Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η εκτίναξη του πληθωρισμού στο 3,4% τον Οκτώβριο ήταν εν πολλοίς αναμενόμενος αφού όλοι βλέπαμε το ράλι των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, αύξηση ρεκόρ κατά 132,4% καταγράφεται στην τιμή του φυσικού αερίου, 45% στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, 22,3% στις τιμές καυσίμων και λιπαντικών και 18,9% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ως φυσική συνέπεια η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει αύξηση κατά 30% και στις τιμές μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνα. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι για το ηλεκτρικό ρεύμα η μέτρηση της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει την αρχή και όχι την κορύφωση των αυξήσεων, αφού τα νοικοκυριά δεν έχουν λάβει εκκαθαριστικούς λογαριασμούς.
 
Αν δούμε όμως ότι τα καταναλωτικά αγαθά ακριβαίνουν με πολλαπλάσιο ρυθμό γιατί η άνοδος των πρώτων υλών λειτουργεί πολλαπλασιαστικά, τότε δημιουργείται μία εκθετική αύξηση πληθωρισμού που θα μας πάει μέχρι και το α’ τρίμηνο του 2022 τουλάχιστον.

Το χειρότερο για την αύξηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα είναι ότι αφ’ ενός δεν υπάρχει άμεση προοπτική αύξησης επιτοκίων αφ’ ετέρου αυξάνουν πολύ το δημόσιο χρέος. Οι τράπεζες προχώρησαν ήδη από τον Οκτώβριο σε μείωση της ρευστότητας (M3) και των περιθωρίων μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων προκειμένου να αντισταθμίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις. Όμως το δημόσιο χρέος κινείται ακόμη πιο ανοδικά με αποτέλεσμα στο τέλος του χρόνου, ο δείκτης Χρέος /ΑΕΠ να ξεπεράσει το 210% όπως βλέπουν πολλοί οικονομολόγοι.

Καμία αντίδραση στο Eurogroup

Το χειρότερο της χθεσινής ημέρας ήταν ότι το Eurogroup δεν προχώρησε σε καμία δήλωση για τον τρόπο αντίδρασης των κρατών μελών στην  Ε.Ε. απέναντι στις πληθωριστικές πιέσεις. Αυτό ανησύχησε ιδιαίτερα και τις χρηματιστηριακές αγορές που ακούν μεν ότι ο πληθωρισμός θα είναι προσωρινός αλλά δεν γνωρίζουν πως θα υποχωρήσει στο επόμενο διάστημα. Το πρόβλημα είναι ότι εάν συνεχιστεί η άνοδός του και το α’ τρίμηνο 2022, η αποκλιμάκωσή του θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Πηγή