Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ισορροπία στο ελληνικό χρηματιστήριο. Πτώση στις τράπεζες άνοδος σε μη τραπεζικά blue chips

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, καταγράφηκαν ισόρροπες κινήσεις ανάμεσα στις ανοδικές και πτωτικές μετοχές και στην υψηλή και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Αποτέλεσμα αυτών ήταν ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί σταθεροποιητικά καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Στο τέλος διαμορφώθηκε στις 1.451,22 μονάδες, με οριακή άνοδο 0,02%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 109 εκατ. ευρώ και πάλι με αρκετά πακέτα όπως η χθεσινή συνεδρίαση. Το ισοζύγιο ανοδικών/πτωτικών ήταν 52 ανοδικές και 55 καθοδικές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά (-0,12%), ο δείκτης FTSE Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) αυξήθηκε κατά 0,7% κυρίως λόγω της νέας ανοδικής κίνησης σε Ιντρακομ και Ιντραλότ. Πιέσεις δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές (-1,06%) παρά το γεγονός ότι χθες είχαμε τις δύο αναβαθμίσεις (ΕΤΕ και Πειραιώς) από την Moody’s. Η πτώση στις τραπεζικές μετοχές αντισταθμίστηκε από την άνοδο στα μη τραπεζικά blue chips όπως ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, και από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση την ΙΝΤΡΑΚΟΜ και την Ιντραλοτ.

Αν δούμε την ‘σφαγή’ που έγινε στην Ευρώπη μάλλον θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι από την σταθεροποιητική κίνηση του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1.450 μονάδες. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή πολιτική και οικονομική κρίση δύσκολα θα αφήσει ανεπηρέαστο το ελληνικό χρηματιστήριο εάν συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα.

Μεγάλη υποχώρηση στις ευρωπαϊκές αγορές – Μεικτές τάσεις στις αμερικανικές

Το πρόβλημα της Γαλλίας σε συνδυασμό με την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών στην Ευρωζώνη δημιούργησαν έντονες πιέσεις στους ευρωπαϊκούς δείκτες, που μάλλον δεν εκδηλώθηκαν χθες. Ο γερμανικός DAX υποχωρούσε κατά (-1,2%), ο γαλλικός CAC κατά (-1,38%), ο ιταλικός MIB (-0,47%) και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 (-1,11%). Στις αμερικανικές αγορές καταγράφονταν πτωτικές τάσεις στον Dow Jones (ενώ ο Nasdaq είναι σε νέα ιστορικά υψηλά) ενόσω ο Τζερόμ Πάουελ εξηγούσε την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας στη Γερουσία.

Πηγή