Σε δύο ερωτήσεις, των βουλευτών Νίκου Παππά και Στέλιου Φωτόπουλου, σχετικά με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων απάντησε την Παρασκευή (σ.σ. 19/07/2024) ο Υφυπουργός Οικονομικών Χρίστος Δήμας.

Ακολουθούν τα κείμενα της συζήτησης και το σχετικό video:

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Η πρώτη με αριθμό 1262/11-7-2024 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Β3′ Νότιου Τομέα Αθηνών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Νικόλαου Παππά προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με θέμα: «Απίστευτες αστοχίες στο σύστημα και ταλαιπωρία πολιτών και λογιστών με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ. Να δοθεί παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων» και η τρίτη με αριθμό 1253/8-7-2024 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου, του Βουλευτή Α’ Ανατολικής Αττικής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Ελληνική Λύση» κ. Στυλιανού Φωτόπουλου προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας Οικονομικών με θέμα «Επιβεβλημένη η παράταση του χρονικού περιθωρίου υποβολής των τρεχουσών φορολογικών δηλώσεων λόγω ανακυψάντων προβλημάτων», οι οποίες αναφέρονται στο ίδιο θέμα θα συζητηθούν ταυτόχρονα χωρίς να επηρεάζουν το δικαίωμα των ομιλητών ως προς τον χρόνο ομιλίας τους σε εφαρμογή της διάταξης της παραγράφου 4 του άρθρου 131 του Κανονισμού της Βουλής.
Κύριε Παππά, έχετε τον λόγο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υφυπουργέ, αυτή την ώρα που συζητάμε μέσα στην Αίθουσα απέναντι ακριβώς, στην πλατεία Συντάγματος, έχουν συγκέντρωση οι φοροτεχνικοί και για τις 11.00′ έχουν προγραμματίσει παράσταση στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Ελπίζουμε πραγματικά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου -δεν βρήκε τον χρόνο να έρθει στις ερωτήσεις ο κύριος Υπουργός- να τους δεχθεί και να έχει κάτι να τους πει.
Έχουμε μια αίσθηση ότι η τακτική σας απέναντι στους φοροτεχνικούς είναι εκδικητική και ελπίζω και εσείς προσωπικά να μην ασπάζεστε αυτό που προ ημερών είχε πει ο κ. Χατζηδάκης ότι η πρόνοιά σας την οποία διαφημίσατε σχεδόν ως μια καταπληκτική νέα πρωτοβουλία, ενώ προϋπήρχε, για τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις κατέληξε να είναι μεγάλο φιάσκο. Από το 1,3 εκατομμύρια δηλώσεις που λέγατε ότι θα συμπληρωθούν, συμπληρώθηκαν 430.000. Επιβεβαιώστε ή διαψεύστε τα νούμερα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, από αυτές τις προσυμπληρωμένες έχουμε πάρα πολλές στις οποίες υπάρχουν λάθη που δεν οφείλονται σε λάθη των φοροτεχνικών και των λογιστών, αλλά στο γεγονός ότι υπάρχει καθυστέρηση των δημοσίων φορέων να αποστείλουν τα δεδομένα. Έχουμε πλέον την πεποίθηση ότι σκοπίμως καθυστερήσατε, ειδικά σε σχέση με τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, για να μην βγουν στο φως οι υποχρεώσεις οι οποίες προκύπτουν από τη νομοθεσία την οποία ψηφίσατε στο τέλος του προηγούμενου έτους και σχετίζεται με την τεκμαρτή φορολόγηση.
Δύο πάρα πολύ απλές ερωτήσεις:
Πρώτον, τι θα κάνετε για να διορθωθούν τα λάθη;
Δεύτερον, θα δώσετε παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων; Αυτήν τη στιγμή εκκρεμούν περίπου 1,5 εκατομμύριο φορολογικές δηλώσεις, οκτώ ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας. Αυτό σημαίνει ότι οι φοροτεχνικοί πρέπει να συμπληρώνουν 200.000 φορολογικές δηλώσεις την ημέρα και να τις υποβάλουν από τώρα μέχρι το τέλος της προθεσμίας.
