Από την έντυπη έκδοση

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Οι τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν έναν νέο πονοκέφαλο, που σχετίζεται με τα κεφάλαιά τους και προκύπτει από την άνοδο των ομολόγων. Τα πιστωτικά ιδρύματα ετοιμάζουν τα business plans τους, που θα τα παραδώσουν έως το τέλος Μαρτίου στον SSM και τα οποία προβλέπουν, μεταξύ άλλων, σαφή μείωση του προσωπικού τους και των καταστημάτων τους εγχωρίως. 

Κεφαλαιακή διάρθρωση

Ένα πολύ σημαντικό θέμα που φαίνεται ωστόσο να ανακύπτει για τις τράπεζες είναι η απομείωση των κεφαλαίων τους, κυρίως λόγω του διπλασιασμού των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, κάτι που επηρεάζει την αποτίμησή τους. Όλες οι τράπεζες έχουν σημαντικά αποθέματα ομολόγων προς πώληση στο χαρτοφυλάκιό τους και το γεγονός αυτό θα έλθει να μειώσει, λόγω της αποτίμησης των ομολόγων, την αξία των κεφαλαίων τους. Το θέμα αυτό μένει να κοστολογηθεί έως το τέλος του έτους και να διαφανεί αν τελικώς δημιουργεί ή όχι νέες κεφαλαιακές ανάγκες για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

Μείωση κόστους

Η μείωση του κόστους συνεχίζει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τις τράπεζες. Καλά πληροφορημένες πηγές μιλούν για 250-300 καταστήματα ανά τράπεζα μέχρι το 2023, ενώ σε ό,τι αφορά το προσωπικό, στόχος είναι στο ίδιο χρονικό διάστημα να μειωθεί περίπου κατά 500 άτομα ανά τράπεζα.

Ήδη η Eurobank και η Alpha Bank βρίσκονται πιο κοντά στον στόχο, ενώ από αυτόν απέχουν η Εθνική και η Τράπεζα Πειραιώς.
Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των καταστημάτων στη χώρα μας, η Alpha αριθμεί 313 καταστήματα, η Εθνική 341, η Eurobank 299 και η Τράπεζα Πειραιώς 414 καταστήματα.

Την ίδια στιγμή, σε επίπεδο προσωπικού η Πειραιώς αριθμεί 8.900 άτομα στην Ελλάδα, η Εθνική 7.600, η Alpha Bank 6.500 και η Eurobank 6.650. Επομένως είναι προφανές πως οι εθελουσίες θα παραμείνουν ανοιχτές για όλες τις τράπεζες, ακόμη και γι’ αυτές που έχουν επιτύχει τον στόχο.

Από την άλλη πλευρά μεταβάλλεται πλήρως το «κατάστημα του μέλλοντος», καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι των εργασιών πραγματοποιείται μέσα από αυτόματες λειτουργίες χωρίς την ανάγκη ύπαρξης προσωπικού. 

Υπόλοιπα NPEs

Λίγες είναι και οι εκκρεμότητες οι οποίες υφίστανται ακόμη σε επίπεδο κόκκινων δανείων σε ό,τι αφορά τις συστημικές τράπεζες.
Στην Alpha Bank το χαρτοφυλάκιο που παραμένει είναι το Orbit, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς κινείται με εκκρεμότητα το Sunrise, ύψους 3,8 δισ. ευρώ, που δεν έχει ολοκληρωθεί και η Εθνική με την εκκρεμότητα του 1 δισ. ευρώ από το Frontier II.

Οι τράπεζες στον σχεδιασμό τους περιλαμβάνουν κόκκινα δάνεια χαμηλότερα του 5% στη διετία 2022-2024.
Ήδη κάποια πιστωτικά ιδρύματα βρίσκονται πολύ κοντά στον παραπάνω στόχο.

Πιστωτική επέκταση

Εξαιρετικά δυνατά κινούνται οι νέες εκταμιεύσεις δανείων, ενώ πολλά έχουν στηρίξει οι τράπεζες στο θέμα αυτό και μέσα από τον δανεισμό που θα ανακύψει σε ό,τι αφορά το RRF.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως μόνον μέσα στον Δεκέμβριο οι ροές διαμορφώθηκαν στα 3 δισ. ευρώ, ενώ αντίστοιχο ποσό εκτιμάται πως θα υπάρξει και τον Ιανουάριο. Σε ό,τι αφορά τη φετινή χρονιά, τα 2 δισ. ευρώ καθαρή πιστωτική επέκταση από κάθε τράπεζα είναι στόχος απολύτως εφικτός.   
 

Πηγή