Με πτώση έκλεισαν οι μετοχές στη Wall Street, δεχόμενες πιέσεις από τις αυξανόμενες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, καθώς οι συναλλασσόμενοι ανησυχούν για επίμονα υψηλό πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,51% ή 173,73 μονάδων, στις 33.631,14. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,62% κλείνοντας στις 4.349,61 μονάδες, ενώ ο Nasdaq τερμάτισε στις 13.574,22 μονάδες με πτώση 0,63%. Και οι τρεις δείκτες διέκοψαν το ανοδικό σερί των τεσσάρων προηγούμενων συνεδριάσεων.

Η απόδοση των αμερικανικών 10ετών εκτινάχθηκε στον απόηχο των νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό. Το κόστος δανεισμού ενισχύθηκε 11 μονάδες βάσης στο 4,70%, ενώ στη διετία ξεπέρασε το 5%.

Ορισμένοι επενδυτές εκτιμούν ότι τα υψηλότερα επιτόκια ήρθαν για να μείνουν, προκαλώντας πτώση στην αγορά μετοχών.

Ο Sonu Varghese, αντιπρόεδρος και στρατηγικός αναλυτής της Carson Group, υπογραμμίζει τον άμεσο αρνητικό συσχετισμό μεταξύ μετοχών και ομολόγων όταν οι ομολογιακές αποδόσεις αυξάνονται, όπως παρατηρήθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες.

Πάντως, η εταιρεία του παραμένει overweight για τις μετοχές και αισιόδοξη ότι το ισχυρό οικονομικό περιβάλλον θα λειτουργήσει θετικά στα εταιρικά κέρδη τρίτου τριμήνου.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,4% σε μηνιαία βάση το Σεπτέμβριο και 3,7% σε ετήσια, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας. Οι προβλέψεις έκαναν λόγο για αύξηση 0,3% και 3,6% αντίστοιχα. Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις τιμές ενέργειας και τροφίμων, ήταν σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών που έκαναν λόγο για ποσοστό 0,3% και 4,1% σε μηνιαία και ετήσια βάση.

Η μετοχή της Walgreens ενισχύθηκε 7%, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε μικρότερες ζημίες και προχώρησε σε σχέδια μείωσης του κόστους. Αρκετές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων JPMorgan, BlackRock και UnitedHealth Group αναμένεται να παρουσιάσουν κέρδη την Παρασκευή.

Την ίδια στιγμή, η κλιμακούμενη κρίση στη Μέση Ανατολή εγείρει ερωτήματα για πιθανή κατάρρευση της προσφοράς πετρελαίου με συνεπακόλουθη αύξηση των τιμών καυσίμων εάν η γεωπολιτική αστάθεια επεκταθεί σε πετρελαιοπαραγωγούς χώρες της περιοχής.

Πηγή