Μια απάντηση θα ήθελα, κύριε Υπουργέ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κύριε Φωτόπουλε, έχετε τον λόγο.

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Τον Απρίλη του τρέχοντος έτους, κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου για τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, από αυτό το Βήμα εγώ προσωπικά είχα αναφέρει στον προκάτοχό σας, τον κ. Θεοχάρη, τα προβλήματα που θα προκύψουν με το άνοιγμα των φορολογικών δηλώσεων, όχι γιατί έχω κάποιο κληρονομικό χάρισμα, αλλά γιατί τα ίδια προβλήματα τυγχάνει να τα βλέπουμε και να τα αντιμετωπίζουμε οι λογιστές φοροτεχνικοί κάθε χρόνο.
Ποια είναι αυτά; Αλλαγές στη φορολογία, αποφάσεις στη διάρκεια της φορολογικής περιόδου, μη τήρηση του νόμου, ο οποίος λέει ότι η διάρκεια υποβολής των φορολογικών δηλώσεων πρέπει να είναι πεντάμηνη και όχι τρίμηνη, όπως επιλέξατε φέτος, ασυνεννοησία κυρίως των δημοσίων φορέων και ασυνέπεια στην υποβολή των βεβαιώσεων αποδοχών για τους συνταξιούχους και για τους εργαζόμενους σε αυτές. Αυτά είναι λάθη και προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο. Σας το λέω μετά βεβαιότητας. Είμαι φοροτεχνικός τριάντα χρόνια. Από την αρχή λειτουργίας του Taxisnet τα αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο.
Δεν είναι, λοιπόν, κάτι πρωτόγνωρο για σας. Το γεγονός ότι επιλέξατε φέτος να συντομεύσετε τη διάρκεια της φορολογικής περιόδου πραγματικά μάς εκπλήσσει. Το κάνατε εσκεμμένα; Το κάνατε λόγω άγνοιας; Δεν μπορεί να το κάνατε όμως λόγω άγνοιας, όταν φορείς όπως είναι η ΠΟΦΕΕ, όπως είναι τα κόμματα τα κοινοβουλευτικά, σας τα λέγαμε από την πρώτη στιγμή.
Θα ήθελα στη διάρκεια της πρωτολογίας σας, πρώτον, να επιβεβαιώσετε αυτό το οποίο είπε και ο συνάδελφος ο κ. Παππάς, ότι δηλαδή οι φορολογικές δηλώσεις τις οποίες πολυδιαφημίσατε περί προσυμπλήρωσης και περί αυτόματης υποβολής, κάτι το οποίο δεν αποδείχθηκε, καθώς είναι πολύ λιγότερες από τις αναμενόμενες -τα προβλήματα τα οποία προέκυψαν θα σας τα πω και στη δευτερολογία μου- και δεύτερον εάν προτίθεστε να δώσετε την επιβεβλημένη παράταση για υποβολή φορολογικών δηλώσεων μέσω πιστοποιημένων φορολογικών τουλάχιστον μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.
Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κύριε Υφυπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΗΜΑΣ (Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Αρχικά πρέπει να ξεκινήσουμε με κάτι. Οι προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις νομίζω είναι ένα πολύ σημαντικό άλμα προς τα εμπρός. Και αυτό νομίζω ότι είναι μία κοινή διαπίστωση. Βεβαίως, είμαι ο πρώτος ο οποίος θα πω ότι υπήρχαν και λάθη και παραλείψεις.
Εδώ πέρα θέλω να σταθώ στο γεγονός ότι πράγματι και λογιστές και φοροτεχνικοί και άλλοι άνθρωποι από την αγορά βοήθησαν ώστε να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν άμεσα κάποια απ’ αυτά τα λάθη και τις παραλείψεις, τα οποία διορθώθηκαν. Όμως, οπωσδήποτε είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός και αυτό είναι κάτι το οποίο θα ήθελα να ακούσω και από εσάς κανονικά.
