Ειρήνη Τσεσμελή
Οικονομική Σύμβουλος – Λογίστρια
[email protected]

Στην Ελλάδα ήδη δραστηριοποιούνται εταιρείες με αντικείμενο την επένδυση και ανταλλαγή νομισμάτων από παραστατικά σε ψηφιακά νομίσματα. Σε χώρες όπως Σιγκαπούρη, Κίνα, Ιαπωνία, Αμερική Ευρώπη ακόμη και στα Βαλκάνια επενδύουν σε κρυπτονομίσματα ενώ αρκετές χώρες τα χρησιμοποιούν για συναλλαγές με εμπορικό, καταναλωτικό και εννοείται επενδυτικό σκοπό που διεξάγονται σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό.

Τράπεζες στην Ευρώπη έχουν ήδη επενδύσει σε ψηφιακά νομίσματα όπως και χώρες της Αφρικής, Ινδία, Ρωσία, μετά από την Ασία και Αμερική. Στην Ελλάδα οι τράπεζες προετοιμάζονται πυρετωδώς και συγκαταλέγουνε στις φόρμες των προϊόντων τους ενημερώσεις και στοιχεία για τα ψηφιακά νομίσματα. Δείτε από Εθνική Τράπεζα https://www.nbg.gr/el/idiwtes/life-moments/spoudes-kariera/kryptonomismata-kai-neoi από Τράπεζα Ελλάδας https://www.bankofgreece.gr/enimerosi/epeksigiseis/ti-einai-to-bitcoin   καθώς και όλες οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες.

Το φορολογικό και λογιστικό πλαίσιο στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη αν και θα έπρεπε σύμφωνα με τις διατάξεις της ΕΕ από 14.04.2023 (2023/C 132/02), όλες οι χώρες να προβούν στην χάραξη πολιτικής ώστε την διαμόρφωση του φορολογικού πλαισίου δεδομένου την επί ίσης όροις φορολογική πολιτική και τις επιπτώσεις φοροδιαφυγής. Όπως αναφέρει ακόμη αποδέχεται την τεχνολογία των κρυπτονομισμάτων, ενώ προωθεί την λειτουργία της φορολογικής διοίκησης κάθε χωράς στην χρήση blockchain, ώστε την πρόληψη και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Με αυτόν τον τρόπο θα συνεισφέρει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων και την ψηφιακή μετάβαση. Η ΑΑΔΕ έχει ψηφιοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό όμως παρόλο του αιτήματός μας για την δημιουργία των φορολογικών διατάξεων από το 2023 τον Νοέμβριο σχετικά με τα κρυπτονομίσματα και ψηφιακά νομίσματα, δεν έχει ακόμη συντελεστεί.

Ωστόσο όπως οι εξελίξεις δείχνουν τα κρυπτονομίσματα πλέον αναγνωρίζονται όχι μόνο ως εναλλακτική λύση αλλά και ως νόμισμα στρατηγικής σημασίας, αφού σκοπός είναι η προσπάθεια της ανεύρεσης λύσης στην σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών συστημάτων σε σχέση με τα αποθεματικά τους.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο χρυσός έχει αποσυνδεθεί από τον κανόνα, (δηλ. σε αντίκρισμα παραστατικών νομισμάτων) σχεδόν από το 1968 τόσο στην Αμερική από την FED όσο και Παγκοσμίως. Στόχος τώρα είναι η επίτευξη δημιουργίας ενός βασικού αποθεματικού πρώτης διαστρωμάτωσης χρήματος. Επίσης λόγο της μεγάλης κούρσας στα κρυπτονομίσματα και τον υπέρογκο όγκο συναλλαγών, τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα θα πρέπει να τρέξουν τις διαδικασίες για να εξασφαλίσουν την μακροημέρευση τους. Με αυτό το σκεπτικό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναγνωρίζοντας ότι χάνει θέση ισχύος, επισπεύδει την διαδικασία για την έκδοση του ψηφιακού Ευρώ ως stablecoin,  με γνωρίσματα όπως αυτά του USD ψηφιακού δολαρίου. Επιβεβαιωνόμαστε λοιπόν σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν παρατεθεί στην δεύτερη φάση, για την εφαρμογή των ψηφιακών νομισμάτων, όπου από τις 12.12.2024 η μελέτη με θέμα ERPB engagement on digital euro fit in the payment ecosystem έχει διεξαχθεί με αναφορά στον τρόπο λειτουργίας τους σύμφωνα με τις διατάξεις των ρυθμιστικών αρχών EBA(European Bank Authority), την ακολουθία της αλυσίδας πληρωμών, σε σχέση με τις Συνέργειες ρόλων παρόχων τεχνικών υπηρεσιών προς το back-end, τα πρότυπα που επιδιώκονται ή καθιερώνονται από το ψηφιακό ευρώ τα  οποία θα είναι ανοιχτά για να αξιοποιήσει ο ιδιωτικός τομέας, και η σαφήνεια της χρήσης που πρόκειται τελικά να εφαρμοστεί στην αγορά το νωρίτερα που αναμένεται εντός του 2025.

