Οι Σουηδοί συνταξιούχοι δεν κοιμούνται τα βράδια: ανησυχούν για τις συντάξεις τους. Ο λόγος: Το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Σουηδίας, η Alecta, έχασε περίπου 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια στο πιο πρόσφατο τραπεζικό κραχ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ταμείο αναγκάστηκε να καθησυχάσει με ανακοίνωσή του, τους αποταμιευτές την περασμένη εβδομάδα ότι δεν αντιμετωπίζει οικονομική δυσπραγία, χωρίς όμως να κατευνάσει τους φόβους και τις αντιδράσεις. Άλλωστε το fund, απέλυσε τον επικεφαλής, Μάγκνους Μπίλινγκ, επειδή είχε καυχηθεί για την αντισυμβατική επενδυτική του στρατηγική σε πολλές συνεντεύξεις.

Ο Μπίλινγκ, είχε προσπαθήσει να ενισχύσει τις αποδόσεις του ταμείου, εγκαταλείποντας την επένδυση του σε μια συντηρητική σουηδική τράπεζα και επενδύοντας σε εξειδικευμένες τράπεζες των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι χρεοκοπίες της Silicon Valley Bank (SVB) και της Signature Bank καθώς και η κατάρρευση της First Republic Bank προκάλεσαν απώλειες στους Σουηδούς συνταξιούχους καθώς το σουηδικό ταμείο είχε επενδύσει μαζικά σε αυτές τις τράπεζες.

Το μέγεθος των ζημιών από τα χαρτιά των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έγινε ορατό αφού η Alecta πούλησε τις μετοχές της First Republic Bank με ζημιά 7,5 δισ. κορώνες, δηλαδή 670 εκατ. ευρώ. Το ταμείο έχασε 8,9 δισεκατομμύρια κορώνες, (780 εκατομμύρια ευρώ), λόγω της Silicon Valley Bank και 3,2 δισεκατομμύρια κορώνες,(280 εκατομμύρια ευρώ), λόγω της Signature Bank.

Η σουηδική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή ερευνά τώρα την Alecta λόγω των ζημιών. Η Alecta διαχειρίζεται επενδύσεις 1,2 τρισεκατομμυρίων κορωνών (περίπου 120 δισ. ευρώ) για 2,6 εκατομμύρια ιδιώτες πελάτες και 35.000 εταιρείες. Αυτό καθιστά την Alecta ένα από τα 19 μεγαλύτερα ταμεία αυτού του είδους στην ΕΕ.

Η διεθνής διασύνδεση

Η υπόθεση του ταμείου Alecta δείχνει πόσο διασυνδεδεμένο είναι το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Κατά τη φάση των χαμηλών και μηδενικών επιτοκίων, οι διαχειριστές και τα συνταξιοδοτικά ταμεία αναγκάστηκαν ουσιαστικά να μετακινηθούν σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων με μεγαλύτερο κίνδυνο. Λόγω της γήρανσης του πληθυσμού σε πολλές κοινωνίες, τα συνταξιοδοτικά ταμεία πρέπει να διατηρούν σημαντική ρευστότητα. Με την ανατροπή των επιτοκίων, πολλά περιουσιακά στοιχεία βρέθηκαν ξαφνικά υπό πίεση.

Αρκετοί αναλυτές προειδοποιούν ότι θα έρθουν περισσότερες κρίσεις. Μια ματιά στις αναδυόμενες αγορές ιδιαίτερα προκαλεί πονοκέφαλο σε πολλούς επενδυτές. Οι αποπληρωμές διεθνών ομολόγων στις αναδυόμενες χώρες θα φτάσουν τα 27 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, σημαντικά περισσότερες από τις 7, 6 δισ. ευρώ για φέτος. Οι χώρες χαμηλού εισοδήματος χρειάζονται νέα δάνεια, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας.

Στενεύουν τα περιθώρια βοήθειας

Με τις πλούσιες χώρες να έχουν περιορισμένα περιθώρια λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, της κλιματικής αλλαγής και της πανδημίας, οι πιο αδύναμες και υπερχρεωμένες χώρες,πλήττονται σκληρά.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch, η Τυνησία, για παράδειγμα, αντιμετωπίζει μια «πραγματική πιθανότητα» χρεοκοπίας, βραχυπρόθεσμα. Ο πρόεδρος της χώρας, Καίς Σαγιέντ κατέληξε σε μια προκαταρκτική συμφωνία για ένα πακέτο διάσωσης 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τον περασμένο Οκτώβριο. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, ο Σαγιέντ απέρριψε ένα νέο δάνειο αφού το ΔΝΤ προέτρεψε την κυβέρνηση της Τυνησίας να καταργήσει τις κρατικές επιδοτήσεις για βασικά αγαθά και καύσιμα. «Όσον αφορά το ΔΝΤ, οι ξένες επιταγές που οδηγούν σε μεγαλύτερη φτώχεια είναι απαράδεκτες», είπε ο Σάιεντ στους δημοσιογράφους. «Η κοινωνική ειρήνη δεν είναι παιχνίδι», τόνισε ο Τυνήσιος πρόεδρος.

Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα σχεδιάζουν να υιοθετήσουν μεταρρυθμίσεις στις εαρινές συνεδριάσεις τους στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα.Αλλά όπως φαίνεται, δώρα δεν θα υπάρξουν…

Πηγή