Σ.ΚΑ.ΜΗ.Γ.Ε.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΠΙΣΚΕΥΩΝ
[email protected]
https://linktr.ee/skamige

ΠΡΟΣ: Αθήνα 24/06/2024

κ. Χρίστο Δήμα
Υφυπουργός Εθν. Οικονομίας & Οικονομικών &
κ. Γεώργιο Πιτσιλή
Διοικητή ΑΑΔΕ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
κ. Κωστή Χατζηδάκη
Υπουργός Εθν. Οικονομίας & Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Διασύνδεση pos με ταμειακές μηχανές, erp, ΦΗΜΑΣ, παρόχους

Αξιότιμοι κύριοι,

Με μεγάλη μας λύπη αλλά και απογοήτευση επανερχόμαστε σε εσάς με μια νέα επιστολή καθώς η πολιτική της τρομοκρατίας και του εκφοβισμού, όπως και οι παράλογες απαιτήσεις σε σχέση με τους χρόνους υλοποίησης των αποφάσεων που συνοδεύουν το project της ευρύτερης διασύνδεσης των pos, συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

Οι μεταπωλητές-τεχνικοί των ταμειακών μηχανών έχουν αναλάβει ένα τεράστιο έργο και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν ότι έχουν καταφέρει μέχρι και σήμερα τα ακατόρθωτα. Αναλαμβάνοντας ένα μερίδιο ευθύνης που ποτέ δεν τους αναλογούσε και που καθημερινά γίνονται αποδέκτες πολλαπλών προβλημάτων σε σχέση με την διασύνδεση τα οποία καλούνται να λύσουν εις βάρος και των επιχειρήσεων τους αλλά και της υγείας τους σε πολλές περιπτώσεις.

Προσπαθούμε, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να φέρουμε εις πέρας εξ ολοκλήρου το κομμάτι της διασύνδεσης των ταμειακών παρόλο που από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε την αντίθεση μας ως προς τον τρόπο υλοποίησης. Σήμερα που μιλάμε (μέσα από τον Σωματείο μας) υπάρχουν ακόμα πολύ λίγοι μεταπωλητές που δεν έχουν διασυνδέσει όλους τους πελάτες τους και αυτοί είναι οι πολύ μεγάλοι dealers στην Ελλάδα, με ένα πελατολόγιο της τάξεως των 2500-5000 πελατών. Όπως θα καταλαβαίνετε παρόλο που έχουν κινητοποιηθεί συνάδελφοι για να βοηθήσουν τις εν λόγω επιχειρήσεις, πάλι θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να ολοκληρώσουν τις εγκαταστάσεις τους. Η αποστολή των απειλητικών μηνυμάτων στις επιχειρήσεις δεν βοηθάει όπως δεν μας βοήθησε και στο παρελθόν. Μπορεί τα νούμερα να ήταν ικανοποιητικά, όχι όμως και η εύρυθμη λειτουργία των κατ/των που διασυνδέθηκαν κάτω από πίεση σε ένα ανέτοιμο πεδίο από πλευράς των κατασκευαστών ταμειακών και NSPs.

Σε συνέχεια της πολιτικής εκφοβισμού που έχει υιοθετηθεί, αποστέλλετε μηνύματα για την διασύνδεση των pos ανεξέλεγκτα.

Σε υπόχρεους αλλά και σε μη. Με ταμειακή ή erp ή πάροχο…. Λιανικής ή χονδρικής… πχ σε γιατρούς… δημιουργώντας επιπλέον σύγχυση στην αγορά και επιβάρυνση στην λειτουργία των κατ/των μας.

Όπως σας έχουμε αναφέρει αρκετές φορές και στο παρελθόν, οι περισσότεροι από τους μεταπωλητές ταμειακών, είμαστε και μεταπωλητές προγραμμάτων (ERP). Αυτή την στιγμή λοιπόν έχουμε σαν κλάδος 5 μέτωπα ανοικτά:

• Διασύνδεση ταμειακών
• Εστίαση
• Διασύνδεση erp με pos
• Διασύνδεση παρόχου με pos
• Αντικατάσταση ΦΗΜΑΣ

Προκειμένου να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε το πελατολόγιο μας σωστά και με τις πιο αξιόπιστες λύσεις της αγοράς, ζητάμε:

Διασύνδεση ταμειακών

→ Να βρεθεί μια λύση για τις επιχειρήσεις εκείνες που έχουν πολύ μεγάλο πελατολόγιο και την δέσμευση ότι οι πελάτες τους δεν θα έχουν κυρώσεις. Να εξαιρεθούν από τους ελέγχους πιστώνοντας τους κάποιον επιπλέον χρόνο για την διασύνδεση τους.

→ Οι αρμόδιους φορείς (ΣΔΟΕ) στους ελέγχους τους, να λαμβάνουν υπόψιν τους τις καθυστερήσεις που οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες και όχι του επιτηδευματία ή του τεχνικού και να μην προχωρούν σε επιβολή προστίμων (πχ αδυναμία κάλυψης των πελατών σε pos από τις τράπεζες, ασυμβατότητες μηχανημάτων όπως νέα filmware από τους κατασκευαστές, βλάβες στο δίκτυο του internet κτλ)
 
Εστίαση

→ Την παράταση της αντικατάστασης των ταμειακών εστίασης. Η παραγωγή και διάθεση τους προς τους μεταπωλητές καθυστέρησε πάρα πολύ. Το 2/7 είναι μια ανέφικτη ημερομηνία για το σύνολο των εν λόγω επιχειρήσεων. Η παράδοση τους αλλά και η εκμάθηση τους απαιτεί χρόνο.

