Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) στο Βίλνιους (Λιθουανία) επεκτείνει την έρευνά της για έναν πρώην βοηθό Λιθουανού βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) στον ίδιο τον ευρωβουλευτή. Ο πρώην ευρωβουλευτής είναι πλέον επίσημα ύποπτος για κατάχρηση εξουσίας, πλαστογραφία και χρήση πλαστών εγγράφων, παράνομη απόκτηση, κατοχή και χρήση ηλεκτρονικού εγγράφου, καθώς και για απόκτηση ξένων περιουσιακών στοιχείων υψηλής αξίας.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η έρευνα επικεντρώθηκε αρχικά στην υποψία μη εκτέλεσης ή μίμησης των καθηκόντων κοινοβουλευτικού βοηθού, με σκοπό την παράνομη λήψη αποδοχών μεταξύ 2014 και 2019 και επιδόματα ανεργίας από το 2019 έως το 2020. Η πιθανή ζημία για την ΕΕ ξεπερνά το μισό εκατομμύριο ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της προανάκρισης, νωρίτερα φέτος πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε σπίτια και πρώην χώρους εργασίας των υπόπτων. Το γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στις Βρυξέλλες (Βέλγιο) και άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ παρείχαν περαιτέρω αποδεικτικά στοιχεία και οι συμμετέχοντες στη διαδικασία ανακρίθηκαν.

Σε αυτό το στάδιο της προανάκρισης, ύποπτα είναι δύο άτομα, με επιβολή ασφαλιστικών μέτρων, μεταξύ των οποίων έγγραφες δεσμεύσεις για μη εγκατάλειψη της χώρας και κατάσχεση προσωπικών εγγράφων. Επιπλέον, ο Ευρωπαίος Εντεταλμένος Εισαγγελέας έχει εφαρμόσει προσωρινούς περιορισμούς μεγάλης κλίμακας στα δικαιώματα ιδιοκτησίας για να διασφαλίσει πιθανή αποζημίωση για ζημίες.

Η προανάκριση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και για να μην τεθεί σε κίνδυνο η έκβασή της. Προς το παρόν δεν μπορούν να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με το τεκμήριο της αθωότητας, τα άτομα είναι αθώα έως ότου αποδειχθεί η ενοχή τους σε δικαστήριο.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι η ανεξάρτητη εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αρμόδιο για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την εκδίκαση εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.

Πηγή