ΠΟΕΕΤ
http://poeet.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

04/10/2024

ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Όπως γνωρίζουν οι συνάδελφοι μας αλλά σχεδόν πλέον όλοι, η ΠΟΕΕΤ έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια από το 2018 να επαναφέρουμε την χρονική ισχύ του επιδόματος ανεργίας των εποχικά εργαζόμενων από τους 3 μήνες που είναι σήμερα στους 5 όπως ίσχυε πριν τα μνημόνια.

Παρ όλες τις υποσχέσεις των εκάστοτε Υπουργών Εργασίας αυτά τα 6 χρόνια (εξαιρούμε την κα. Μιχαηλίδου η οποία ποτέ δεν μας δέχθηκε).

Στην διάρκεια αυτή των 6 χρόνων για να μην κατηγορηθούμε πως ζητούμε να ζούμε με επιδόματα, καταθέσαμε στο Υπουργείο Εργασίας μια πράγματι πρωτοποριακή θέση:

Το ταμείο Ανεργίας να μετατραπεί σε αναλογικό, δηλαδή όσα ένσημα μαζέψουμε το καλοκαίρι, τόσες ημέρες να επιδοτηθούμε τον χειμώνα με κατώφλι τους 3 μήνες και ταβάνι τους 5 μήνες. Έτσι θα πετύχουμε ένα καίριο πλήγμα στην μαύρη και ανασφάλιστη εργασία και την ψευδώς υποδηλωμένη, έτσι θα δει ο ΕΦΚΑ παραπάνω χρήματα στα ταμεία του, έτσι και οι εργαζόμενοι θα έχουν ένα υποτυπώδες εισόδημα παραπάνω τους “νεκρούς” μήνες, μην ξεχνάμε πως το επίδομα ανεργίας ανέρχεται στα 510€.

Φυσικά υπήρξε η πρόταση από κύκλους της Κυβέρνησης το κόστος της επιμήκυνσης του ταμείου να επιβαρύνει εξ ολοκλήρου τους εργοδότες με την καταβολή ενός επιπλέον μισθού όταν απολυόμαστε και το ξενοδοχείο κλείνει, κάτι στο οποίο όταν ρωτηθήκαμε συμφωνήσαμε αρκεί να υπάρξει νομοθέτηση.

Στις 19 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας κα. Κεραμέως όπου της παρουσιάσαμε την πρότασή μας για αναλογικό ταμείο ανεργίας το οποίο όπως είπε η ίδια την βρίσκει ενδιαφέρουσα και θα εισηγηθεί να γίνει αποδεκτή.

Ακολούθησε και δεύτερη συνάντηση στις 4 Σεπτεμβρίου στα πλαίσια της διαβούλευσης μεταξύ Υπουργείου, εργοδοτών και εργαζομένων σχετικά με την εφαρμογή στον κλάδο της ψηφιακής κάρτας εργασίας όπου εκεί θέσαμε το ζήτημα, για να λάβουμε την απάντηση από την Υπουργό πως δεν είναι θέμα της συνάντηση και πως τις επόμενες ημέρες θα γινόταν νέα συνάντηση όπου θα είχαμε τις τελικές απαντήσεις.

Παράλληλα κάθε ημέρα υπήρχαν δημοσιεύματα πως τελικά προκρίνεται η λύση του επιπλέον μισθού από τους εργοδότες!

Στις 8 Σεπτεμβρίου η κα. Κεραμέως με συνέντευξή της στην Καθημερινή δηλώνει πως το εποχικό επίδομα ανεργίας πρέπει να είναι εργαλείο καταπολέμησης της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, φωτογραφίζοντας έτσι την πρότασή μας.

Παράλληλα στείλαμε πρόσκληση έναρξης διαλόγου με τους Ξενοδόχους για υπογραφή νέας Σ.Σ.Ε. την οποία αρνούνται επικαλούμενοι 4 λόγους που αφορούν Κυβερνητικές επιλογές, αφήνοντας αιχμή πως παρακολουθούν τις φήμες περί συμμετοχής των εργοδοτών στο Ταμείο Ανεργίας. Αυτό έγινε στις 25 Σεπτεμβρίου και στις 27 Σεπτεμβρίου σε τηλεοπτική της εμφάνιση η κα. Κεραμέως δηλώνει πως δεν είναι προτεραιότητά της το εποχικό ταμείο ανεργίας!

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ;

Καλούμε την εργοδοτική οργάνωση των ξενοδόχων (ΠΟΞ) να καθίσουμε από κοινού στο τραπέζι του διαλόγου για την υπογραφή νέας ΚΣΣΕ και να σταματήσει να χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους του κλάδου ως μοχλό πίεσης για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΙΣ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ:

– Για να επανέλθει το ταμείο ανεργίας στα προ μνημονίου επίπεδα.
– Για την υπογραφή ΚΣΣΕ για τους Ξενοδοχοϋπάλληλους με πραγματικές αυξήσεις, 5νθήμερο 40ώρο!

Και μιας και μας χαρακτηρίσατε φοροφυγάδες, με το φιλοδώρημά μας,

Σας λέμε λοιπόν το εξής:

ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΟΛΟ!!!

Ελπίζουμε τα 2 ευρώ του σερβιτόρου και του διανομέα να λύσουν το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ

ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΞΕΛΑΒΑΝ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΜΕΣΩ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΩΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑ

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΘΑ ΔΩΘΕΙ ΣΤΙΣ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Γραμματεία Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων

Πηγή