Επειδή, όμως, εδώ πέρα ασκούμε πολιτική, πρέπει να γνωρίζουμε ότι όταν ασκούμε πολιτική την κάνουμε με πολύ συγκεκριμένα δεδομένα. Και θέλω να σας δώσω κάποια στοιχεία από τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Θα ξεκινήσω να πω ότι μέχρι χθες είχαν υποβληθεί ηλεκτρονικά πέντε εκατομμύρια τριακόσιες εννιά χιλιάδες εννιακόσιες εβδομήντα οκτώ δηλώσεις εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Τη χθεσινή μέρα, στις 18 Ιουλίου, είχαμε εκατό εννιά χιλιάδες εκατό ογδόντα οριστικές υποβολές Ε1. Την προηγούμενη μέρα, στις 17 του μηνός, είχαμε εκατό είκοσι εννιά χιλιάδες εννιακόσιες σαράντα έξι. Την προ-προηγούμενη μέρα, στις 16 Ιουλίου, είχαμε εκατό δώδεκα χιλιάδες επτακόσιες εξήντα επτά. Την προ-προ-προηγούμενη μέρα είχαμε εκατό τρεις χιλιάδες εννιακόσιες τριάντα τέσσερις.
Θέλω επίσης να κρατήσετε ότι σε προσωρινή υποβολή παραμένουν διακόσιες εξήντα χιλιάδες διακόσιες ογδόντα υποβολές Ε1
. Τι σημαίνει αυτό το πράγμα; Σημαίνει ότι είναι χτισμένες σε πολύ μεγάλο βαθμό, άρα σχεδόν έτοιμες να υποβληθούν.
Πού θέλω να καταλήξω; Ότι με τη ροή που δείχνουμε να έχουμε φαίνεται ότι η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί.
Εδώ πέρα θέλω πάλι να πω ότι η συνεργασία που υπάρχει και με την αγορά και με τους φοροτεχνικούς και με τους λογιστές είναι διαρκής. Όπως ξέρετε, για πρώτη χρονιά το Υπουργείο Οικονομικών δημιούργησε και την Επιτροπή Αρωγής Φορολογικής Πολιτικής, με ανθρώπους από την αγορά.
Ναι, υπάρχουν κάποια ζητήματα -δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας-τα οποία με πολύ καλή συνεργασία και με την αγορά και με την ΑΑΔΕ και με τη φορολογική διοίκηση σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό έχουμε αντιμετωπίσει σε πολύ άμεσο χρονικό διάστημα.
Κάποια άλλα προβλήματα μπορεί να πήραν λίγο περισσότερο χρονικό διάστημα, ειδικότερα με τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις που είπατε. Υπήρχε και υπάρχει ακόμα η δυνατότητα της τροποποίησης της δήλωσης.
Μου δίνεται η δυνατότητα και από αυτό το Βήμα να μπορέσω να πω σε όσους συμπολίτες μας δεν έχουν ακόμα υποβάλει τη φορολογική δήλωση να σπεύσουν να το κάνουν.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Κύριε Υπουργέ, και οι επαγγελματίες πρέπει κατ’ αρχάς να κολυμπούν σε μια θάλασσα νόμων και ρυθμίσεων, δεύτερον, να χειρίζονται πρόσθετες διεργασίες που σχετίζονται με το myDATA, να αντιμετωπίζουν τις καθυστερήσεις, να υπερβαίνουν τα εμπόδια ενός μη συνεκτικού ψηφιακού μετασχηματισμού και ελλείψεων στη διαλειτουργικότητα των συστημάτων και να προστατεύουν βεβαίως και τους πελάτες τους. Και αντιμετωπίζουν δυστυχώς από εσάς μια απαξιωτική συμπεριφορά.
Στην απάντησή σας πραγματικά δεν περίμενα να παραθέσετε νούμερα τα οποία ακριβώς βεβαιώνουν ότι δεν βγαίνουν οι μέρες. Τι είπατε; Είπατε ότι υποβάλλονται γύρω στις εκατό με εκατό είκοσι χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις την ημέρα. Αυτό είπατε.
