Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]

Προς νέο ρεκόρ οδεύει ο πληθωρισμός το Μάρτιο στη χώρα μας με αναλυτές να εκτιμούν ότι μπορεί να ξεπεράσει το 8%, από 7,2% το Φεβρουάριο. Η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές στα επίπεδα των 130 δολαρίων το βαρέλι και η διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε αλλεπάλληλες αυξήσεις των τιμών σε τρόφιμα και υπηρεσίες.

Σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση από τη Eurostat των προσωρινών στοιχείων για την πορεία του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ευρώπη την ώρα που ήδη τα μηνύματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες μόνο θετικά δεν μπορεί να τα χαρακτηρίσει κάποιος.

Ενδεικτικό είναι ότι το Μάρτιο ο πληθωρισμός στη Γερμανία διαμορφώθηκε στο 7,3%, που αποτελεί υψηλό σχεδόν 30 ετών και στην Ισπανία άγγιξε το 9,8% επίπεδο στο οποίο είχε να βρεθεί από το Μάιο του 1985. Αλλά και στη Γαλλία το τρίτο μήνα του 2022 ο πληθωρισμός έφτασε σε ύψη ρεκόρ 5,1%.

Αν και η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει το ύψος του πληθωρισμού για το Μάρτιο στις 8 Απριλίου, με βάση τα έως τώρα δεδομένα θα είναι ο μήνας κατά τη διάρκεια του οποίου οι επιχειρήσεις προχώρησαν σε νέες ανατιμήσεις λόγω της περαιτέρω ανόδου του ενεργειακού κόστους. Ήδη το υπουργείο Οικονομικών προσαρμόζει τους στόχους του φετινού προϋπολογισμού οι οποίοι θα αποτυπωθούν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα κατατεθεί στην Κομισιόν στα τέλη Απριλίου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό αβεβαιότητας είναι υψηλό χωρίς κανείς να μπορεί να εκτιμήσει ακόμα τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, η ελληνική οικονομία φέτος θα κινηθεί με χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, όχι όμως ύφεση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης μόλις προχθές δήλωσε ότι το μίνιμουμ της ζημιάς από τη ρωσική εισβολή στην ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι γύρω στο 1% ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει έως ποιο ποσοστό μπορεί να φτάσει.

Παράλληλα, η κατάθεση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού την άλλη εβδομάδα που θα προβλέπει αύξηση δαπανών κατά 2 δισ. ευρώ αναμένεται να οδηγήσει σε μια μικρή προς τα πάνω αναθεώρηση του ύψους του πρωτογενούς ελλείμματος για φέτος. Υπενθυμίζεται ότι στον κρατικό προϋπολογισμό το πρωτογενές έλλειμμα εκτιμάται ότι φέτος θα ανέλθει στο 1,4% του ΑΕΠ.

Πηγή