συναγερμού» στην ΕΛ.ΑΣ.

Η ΕΜΥ εξέδωσε επικαιροποιημένο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, ενώ σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου/Meteo το μέτωπο των ισχυρών καταιγίδων έχεο μήκος 900 χλμ.

Πρόκειται για τη «γραμμή λαίλαπας», όπως αναφέρεται στην μετεωρολογία σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο. «Το πολύ νερό αναμένεται σε Ιόνιο, Ήπειρο, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησο σήμερα» σημείωσε και πρόσθεσε πως το σύστημα κινείται ανατολικότερα και από το βράδυ θα πλήξει και τις υπόλοιπες ηπειρωτικές με εξαίρεση την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Πώς θα κινηθεί από τη νύχτα η κακοκαιρία

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, όσο εξελίσσεται η νύχτα η Eva θα επεκταθεί  στην ανατολική Πελοπόννησο, την κεντρική Στερεά, την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια ,τη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, με  κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα που θα έχουν ως χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες και τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

«Σε δύο φάσεις στην Αττική»

Σύμφωνα, με τον μετεωρολόγο, Κλέαρχο Μαρουσάκη, η  κακοκαιρία θα εξελιχθεί στην Αττική σε δυο φάσεις. Σε πρώτη φάση το Λεκανοπέδιο θα επηρεαστεί τα ξημερώματα του Σαββάτου, όπου θα «πέσει πολύ νερό».  Η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας στην Αττική αναμένεται μετά τις 14:00 το απόγευμα της Κυριακής.

Πηγή