Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Ξένες αγορές: Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και σταθεροποίηση στα αμερικανικά

Σε κατάσταση ισορροπίας και οριακών μεταβολών βρίσκονται λίγα λεπτά μετά την έναρξή τους οι αμερικανικοί δείκτες. Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται κυρίως στα εταιρικά αποτελέσματα μεγάλων εταιρειών.  Αντίθετα με τη νηνεμία στις αμερικανικές αγορές, στην Ευρώπη λίγα λεπτά πριν από τις 17.00 ώρα Ελλάδος, οι δείκτες κινούνται έντονα ανοδικά. Ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,78%, ο γαλλικός CAC κατά 0,47%, ο ιταλικός MIB καταγράφει άνοδο 0,48% και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 κατά 0,62%.

Ελληνικό Χρηματιστήριο: Πτωτικά και κόντρα στις διεθνείς τάσεις

Ούτε σήμερα κατάφεραν οι αγοραστές να υπερισχύσουν των πωλητών στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης εν μέσω αντίρροπων τάσεων σε τράπεζες και μη τραπεζικά blue chips, προσπάθησε και πάλι να κινηθεί προς τις 1.440 μονάδες αλλά μετά τα μισά της συνεδρίασης άρχισε να χάνει έδαφος κάτω αφού οι πωλήσεις δεν μπορούσαν να απορροφηθούν. Πρόκειται για την 4η ή 5η συνεδρίαση με παρεμφερή πορεία του Γεν. Δείκτη (αρχική άνοδος και τελική πτώση) και αυτό αρχίζει να προβληματίζει και τους επαγγελματίες της ελληνικής αγοράς, όταν την ίδια στιγμή οι ξένες αγορές κινούνται προς ιστορικά υψηλά. Επίσης οι τραπεζικές μετοχές, παρά τις όποιες θετικές εκθέσεις εγχώριων ή ξένων οίκων, παραμένουν ‘αγκιστρωμένες’ στα προ δύο εβδομάδων επίπεδα.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.425,36 μονάδες με υποχώρηση -0,5%. Η αξία συναλλαγών ήταν πιο αυξημένη αυτή την φορά στα 86 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 34 έκλεισαν ανοδικά και οι 74 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap μεταβλήθηκε κατά -0,76%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap αυξήθηκε οριακά κατά 0,04%.

Στους επιμέρους κλάδους, ο τραπεζικός υποχώρησε κατά -1,73%. Εξαίρεση στην τραπεζική πτώση ήταν η Optima Bank και η μετοχή της Attica Bank. Στα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισαν ανοδικά οι Coca Cola HBC, η Cenergy, η Aegean και η Ιντρακατ. Από την μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν ανοδικά Σαράντης, Φουρλής (ανακοίνωσε και εξαγορά),  Αλουμύλ.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ΕΤΕ, Motor Oil, Εurobank, Πειραιώς, Alpha Bank, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος.

Όπως έχουμε ξαναγράψει, η πορεία από τις 1.432 μονάδες (η προηγούμενη στήριξη) μέχρι τις 1.440 μονάδες θα είναι (ήταν) δύσκολη. Τώρα που ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κάτω και από τις 1.430 μονάδες, η εκτίμηση είναι ότι ίσως θα πρέπει οι επενδυτές να κοιτούν και τις αντιστάσεις των 1.420-1.400 μονάδων στο επόμενο διάστημα του Αυγούστου.  

Πηγή