Η Federal Reserve έκανε το πρώτο της βήμα προς μια πιο σοβαρή συζήτηση  για έκδοση ψηφιακού νομίσματος, δημοσιεύοντας   έκθεση που εξετάζει το πιθανό κόστος και τα οφέλη της ιδέας μιας τέτοιας εξέλιξης.

Στην έκθεση -όπου η ίδια η Fed απέφυγε να πάρει θέση – παρουσίάζεται μια λίστα με επιχειρήματα υπέρ και κατά ενός ψηφιακού νομίσματος και τίθενται ερωτήματα προς δημόσια συζήτηση.

«Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με το κοινό, τους εκλεγμένους αντιπροσώπους και με όλο το φάσμα των ενδιαφερομένων» δήλωσε ο πρόεδρος της FED, Τζερόμ Πάουελ. 

Κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο, από τις Μπαχάμες έως τη Σουηδία και την Κίνα, «πειραματίζονται» με την έκδοση ψηφιακών νομισμάτων τροφοδοτώντας τις ανησυχίες στο Καπιτώλιο ότι η Fed μπορεί να μείνει πίσω στον ανταγωνισμό. 

Δεδομένης της δεσπόζουσας θέσης του αμερικανικού νομίσματος στα παγκόσμια χρηματοοικονομικά, η Fed πάντως έχει υπάρξει  ξεκάθαρη στο ότι θα κινείται αργά και προσεκτικά καθώς ζυγίζει όλες τις παραμέτρους.ενώ αξιωματούχοι της έχουν τονίσει ότι δεν θα προχωρήσουν χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.

 

To γουάν…καραδοκεί

Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη ανησυχία για το δολάριο προέρχεται από το ψηφιακό γουάν. Το Πεκίνο δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να αυξήσει το μερίδιο των διεθνών πληρωμών σε κινεζικό νόμισμα. Ο Mu Changchun, επικεφαλής ψηφιακού νομίσματος στην κεντρική τράπεζα της Κίνας, μίλησε δημόσια για την επιθυμία της Κίνας να μειώσει τη «δολαριοποίηση» στη διεθνή οικονομία. 

Η φιλοδοξία της Κίνας να χρησιμοποιήσει το ψηφιακό γιουάν για την προβολή της οικονομικής ισχύος γίνεται  ξεκάθαρη.

Κάποιοι θα αγκαλιάσουν το ψηφιακό γουάν και άλλοι μπορεί να παρακινηθούν ή να αναγκαστούν να το χρησιμοποιήσουν ως προϋπόθεση για να συναλλάσσονται με την Κίνα – κάτι για το οποίο η Ουάσιγκτον πρέπει να είναι έτοιμη. 

Ανησυχούν οι εμπορικές τράπεζες

«Η Federal Reserve δεν σκοπεύει να προχωρήσει στην έκδοση CBDC χωρίς σαφή υποστήριξη από την εκτελεστική εξουσία και από το Κογκρέσο, ιδανικά με τη μορφή ενός νόμου», σημειώνεται στην έκθεση.

Παράλληλα η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ  φαίνεται  να κλείνει την πόρτα στην ιδέα ότι θα μπορούσαν να δημιουργήθούν τραπεζικοί λογαριασμοί σε ψηφιακό νόμισμα κάτι που κατά καιρούς έχουν προτείνει οι Δημοκρατικοί.

Να σημειωθεί ότι οι εμπορικές τράπεζες, από την πλευρά τους, ανησυχούν ότι η δημιουργία ενός κεντρικού ψηφιακού νομίσματος  θα μπορούσε να μειώσει την καταθετική τους βάση και να ανατρέψει το επιχειρηματικό τους μοντέλο. 

naftemporiki.gr

Πηγή