Το εμπάργκο πετρελαίου της Μόσχας σε χώρες που επιβάλουν πλαφόν, θα προκαλέσει σημαντική αύξηση των τιμών, εκτιμά ο Κρίστιαν Κοπφε , αναλυτής της αγοράς εμπορευμάτων στη Handelsbanken.

«Πιστεύω ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε με σημαντικά υψηλότερες τιμές από αυτές που έχουμε συνηθίσει», είπε ο Κόπφερ σε συνέντευξή του στο Σοηδικό τηλεοπτικό δίκτυο SVT.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη ανησυχία του Κόπφερ είναι η πρόθεση της Ρωσίας να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου. Κατά τη γνώμη του, ο συνδυασμός μείωσης της παραγωγής με την  σταδιακή επιστροφή της κινεζικής οικονομίας στην προηγούμενη κατάσταση,θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου.

«Η Ρωσία είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Και η μείωση της παραγωγής μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στις τιμές του πετρελαίου» προσθέτει.

Ο Κρίστιαν Κόπφερ σημειώνει επίσης ότι οι τιμές των εμπορευμάτων ανεβαίνουν λόγω του γεγονότος ότι σε λίγα χρόνια οι ποσότητες του πετρελαίου που καταναλώνονται στον κόσμο, θα αυξηθούν σε πρωτοφανή επίπεδα, ενώ οι επενδύσεις στην παραγωγή πετρελαίου μειώνονται.

Πηγή