Έτσι ακολούθησε στις 09.01.2025 σε δημοσίευση του Pierro Cipollone  Member of the ECB’s Executive  Board ενημερώνει ότι το Ψηφιακό Ευρώ θα βοηθήσει ποικιλότροπα, όπως την δημιουργία εμπιστοσύνης στο Ευρώ, την σταθεροποίηση και μείωση του πληθωρισμού, την ανάπτυξη του ΑΕΠ. Παράλληλα θα μειωθούν χρεώσεις και προμήθειες που επιβαρύνουν τους συναλλασσόμενούς, επιβαρύνσεις σε παρόχους εξωτερικού και τηλεπικοινωνίες, αλλά και μείωση στα έξοδα από την έκδοση παραστατικών νομισμάτων, προστατεύοντας παράλληλα και το περιβάλλον.    

Τέλος πολλά ακούγονται για την ΑΙ (Artificial Intelligent) Τεχνητή νοημοσύνη, και την κβαντικής μηχανικής, όπως  την ικανότητα της να σπάει  αλγορίθμους, που συνεπάγεται ότι η εφαρμογή και χρήση των ψηφιακών νομισμάτων αφού χρησιμοποιούνται αλγόριθμοι και κρυπτογραφήματα για την δημιουργία τους και για κάθε είδους ψηφιακή συναλλαγή είναι εκτεθειμένη. Πιο απλά τι μπορεί να κάνει ο κβαντικός υπολογιστής εκτός από την ταχύτητα επεξεργασίας και τους τεράστιους χώρους αποθήκευσης? Οι κβαντικοί υπολογιστές και οι αλγόριθμοι μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη διασφάλιση του απορρήτου των δεδομένων των ανθρώπων. Η Κβαντική κρυπτογραφία σε προσπάθεια υποκλοπής επικοινωνιών θα επηρέαζαν την επικοινωνία που θα πρόκυπτε και θα έδειχναν στοιχεία παραβίασης. Μην ξεχνάμε ότι η Fintech (Χρηματοοικονομική Τεχνολογία) που έχει εξελιχθεί με το σύστημα τηλεπικοινωνιών έχει άμεση συσχέτιση με την τεχνητή νοημοσύνη. Όπως όλες οι καθημερινές ψηφιακές λειτουργίες προσωπικά δεδομένα, μεταφορές χρημάτων υπερατλαντικά θα μπορούσαν να βλαφτούν από την τεχνητή νοημοσύνη έτσι και για τα κρυπτονομίσματα και ψηφιακά νομίσματα ισχύει το ίδιο. Συμπερασματικά να χρησιμοποιηθεί για ανάπτυξη και εξέλιξη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν υπερόπλο … αυτό που αντιλαμβανόμαστε είναι ότι οι άνθρωποι κατασκευάζουν αυτούς τους υπερυπολογιστές και οι άνθρωποι μπορούν να βάλουν φραγμούς και δικλείδες ασφαλείας. Εν κατακλείδι δεν φαίνονται σύννεφα ανησυχίας για τα ψηφιακά νομίσματα, τουναντίον βλέπουμε μια εγρήγορση για την άμεση εφαρμογή τους. Είμαστε εδώ για να δούμε τις εξελίξεις…

Πηγή