ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
Βασ. Αμαλίας 20 & Σουρή 5, 105 57 Αθήνα, 4ος Όροφος, Γρ.20 Τ.+30 210 385 5423
email: [email protected]
Αθήνα, 26 Νοεμβρίου 2024
Αρ. Πρωτ 1563
ΠΡΟΣ: Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων & Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ.)
Θέμα: «Ενημερωτικό Σημείωμα»
Σας γνωστοποιούμε ότι η Επιτροπή Ελέγχου κατά τη συνεδρίασή της στις 13.11.2024 αποφάσισε ότι:
1. – Σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται εκ παραδρομής καταχώρηση στις καταστάσεις ΔΠΚ και ΔΟΣ προσώπων που δεν φέρουν την ιδιότητα του υπόχρεου, ο εκάστοτε φορέας καταστάσεων, οφείλει να προβαίνει σε διαγραφή των εν λόγω προσώπων από τις καταστάσεις (άρθρ. 17 παρ.1 ν. 5026/2023).
– Όταν η διαπίστωση λαμβάνει χώρα μετά την οριστικοποίηση, ο φορέας καταστάσεων υπόχρεων οφείλει να ενημερώνει το αρμόδιο όργανο ελέγχου, υποβάλλοντας σε εκείνο τα σχετικά τεκμήρια ή βεβαιώσεις. Σε τέτοια περίπτωση, η Επιτροπή εξουσιοδοτεί διά του παρόντος τα όργανα ελέγχου, για εξαίρεση των εν λόγω προσώπων από τον έλεγχο και ενημέρωσή της σχετικά, μετά από την ως άνω τεκμηριωμένη ενημέρωση που εκείνα θα λαμβάνουν από τους φορείς καταστάσεων υπόχρεων.
2. – Η υποχρέωση υποβολής της ΔΠΚ για ένα (1) έτος μετά την απώλεια της ιδιότητας του υπόχρεου (τελική δήλωση) αφορά στο αμέσως επόμενο ημερολογιακό έτος από το έτος απώλειας αυτής. Για παράδειγμα, όσοι άσκησαν καθήκοντα για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του 2022, θα υποβάλουν Δ.Π.Κ έτους 2023 (χρήση 2022), ακόμη κι αν κατά την διάρκεια του έτους απώλεσαν την ιδιότητα, που τους καθιστά υπόχρεους υποβολής εξαντλώντας την υποχρέωσή τους. Έτσι κατά το οικονομικό έτος 2023 για την χρήση του 2022 δεν υποχρεούνται πλέον σε υποβολή Δ.Π.Κ όσοι απώλεσαν την ιδιότητα του υπόχρεου εντός του έτους 2021, αφού η μονοετής υποχρέωσή τους εξαντλήθηκε κατά το έτος 2022, το οποίο είναι το αμέσως επόμενο ημερολογιακό έτος από το έτος απώλειας της ιδιότητας. Η Επιτροπή εξουσιοδοτεί διά του παρόντος τα όργανα ελέγχου, για εξαίρεση από τον έλεγχο των εν λόγω προσώπων και ενημέρωσή της σχετικά.
– Ειδικά για τους υπόχρεους του άρθρου 4, της περ. α) του άρθρου 6 και της περ. α) της παρ.1 του άρθρου 8, η υποχρέωση υφίσταται για 3 (τρία) ημερολογιακά έτη μετά την απώλεια της ιδιότητας ή την λήξη της θητείας.
3. – Για τους συζύγους ως αυτοτελώς υπόχρεους η τελική υποβολή ΔΠΚ και ΔΟΣ (τελική δήλωση) αφορά το έτος χρήσης εντός του οποίου επήλθε το γεγονός της λύσης του γάμου. Για παράδειγμα αν ο γάμος λύθηκε σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο εντός του έτους 2023 θα υποβάλουν Δ.Π.Κ έτους 2024 (χρήση 2023) εξαντλώντας την υποχρέωσή τους.
– Οι δε φορείς καταστάσεων θα πρέπει σε περίπτωση που διαπιστώνουν την λύση της σχέσης του γάμου υπόχρεου για οποιονδήποτε λόγο (λ.χ θάνατο, διαζύγιο) να αναγράφουν την ημερομηνία επέλευσης του γεγονότος στο σύστημα και να ενημερώνουν σχετικά τα αντίστοιχα όργανα ελέγχου.
Στη διάθεσή σας για τυχόν διευκρινήσεις και παρακαλούμε για τις ενέργειές σας.
Με εντολή Επιτροπής,
Ο Συντονιστής Ελέγχων
Δρ. Στυλιανός Γαλούκας