Οραματιστής, αλλά και παρορμητικός, εργατικός, αλλά και σκληρός, με ιδέες που άλλους γοητεύουν και άλλους εξοργίζουν, ο Έλον Μασκ είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες στις τάξεις των δισεκατομμυριούχων. Αυτοί που τον γνωρίζουν λένε πως είτε τον λατρεύεις είτε σου προκαλεί απέχθεια με τις «παραξενιές» του, ενώ ο Τύπος παγκοσμίως λατρεύει να ασχολείται μαζί του.

Το 2023 θα έλεγε κανείς πως άφησε μία πικρή γεύση για τον Μασκ. Αγόρασε το Twitter έναντι 44 δισ. δολαρίων και «κατέφερε» μέσα σε λίγους μήνες να πυροδοτήσει φυγή εργαζομένων, χρηστών, διαφημιζομένων και φυσικά συρρίκνωση των εσόδων του. Έριξε την εκτιμώμενη αξία του κάτω από τα 20 δισ. δολάρια. Όταν είδε πως ο ίδιος δεν μπορεί να κρατήσει σταθερά το τιμόνι του, το παρέδωσε στην Λίντα Γιακαρίνο, που όμως δεν πέτυχε να το βάλει σε τροχιά ανάκαμψης, με το μέσο να συνεχίζει να δέχεται πυρά για περιεχόμενο με τοξική ρητορική και ρατσιστικές θέσεις.

«Έδωσε χαβιάρι για να αγοράσει χοτ ντογκ» ή αλλιώς… το χάος του Twitter

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, «πέταξε» το σήμα – κατατεθέν του (το πουλί) και στη θέση του έβαλε ένα X. Αυτό είναι και το όνομα της πλατφόρμας, που όλοι ωστόσο εξακολουθούν να αποκαλούν Twitter (γιατί να πεις κάπως αλλιώς ένα μέσο που έχει διεύθυνση twitter.com;).  Ήθελε με τη μετονομασία να δείξει ότι το Twitter μετεξελίσσεται σε μία «πλατφόρμα για τα πάντα». Ήταν, ωστόσο, μία επιλογή που ενόχλησε τους χρήστες και απορρίφθηκε ως τουλάχιστον άστοχη από τους ειδικούς του marketing.

Συνολικά η διαχείριση του νέου αποκτήματός του μας έδειξε τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνει αποφάσεις: χαοτικά και βάζοντας μπροστά το «εγώ» του. Και το χρήμα που έκαψε προβλημάτισε τους επενδυτές στις άλλες εταιρείες του και τους ειδικούς της Wall Street. Ο Νταν Άιβς, αναλυτής της Wedbush Securities και «ταύρος» της Tesla, είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία εξαγοράς ως «χαρίζει χαβιάρι για να αγοράσει ένα χοτ ντογκ στο δρόμο στη Νέα Υόρκη».

Αλλά και πάλι πλούτισε. Περισσότερο από κάθε άλλον

Κάτι μας λέει πως όλα τα παραπάνω τα έχουμε πάρει εμείς πολύ βαρύτερα από τον ίδιο τον Έλον Μασκ, ο οποίος όσο και εάν «παίζει» άτσαλα με το Twitter, έχει δραστηριότητες που του φέρνουν κέρδος δεκάδων δισεκατομμυρίων. Χάρη στις Tesla και SpaceX κατέληξε σχεδόν κατά 100 δισεκατομμύρια δολάρια πλουσιότερος φέτος (95,4 δισ. δολάρια για την ακρίβεια, σύμφωνα με το Bloomberg), με την καθαρή αξία της περιουσίας του να προσεγγίζει τα 232,4 δισ. δολάρια. Όχι μόνο κάλυψε έτσι το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του 2022 (138 δισ. δολάρια), αλλά ανέκτησε και τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου του πλανήτη, υποσκελίζοντας τον Μπερνάρ Αρνό, αφεντικό του γαλλικού κολοσσού πολυτελών αγαθών, LVMH.

Τι έφερε κέρδη στον Μασκ

Ο Μασκ έχει υπάρξει και πλουσιότερος. Μέσα στο 2021 η περιουσία του είχε απογειωθεί κάποια στιγμή πάνω από τα 300 δισ. δολάρια. Ωστόσο και φέτος αποδείχθηκε ο ικανότερος money maker στον πλανήτη. Κανείς άλλος δεν είδε τον πλούτο του να «φουσκώνει» περισσότερο. Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ του Facebook είδε στο «πορτοφόλι» του 80 δισ. δολάρια περισσότερα από πέρυσι και ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, αύξησε τον πλούτο του κατά 70 δισ. δολαρια.

Ο λόγος που ο Μασκ είδε τον πλούτο του να αυξάνεται φέτος παρά τις περιπέτειες του Χ είναι απλός – οι άλλες εταιρείες του τα πάνε πολύ καλύτερα. Η  SpaceX φέρεται τώρα να αποτιμάται στα 175 δισεκατομμύρια δολάρια, περισσότερο από την Disney ή την Comcast. Και τούτο γιατί έχει πετύχει πολύ περισσότερα από κάθε άλλη ιδιωτική εταιρεία αεροδιαστημικής.

Και η Tesla έχει δει την τιμή της μετοχής της να αυξάνεται περισσότερο από 100% από τις αρχές του έτους. Η εταιρεία αντιμετωπίζει μεν προκλήσεις, όπως είναι η ασφάλεια του συστήματος Autopilot και η απειλή του ανταγωνισμού. Αλλά μέχρι στιγμής αυτές δεν έχουν αποδειχθεί υπαρξιακές.

Το Model Y έγινε το αυτοκίνητο με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο φέτος. Όπως έγραψαν η Nora Naughton και η Grace Kay του Business Insider, ο Μασκ ορθώς μείωσε εγκαίρως τις τιμές, προσελκύοντας περισσότερους αγοραστές ηλεκτρικών οχημάτων παρά την παγκόσμια κρίση κόστους ζωής.

Πώς απογειώθηκε συνολικά ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων

Η συνολική καθαρή περιουσία των 500 πλουσιότερων ανθρώπων αυξήθηκε κατά 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2023, καλύπτοντας πλήρως τα 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια που χάθηκαν το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

Για άλλη μια φορά, η περιουσία τους συνδέθηκε στενά με την απόδοση των μετοχών τεχνολογίας, οι οποίες εκτινάχθηκαν σε νέα επίπεδα – ρεκόρ φέτος παρά τους φόβους για ύφεση, τον παρατεταμένο πληθωρισμό, τα υψηλά επιτόκια και τις γεωπολιτικές εντάσεις. Οι δισεκατομμυριούχοι τεχνολογίας είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται κατά 48% ή κατά συνολικά 658 δισεκατομμύρια δολάρια, χάρη και στη φρενίτιδα για τις νέες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.

Πηγή