Εσείς είπατε ότι είναι 5,3 εκατομμύρια οι φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί. 5,3 εκατομμύρια από τα 6,5 εκατομμύρια! Άρα, έχουμε ένα εκατομμύριο τριακόσια συν περίπου τριακόσιες χιλιάδες τροποποιητικές. Ένα εκατομμύριο εξακόσια στις οκτώ μέρες! Είναι διακόσιες χιλιάδες την ημέρα! Και έρχεστε εδώ και μας λέτε ότι με εκατό είκοσι χιλιάδες την ημέρα βγαίνει ο λογαριασμός;
Δεν θα δώσετε παράταση; Εσείς τα επικαλεστήκατε τα νούμερα, δεν το περίμενα. Τα είχα έτοιμα για να τα προσκομίσω ως επιχείρημα ότι είναι απαραίτητη η παράταση. Και έρχεστε εδώ και μας λέτε τα νούμερα, τα οποία ακριβώς αποδεικνύουν ότι δεν βγαίνει ο χρόνος; Σε οκτώ ημέρες πείτε μας πώς θα γίνει. 1,6 εκατομμύρια μαζί με τις τροποποιητικές σε οκτώ ημέρες! Διακόσιες χιλιάδες την ημέρα! Και εσείς ο ίδιος είπατε μόλις τώρα ότι υποβάλλονται εκατό με εκατό είκοσι χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις την ημέρα.
Πώς θα βγει αυτός ο λογαριασμός; Θα τους ακούσετε τους ανθρώπους; Θα τους δείτε; Έχετε ενημέρωση από την πολιτική ηγεσία, από τον Υπουργό, αν θα ανοίξει την πόρτα του μετά την παράσταση διαμαρτυρίας των φοροτεχνικών; Θα δοθεί μια παράταση;
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κύριε Φωτόπουλε, έχετε τον λόγο.

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, όσον αφορά το θέμα που θίξατε με τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις, θα πούμε –γιατί όσοι ήμασταν εδώ το θυμόμαστε- ότι εμείς είχαμε μιλήσει για προσυμπληρωμένες δηλώσεις οι οποίες θα έχουν προβλήματα και όχι για αυτόματη υποβολή δηλώσεων. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Η όλη επικοινωνιακή προσπάθεια της Κυβέρνησης να πείσει τους φορολογούμενους οι οποίοι έχουν εισοδήματα από συντάξεις και από μισθωτές υπηρεσίες ότι θα είναι έτοιμες στο σύστημα μέσα, στο TAXISNET.
Το δεύτερο το οποίο ζητάμε από εσάς δεν είναι αυτό που έχει -όχι από εσάς προσωπικά- βγει προς τα έξω τα τελευταία χρόνια είναι ότι ένας ολόκληρος κλάδος, ο κλάδος των λογιστών- φοροτεχνικών, είναι «παρατασάκηδες». Δεν είναι καθόλου «παρατασάκηδες». Αυτό το οποίο ζητούν είναι η τήρηση του νόμου.
Ο νόμος τι λέει; Πεντάμηνη διάρκεια υποβολής φορολογικών δηλώσεων! Και σας κάνουν μία πρόταση επιπλέον, να είναι ξεχωριστή η διάρκεια υποβολής των φορολογικών δηλώσεων όταν αυτή γίνεται μέσω πιστοποιημένων λογιστών –φοροτεχνικών, το οποίο είναι ένα αίτημα που πρέπει να το δείτε και πρέπει να το νομοθετήσετε, γιατί διασφαλίζει και το κράτος και τον φορολογούμενο και τον πιστοποιημένο επαγγελματία λογιστή.
Το δεύτερο το οποίο δεν είπατε είναι η διαδικασία την οποία έχουμε δει τις τελευταίες ημέρες. Έχετε στείλει διακόσιες πενήντα τρεις χιλιάδες οκτακόσια δεκαέξι emails για τροποποιήσεις σχετικά με δηλώσεις οι οποίες έχουν υποβληθεί. Αυτές τις έχετε υπολογίσει; Είναι περίπου τριακόσιες χιλιάδες τροποποιήσεις -γιατί ποτέ το νούμερο αυτό δεν είναι συγκεκριμένο- στις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις.
