Προς τα κάτω αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του για την πορεία της γερμανικής οικονομίας φέτος το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, ανεβάζοντας, ωστόσο, τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη το 2022.

Αναλυτικότερα, οι σύμβουλοι της γερμανικής κυβέρνησης αναμένουν ότι η οικονομία της χώρας θα σημειώσει ανάπτυξη 2,7% φέτος, υποβαθμίζοντας την προηγούμενη πρόβλεψή για 3,1%.

Αναθεώρησαν όμως την εκτίμησή τους για το 2022, καθώς αναμένουν ότι θα περιοριστούν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που συγκρατούν φέτος την ανάπτυξη. Έτσι αναμένουν ότι το γερμανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4,6%, ενώ αρχικά έκαναν λόγο για 4,0%.

Η γερμανική οικονομική παραγωγή αναμένεται να φτάσει τα προ-κρίσης επίπεδα το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, το συμβούλιο τήρησε επιφυλακτικό τόνο. Επικαλούμενο την πρόσφατη άνοδο των τιμών των πρώτων υλών και της ενέργειας καθώς και τα σημεία συμφόρησης από την πλευρά της προσφοράς, δήλωσε ότι αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει στο 3,1% φέτος, και θα πέσει στο 2,6% κατά μέσο όρο το 2022. Και πάλι δηλαδή πάνω από το στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το συμβούλιο προειδοποίησε επίσης ότι τα σημεία συμφόρησης στην προσφορά, οι διακανονισμοί υψηλότερων μισθών και οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας συνιστούν κινδύνους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επίμονα υψηλότερους πληθωριστικούς ρυθμούς.

Πλέον το μπαλάκι είναι στην πλευρά της ΕΚΤ, η οποία θα κληθεί να προετοιμάσει το έδαφος για έξοδο από εξαιρετικά χαλαρές πολιτικές αγοράς ομολόγων και μηδενικών επιτοκίων, ανέφεραν οι σύμβουλοι, σημειώνοντας ότι «η νομισματική πολιτική συμβάλλει καλύτερα στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη διασφαλίζοντας τη σταθερότητα των τιμών».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico

Πηγή