Ένα πολύτιμο, 30ετές και πλέον, ολοζώντανο και πολυδιάστατο ρεπορτάζ της πολιτικής πορείας του Τούρκου Προέδρου, Ρετζιπ Ταγίπ Ερντογάν, και συνάμα της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής της γειτονικής χώρας αποτελεί το βιβλίο του δημοσιογράφου και διευθυντή του naftemporiki.gr, Μιχάλη Ψύλου, με τίτλο “Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Με τη ματιά ενός Έλληνα” από τις εκδόσεις Πεδίο Ελληνικά Γράμματα, που παρουσιάστηκε απόψε με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης την παρουσίαση του βιβλίου, εξάλλου, τόσο ο συγγραφέας όσο και οι ομιλητές έκρουσαν κώδωνα κινδύνου για τον τουρκικό αναθεωρητισμό.
Χαρακτηρίζοντας το βιβλίο του ως ένα μεγάλο ρεπορτάζ που ξεκίνησε πριν 30 χρόνια όταν ο Ερντογάν έγινε δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και στη συνέχεια το 2002 όταν ανέβηκε στην εξουσία υπήρχε η ελπίδα ότι θα φέρει κάτι καινούριο, ένα μετριοπαθές Ισλάμ και μία καλή σχέση με τις γειτονικές χώρες, μέχρι τη μετατροπή του τα τελευταία χρόνια σε έναν αυταρχικό ηγέτη που θέλει να επεκτείνει την επιρροή της Τουρκίας σε μια νέο-οθωμανική εξωτερική πολιτική, ο Μιχάλης Ψύλος τόνισε ότι έγραψε το βιβλίο αυτό και το αφιέρωσε στα τρία του εγγόνια με την ελπίδα ότι δεν θα ζήσουν καταστάσεις όπως η καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού, που του αφηγούνταν οι δικοί του παππούδες.
«Η Ιστορία διδάσκει ότι αρκετές φορές η ενδελεχής μελέτη του αντιπάλου μπορεί να αποδειχθεί όχι απλώς διδακτική αλλά ακόμα και σωτήρια…Δεν θα θέλαμε, ούτε επιδιώκουμε φυσικά να δούμε την Τουρκία ως αντίπαλο. Πολύ περισσότερο την Τουρκία του Προέδρου Ερντογάν, που πριν από 22 χρόνια που ανέλαβε την εξουσία όλοι ελπίσαμε πως θα ανατείλει μια νέα εποχή ειρήνης και καλής γειτονίας. Στα 22 αυτά χρόνια πολλά άλλαξαν όμως στον κόσμο και στην Τουρκία. Προς το καλό αλλά και προς το κακό. Άλλαξε και ο Ερντογάν, ηγούμενος πλέον μιας μεγάλης περιφερειακής δύναμης, που ζητά όλο και πιο πολύ χώρο, είτε στο έδαφος, είτε στη θάλασσα με το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας. Και ως γείτονες πρέπει να προσέξουμε πολύ τις απόψεις της τουρκικής διπλωματίας και στρατηγικής. Το μόνο αντικειμενικό πρόβλημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι ο διαχρονικός τουρκικός αναθεωρητισμός, που προωθείται προκλητικά με το διαβόητο τουρκικό casus belli» επισήμανε χαρακτηριστικά ο συγγραφέας και εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι βλέπει τη διεθνή κοινή γνώμη να «καταγράφει στη μνήμη της» τις τουρκικές διεκδικήσεις και να «εξοικειώνεται με αυτές».
Παράλληλα εξέφρασε ευχαριστίες προς όλους τους συνεργάτες και συντελεστές του βιβλίου, στην οικογένεια της Ναυτεμπορικής όπως και στους συναδέλφους του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον ΑΝΤΕΝΝΑ καθώς και προς τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο οποίος – όπως γνωστοποίησε – ήταν ο πρώτος που διάβασε τα χειρόγραφα του βιβλίου πριν την έκδοσή του και έκανε πολύτιμες παρατηρήσεις.
Ως ένα βιβλίο «χρήσιμο από κάθε άποψη για να δούμε και την προσωπικότητα του Ερντογάν αλλά και τη νεότερη Ιστορία της Τουρκίας που είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους» χαρακτήρισε το βιβλίο του Μιχάλη Ψύλου ο στρατιωτικός ε.α. και στρατιωτικός αναλυτής, Σάββας Καλεντερίδης.
Σχολιάζοντας ο ίδιος την προσωπικότητα του κ.Ερντογάν τόνισε μεταξύ άλλων ότι είναι ένας ηγέτης που αφήνει εποχή και διακρίνεται για την ικανότητά του να αλλάζει και απόψεις και συμμάχους, προσθέτοντας όμως ότι «φυσικά στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό». Περαιτέρω, όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και διάλογο έθεσε το εξής ερώτημα: «Σας ερωτώ: Η Ελλάδα που δεν μπορεί να πείσει τον Έντι Ράμα να δεχθεί την υπογραφή συνυποσχετικού, μια χώρα απείρως ασθενέστερη από την Τουρκία και με ένα ζήτημα απλούστατο σε σχέση με το σύνθετο πρόβλημα του Αιγαίου – δεν μπορούμε να πείσουμε να κάνουμε διάλογο με τον Ράμα να υπογράψει συνυποσχετικό – και κάνουμε διάλογο με την Τουρκία για να υπογράψουμε; Ποιόν κοροϊδεύουμε; Είναι αυτό συμπεριφορά κανονικού κράτους, να έχεις casus beli στο κεφάλι σου, απαγορευμένο από τον ΟΗΕ και να συζητάς τι και γιατί, που αν η Ελλάδα κάνει χρήση του δικαιώματος επέκτασης στα 12 μίλια λύνονται και τα λεγόμενα ελληνοτουρκικά προβλήματα».
Για ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί έκανε λόγο ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης αναφερόμενος και εκείνος εκτενώς στην πορεία του Τούρκου Προέδρου, τον οποίον όπως τόνισε μεταξύ άλλων οι ισχυροί πλέον σήμερα θα πρέπει να τον σταματήσουν και όχι να τον καλοπιάνουν.
Από την πλευρά του ο καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, Νίκος Παναγιώτου, επισήμανε ότι το βιβλίο του Μιχάλη Ψύλου αναδεικνύει ζητήματα που πολλές φορές τα παραγνωρίζουμε στην Ελλάδα πίσω από τον πολλάκις χρησιμοποιούμενο όρο «σουλτάνος» για τον Ερντογάν και βοηθά στην αποκωδικοποίηση της πορείας του Τούρκου Προέδρου.
Τέλος, ο καθηγητής του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, περιέγραψε επίσης την πορεία του κ.Ερντογάν από το φιλοδυτικό προφίλ της περιόδου 2004-2008 στη σημερινή διολίσθηση – όπως ανέφερε – στην απολυταρχία. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι δεν μπορεί Ελλάδα και Τουρκία να μην έχουν οριοθετήσει τα σύνορά τους στη θάλασσα εδώ και 100 χρόνια.
Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Σοφία Παπαδοπούλου, ενώ στην εκδήλωση παρέστη ο Υφυπουργός Εσωτερικών (με αρμοδιότητα για θέματα Μακεδονίας και Θράκης), Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, τοπικοί βουλευτές και έγκριτα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.