Όπως είπε και ο συνάδελφος, ο κ. Παππάς, δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσει το σύστημα να αντέξει αντικειμενικά διακόσιες χιλιάδες υποβολές φορολογικών δηλώσεων την ημέρα, όταν θα πρέπει να συνυπολογίσετε πως εκτός από τις δηλώσεις των φυσικών προσώπων θα πρέπει να υποβληθούν και οι δηλώσεις των νομικών προσώπων, για τις οποίες δεν έχουμε κάνει κουβέντα και για τις οποίες η ημερομηνία είναι πάλι 26/7 και για τις οποίες υπάρχει και ένα πρόβλημα για το οποίο δεν βλέπω να γίνεται συζήτηση. Εάν δηλαδή για τον άλφα ή βήτα λόγο, για αντικειμενικούς λόγους, εγώ σας λέω, δεν γίνει εμπρόθεσμα η δήλωση, πέρα από τη διοικητική κύρωση των 250 ή 500 ευρώ την οποία επισύρει, επισύρει και άλλα προβλήματα, όπως η μη ένταξη σε αναπτυξιακά προγράμματα, αλλά και η μη απόσβεση της διαδικασίας παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων, το οποίο είναι κάτι πάρα-πάρα-πάρα πολύ σημαντικό.
Θα θέλαμε λοιπόν εδώ στο σημείο που βρισκόμαστε να δώσετε μια σαφή απάντηση στους ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται έξω, στους ανθρώπους οι οποίοι έβαλαν πλάτη στη διάρκεια της κρίσης του covid, και ουσιαστικά μετασχημάτισαν ψηφιακά το κράτος όταν το ίδιο το κράτος δεν μπορούσε.
Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΗΜΑΣ (Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών): Αρχικά, απ’ ό,τι φαίνεται, με τα μαθηματικά δεν έχετε καλή σχέση. Και θέλω να γίνω πολύ συγκεκριμένος.
Πέραν των διακοσίων εξήντα χιλιάδων διακοσίων ογδόντα δηλώσεων που είναι σε προσωρινή υποβολή, για να έχετε ακριβή εικόνα, ο ρυθμός υποβολής θα πρέπει να είναι λίγο πάνω από τις εκατό σαράντα χιλιάδες καθημερινά. Άρα, είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουν οι συμπολίτες μας που δεν έχουν υποβάλει τις φορολογικές δηλώσεις να το κάνουν άμεσα.
Από εκεί και πέρα, θέλω να υπογραμμίσω πως δεν αφήνουμε κανένα ζήτημα χωρίς να εστιάσουμε πάνω σε αυτό και να το λύσουμε με όσο το δυνατόν καλύτερο και γρήγορο τρόπο.
Πρώτον, δεν άκουσα τίποτα από εσάς για το κατά πόσο συμφωνείτε ότι οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις είναι ένα σημαντικό βήμα για τη φορολογική δήλωση. Εννοώ από τον κ. Παπά. Εσείς το αναφέρατε.
Έχετε ασκήσει εξουσία με τον τρόπο που την ασκήσατε, βέβαια. Άρα, νομίζω ότι το γεγονός ότι δεν αναφερθήκατε στο ότι είναι ένα άλμα από τη δική σας πλευρά κάτι λέει.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Θάλασσα τα κάνατε.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΗΜΑΣ (Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών): Ας μην ξεχνάμε ότι όποια από τα προβλήματα δημιουργήθηκαν και για τα οποία γίνεται λόγος επιλύονται και με την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης, η οποία αν υποβληθεί μέσα στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων, υπάρχει θέση αρχικής χωρίς κυρώσεις.
