ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επαναφέρει ως μέτρο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών το τεκμαρτό εισόδημα.

Σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν, διαμορφώνεται ως ελάχιστο δηλωθέν εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους από την 01.01.2024 τα 10.920 ευρώ, ποσό το οποίο δύναται να φτάσει τα 50.000 ευρώ, μέσω ενός αλγορίθμου.

Το εν λόγω νομοσχέδιο αποτελεί παραδοχή ανικανότητας της κυβερνήσεως του κ. Μητσοτάκη να δημιουργήσει έναν σύγχρονο ελεγκτικό μηχανισμό, που θα μπορεί να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή.

Η εγκαθίδρυση νέου τρόπου φορολόγησης με τεκμαρτό ελάχιστο εισόδημα εκμηδενίζει την όποια προσπάθεια καλλιέργειας αισθήματος φορολογικής συνείδησης στους πολίτες, καθιστώντας το φορολογικό μας πλαίσιο αναχρονιστικό και συνάμα πολλαπλώς μεταβαλλόμενο.

Ο νέος τύπος «κεφαλικού» φόρου έρχεται να προστεθεί στις συνεχόμενες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, στο δυσβάσταχτο και συνεχώς αυξανόμενο κόστος λειτουργικών δαπανών και πρώτων υλών, κάνοντας τη συνέχιση δραστηριότητας των εν λόγω επαγγελματιών αδύνατη.     

Η κυβέρνηση, με μία σειρά νομοθετημάτων, στοχοποιεί χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, με μοναδικό σκοπό τον περιορισμό τους από την ελληνική αγορά, εφαρμόζοντας κατά λέξη τις απαιτήσεις του ΣΕΒ και της έκθεσης Πισσαρίδη, πως για να λειτουργήσει η αγορά πρέπει να εξαϋλωθούν οι ΜμΕ και δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες να μετατραπούν σε μισθωτούς.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, που στήριξε τη χώρα την προηγούμενη δύσκολη δεκαετία και δεν μπορεί να σβήσει εν μία νυκτί για να ικανοποιήσουν οι κκ Μητσοτάκης/Χατζηδάκης τις ιδεολογικές τους εμμονές.

Καλούμε το προεδρείο της κεντρικής διοίκησης του ΟΕΕ σε άμεση συνεδρίαση με αποκλειστικό θέμα το φορολογικό νομοσχέδιο.

Από τη Γραμματεία των Προοδευτικών Οικονομολόγων Ελλάδας

Πηγή