Ενισχυμένους στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους θα υποβάλουν στον SSM, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα, όπως ανακοίνωσαν πριν από λίγο στους αναλυτές των ξένων οίκων, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της χρήσεως 2018.
Η Alpha Bank ανακοίνωσε ότι μέσα στο επόμενο 12μηνο θα προχωρήσει σε πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 4,6 δισ. ευρώ. Το 2019 το στοκ των NPEs της Τράπεζας αναμένεται να μειωθεί κατά 5,5 δισ. ευρώ, με το 70% να προέρχεται από πωλήσεις NPLs (ειδικότερα, 4 δισ. ευρώ θα είναι η μείωση από πωλήσεις και 1,5 δισ. ευρώ η οργανική μείωση από ρευστοποιήσεις, διαγραφές και ίαση μη εξυπηρετούμενων δανείων).
Όπως αναφέρθηκε, στόχος της Τράπεζας είναι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα να υποχωρήσουν στα 16,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019 από 21,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018. Για το τέλος του 2021 ο στόχος είναι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα να έχουν πέσει στα 7,4 δις. ευρώ από 8 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος και ο δείκτης NPE να έχει υποχωρήσει στο 20%.
Αναφορικά με τις πωλήσεις NPLs, η διοίκηση της Alpha Bank ανέφερε ότι οι πωλήσεις που σχεδιάζονται για το προσεχές 12μηνο αφορούν δύο χαρτοφυλάκια με εξασφαλίσεις (το ένα στεγαστικών δανείων και το άλλο μικρομεσαίων επιχειρήσεων), συνολικού ύψους 3,8 δισ. ευρώ. Οι δύο αυτές πωλήσεις θα ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος έτους. Εντός του 2019 θα ξεκινήσει η διαδικασία και για την πώληση ενός χαρτοφυλακίου μη εξασφαλισμένων δανείων, ύψους 800 εκατ. ευρώ, και η πώληση θα ολοκληρωθεί αρχές του 2020.
Η διοίκηση της Alpha Bank εκτίμησε ότι μέχρι τα τέλη του έτους, στη διάθεση των τραπεζών θα βρίσκονται προς χρήση τα δύο εργαλεία (λύσεις) που προωθούν για τη συλλογική αντιμετώπιση του προβλήματος των NPLs, το ΤΧΣ και η ΤτΕ. Όπως αναφέρθηκε, πρόκειται για εργαλεία που μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και θα βοηθήσουν τις τράπεζες ιδιαίτερα στη μείωση των καταγγελμένων δανείων τους.
Σχολιάζοντας το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, η διοίκηση της Τράπεζας είπε ότι θα συμβάλει στην αλλαγή νοοτροπίας πληρωμών. Όπως αναφέρθηκε, κυβέρνηση και τράπεζες πήγαν χέρι με χέρι στη διαμόρφωση του νέου πλαισίου που προβλέπει τριμερή συμμετοχή (τραπεζών – Δημοσίου – δανειοληπτών) στην αποπληρωμή μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για την οριστικοποίησή του μεταξύ κυβέρνησης και “θεσμών”. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η διοίκηση στη διαδικασία μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία θα μειώσει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και το απόθεμα εκκρεμών υποθέσεων του ν. Κατσέλη.
Όπως αναφέρθηκε, οι αναθεωρημένοι στόχοι που θα υποβληθούν στον SSMπροβλέπουν μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 11,5 δις. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2021. Η επίτευξη του στόχου θα βοηθηθεί από τα σχήματα τιτλοποιήσεων NPLs και το νέο πλαίσιο αντιμετώπισης των στεγαστικών μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ειδικότερα, για τα τέλη του 2019 ο στόχος για τα NPEs διαμορφώνεται στα 11,1 δις. ευρώ από 12,6 δις. που προέβλεπε η προηγούμενη στοχοθεσία. Για το τέλος του 2020 ο στόχος είναι τα NPEs να υποχωρήσουν στα 8,9 δις. ευρώ και στα 4,3 δις. το 2021.
Στο διάστημα της τριετίας, η μείωση των NPEs θα επιτευχθεί κατά 5,8 δισ. ευρώ από πωλήσεις και τιτλοποιήσεις, κατά 1,9 δισ. ευρώ από πλειστηριασμούς, κατά 2,8 δις. ευρώ από ρυθμίσεις και κατά 900 εκατ. ευρώ από διαγραφές.
Αναφορικά με τις πωλήσεις NPLs, η διοίκηση ανέφερε ότι στις 8 Απριλίου αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο Symbol, εξασφαλισμένων δανείων μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, ύψους 900 εκατ. ευρώ. Αναφέρθηκε ότι υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από ισχυρά διεθνή ονόματα.
Στο β΄ τρίμηνο του έτους η Τράπεζα σχεδιάζει την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξασφαλισμένων δανείων (κάρτες, καταναλωτικά, μικρά επαγγελματικά δάνεια), ύψους 1,1 δις ευρώ και στο β΄ εξάμηνο του έτους την πώληση ενός ακόμα εξασφαλισμένου χαρτοφυλακίου, μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων, ύψους 800 εκατ. ευρώ. Θα πρόκειται για χαρτοφυλάκιο καταγγελμένων δανείων επιχειρήσεων που δεν λειτουργούν.