Από εκεί και πέρα έως σήμερα έχουν αποσταλεί περισσότερα από οκτώ χιλιάδες μηνύματα σε φορολογούμενους, που μεταβλήθηκαν τα δεδομένα τους και δεν κατέστη δυνατή η προσυμπλήρωση και η αυτόματη οριστικοποίηση της δήλωσής τους. Στο προσεχές διάστημα θα αποσταλούν και άλλα μηνύματα σε επιπλέον φορολογούμενους για τον ίδιο λόγο.
Αντίστοιχα, δρομολογείται και η ενημέρωση φορολογουμένων, που υπέβαλαν δηλώσεις, αλλά εστάλησαν μεταγενέστερα της υποβολής στοιχεία από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που μεταβάλλουν τελικά τα εισοδήματά τους. Επισημαίνεται ότι οι τροποποιητικές δηλώσεις, που θα χρειαστεί να υποβληθούν για να συμπληρωθούν ή να διορθωθούν οι οίκοθεν υποβληθείσες δηλώσεις, δεν θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο αν ο φόρος που προκύψει σε αυτές σε σχέση με το φόρο της αρχικής δήλωσης είναι μέχρι 100 ευρώ οποτεδήποτε και αν υποβληθεί η δήλωση.
Με τις διορθώσεις που κάναμε, παραδείγματος χάρη η γνωστοποίηση για το IBAN λογαριασμού των πολιτών πριν την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έτους του 2023, εφόσον δεν δικαιούνται επιστροφή φόρου από τη δήλωση, είναι πλέον προαιρετική, όπως ξέρετε, σε αντίθεση με την αρχική υποχρεωτική αναγραφή, που ίσχυε για όλους τους φορολογούμενους. Είναι κάτι μικρό, πλην όμως ενδεικτικό, της προσπάθειάς μας να συνεχίσουμε να απλουστεύουμε και να βελτιώνουμε διαρκώς τη διαδικασία. Διευκρινίζεται, όμως, ότι σε όσους φορολογούμενους προκύπτει επιστροφή φόρου εισοδήματος ότι πρέπει να προχωρήσουν σε δήλωση IBAN πριν την υποβολή της δήλωσης, προκειμένου να τους επιστραφεί το ποσό.
Στην προσπάθειά μας αυτή θέλω να τονίσω ότι δεν είμαστε μόνοι. Δουλεύουμε από κοινού με τους πολίτες και τους ειδικούς, τους επαγγελματίες στα απαιτητικά φορολογικά ζητήματα, καθότι οι επισημάνσεις, οι ενημερώσεις και οι προτάσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην όσο το δυνατόν καλύτερη και ορθότερη λειτουργία της ψηφιακής υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, που αφορά πάνω από εννέα εκατομμύρια πολίτες, είναι στο σύνολό τους ηλεκτρονική. Το ερώτημα είναι αν θέλουμε να έχουμε μία γρήγορη ηλεκτρονική διαδικασία; Ναι, υπήρχαν κάποια ζητήματα. Βλέπετε, όμως, ότι η φορολογική διοίκηση άμεσα αντιδράει, ώστε να μπορέσει να τα επιλύσει.
Και κλείνοντας αναφέρω πάλι τη διαδικασία της συμπλήρωσης φορολογικών δηλώσεων. Προς διευκόλυνση των φορολογουμένων εφαρμόστηκε για πρώτη φορά φέτος και πρέπει να αξιολογηθεί όλη η διαδικασία και το πλήθος των δηλώσεων αυτών συναρτάται από δεδομένα στοιχεία φορέων τόσο από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα εκτός του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, από το σύνολο της οικονομίας δημόσιας και ιδιωτικής. Και βούλησή μας προφανώς ως Κυβέρνηση, νομίζω ότι αυτό είναι για όλα, όμως, τα κόμματα που βρίσκονται εδώ πέρα, είναι να μειώσουμε στον ελάχιστο χρόνο που απαιτείται τη συμπλήρωσή τους, παρακολουθώντας παράλληλα τη ροή υποβολής τους και διορθώνοντας κάθε ατέλεια που εντοπίζουμε.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ευχαριστούμε.

Πηγή