→ Το «πάγωμα» της λειτουργίας του παρόχου στην εστίαση σε περίπτωση προγραμμάτων παραγγελιοληψίας, καθώς κανένας πάροχος δεν έχει προλάβει ακόμα να εναρμονιστεί με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις και προδιαγραφές της εστίασης. Έχουν πέσει στην αντίληψη μας περιπτώσεις καταστημάτων εστίασης με πάροχο, όπου οι αποδείξεις δεν φαινόντουσαν πουθενά. Και ήδη έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε επιχειρήσεις που «εμπιστεύτηκαν» αυτή την λύση.

Εδώ θα θέλαμε να τονίσουμε την σημασία της παράτασης και αντικατάστασης τους με τους νέους ΦΗΜΑΣ εστίασης, οι οποίοι όμως στο σύνολο τους δεν είναι ακόμα έτοιμοι. Κι όσοι είναι έτοιμοι, δεν έχουν προλάβει ακόμα τα Software houses να υλοποιήσουν την διασύνδεση τους. Θεωρούμε ότι η εν λόγω λύση αποτελεί την πιο ασφαλή και πιστοποιημένη από το ίδιο το κράτος επιλογή, μετά την ταμειακή. Χωρίς καμία δυνατότητα παρέμβασης, παραβίασης ή  αλλοίωσης δεδομένων. Αποστέλλοντας εκατοντάδες εκατομμυρίων συναλλαγών στο esend χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα, καθιστώντας τους την πιο σίγουρη λύση όταν συζητάμε για πάταξη της φοροδιαφυγής.

Διασύνδεση erp με pos (απευθείας, μεσω παρόχου, μέσω ΦΗΜΑΣ, μέσω ταμειακής)

→ Την παράταση της διασύνδεσης των erp με τα pos καθώς τα software houses είτε δεν είναι έτοιμα, είτε είναι, αλλά με μεγάλη καθυστέρηση, δίνοντας ελάχιστο χρόνο στους μεταπωλητές –τεχνικούς να εξυπηρετήσουν το σύνολο των πελατών τους.

→ Την σωστή ενημέρωση των ελεγκτικών μηχανισμών σε σχέση με τις καταληκτικές ημερομηνίες και τους τρόπους διασύνδεσης των pos. Υπήρξε περίπτωση σε κατάστημα με erp πρόγραμμα και ταμειακή συνδεδεμένη πάνω, όπου επιβλήθηκε πρόστιμο μη διασύνδεσης. Είναι ξεκάθαρο ότι το software house ή ο τελικός πελάτης μπορεί να επιλέξει ποια από τις δύο αποφάσεις θα ακολουθήσει (Α1098/2022 ή Α1155/2023).

→ Απόσυρση των προστίμων σε περιπτώσεις όπως τις προαναφερόμενες.

→ Έλεγχοι στα software houses για αθέμιτο ανταγωνισμό, υπέρογκες χρεώσεις και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Υπάρχουν περιπτώσεις μεγάλων εταιρειών όπου έχουν «εκμεταλλευτεί» την προχειρότητα και τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που δίνονται για την υποχρέωση των επιχειρήσεων να εναρμονιστούν, ζητώντας σε ετήσια βάση, επιπλέον χρεώσεις ακόμα και στις περιπτώσεις διασύνδεσης με ΦΗΜΑΣ. Άλλες, ενώ έχουν στην κατοχή τους αρκετό καιρό τώρα, σύμφωνα με τους κατασκευαστές, ΦΗΜΑΣ, επικαλούνται αδυναμία διασύνδεσης, μην αφήνοντας άλλη επιλογή από τον πάροχο. Η ελληνική αγορά έχει ήδη γονατίσει. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται για να εκδώσουν παραστατικά πλέον να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη στερώντας τους την δυνατότητα επιλογών.

Η εν λόγω απαίτηση για την παράταση απορρέει από τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν, καθώς κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη δεν είχαν το χρόνο που χρειάζεται για να προχωρήσουν σε υλοποίηση με σίγουρα και δοκιμασμένα αποτελέσματα. Επιπλέον θεωρούμε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος δεν μπορεί και δεν πρέπει να απορροφήσει για άλλη μια φορά κόστη που μπορούν να αποφευχθούν αν όλες οι εταιρείες πάρουν χρόνο και παραδώσουν λύσεις αξιόπιστες και ασφαλείς χωρίς παραπλανητικές πρακτικές εκφοβισμού.

Αντικατάσταση ΦΗΜΑΣ

→ Την παράταση της αντικατάστασης των ΕΑΦΔΣΣ με τους νέους ΦΗΜΑΣ. Υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην παράδοση τους από τους κατασκευαστές αλλά και τα software houses. Επιπλέον η εγκατάσταση τους και η παραμετροποίηση τους απαιτεί πολύ χρόνο από τους τεχνικούς. Η πρόταση μας είναι να δοθεί το εύλογο χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ομαλή και δοκιμασμένη λειτουργία τους καθώς θεωρούμε, όπως προαναφέραμε και παραπάνω, ότι είναι η πιο ασφαλής λύση έκδοσης παραστατικών λιανικής.

Παράταση στην εξαργύρωση των vouchers (στο σύνολό τους).

Κλείνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε, για άλλη μια φορά, την πρόθεση μας να συνεργαστούμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να προχωρήσει το project της διασύνδεσης, έχοντας πάντα ως στόχο την πραγματική πάταξη της φοροδιαφυγής και την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων.

Παραμένουμε στην διάθεσή σας όπως πάντα,

Με εκτίμηση,
Το ΔΣ ΣΚΑΜΗΓΕ

Πηγή