Της Ανθής Αγγελοπούλου
[email protected]

Τη μεγάλη δυναμική της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας καθώς και το σημαντικό  ύψος επενδύσεων τα τελευταία έτη τόνισαν οι ομιλητές κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Economist ενώ, ένα από τα πολύ βασικά σημεία που τονίσθηκε είναι η ανάγκη του να απεξαρτηθεί η φαρμακευτική αγορά της Ευρώπης από τις τρίτες χώρες κάτι το οποίο ήρθε στην επιφάνεια τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας.

 Τις σημαντικές προοπτικές της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης, οι μεταρρυθμίσεις και το «επενδυτικό clawback» έφεραν επενδύσεις ύψους 1,2 δις. ευρώ μέχρι το 2025, τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, εξηγώντας ότι οι επενδύσεις αυτές έχουν ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία και κοινωνία και μπορούν να αναδείξουν τη χώρα μας πρωταγωνιστή στην ανάπτυξη και παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), στην τοποθέτησή του υπογράμμισε πως η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ιστορικές αλλαγές, λόγω της πανδημικής κρίσης και των επιπτώσεων της γεωπολιτικής αναταραχής στην Ουκρανία. Οι εξελίξεις αυτές βάζουν στο επίκεντρό την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, την κάλυψη των αναγκών των Ευρωπαίων ασθενών σε φάρμακα και την παροχή κινήτρων για επενδύσεις στην έρευνα, την καινοτομία και την παραγωγή φαρμάκων.

Ενώ, ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Δημήτρης Δέμος επεσήμανε ότι οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες καταγράφουν ένα ισχυρό παραγωγικό αποτύπωμα και καλύπτουν τις ανάγκες του 60% των Ελλήνων ασθενών, ενώ την ίδια στιγμή όπως είπε, υλοποιούν σημαντικές επενδύσεις στην παραγωγή, την έρευνα και την καινοτομία.

Ο κ. Δέμος αναφέρθηκε και στο πολύ σοβαρό γεγονός, αυτό του η Ευρώπη να γίνει ανεξάρτητη σε κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια, τα τρόφιμα και τα φάρμακα τονίζοντας, ότι την δύσκολη περίοδο της πανδημίας, και ενώ στην Ευρώπη παρατηρήθηκαν ελλείψεις σε φάρμακα πρώτης γραμμής, η Ελλάδα δεν αντιμετώπισε αντίστοιχο πρόβλημα, κάτι που οφείλεται στην ισχυρή εγχώρια παραγωγική φαρμακοβιομηχανία.

Την ανάγκη απεξάρτησης της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής αγοράς από τις εισαγωγές φαρμάκων από τρίτες χώρες εκτός ΕΕ τόνισε και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ο οποίος επισήμανε επίσης, ότι προχωράνε οι μεταρρυθμίσεις για τον εξορθολογισμό του clawback και υπογράμμισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση ενός σταθερού και προβλέψιμου πλαισίου λειτουργίας της φαρμακευτικής αγοράς.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος της DG ECFIN της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. C. Allen, ο οποίος είπε πως η πανδημική κρίση ανέδειξε τη σημασία αλλαγής της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής στρατηγικής με την παροχή κινήτρων για την ενίσχυση της παραγωγής και τη προσέλκυση επενδύσεων. «Ήρθε η στιγμή να συζητήσουμε για την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας, την ενίσχυσή τους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και η Ελλάδα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα σε αυτό τον τομέα για την Ευρώπη» σημείωσε ο κ.Chris Allen.

Πηγή