Στα άκρα οδηγείται η κόντρα γιατρών – υπουργείου από την τροπολογία που μπήκε στο νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία και επιτρέπει κατά κάποιο τρόπο την επίταξη των ιδιωτών ιατρών που αρνούνται να συνεργαστούν με το ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) η τροπολογία αυτή θα είναι εις βάρος των ασθενών, αφού χρησιμοποιείται η άρση της συνταγογράφησης ως μέτρο εξαναγκασμού των γιατρών που θα αρνηθούν να συνεργαστούν με το ΕΣΥ.

Όμως, όπως λέει ο ΠΙΣ, η συνταγογράφηση αποτελεί ένα σύγχρονο μέσο για τη διεκπεραίωση της θεραπείας των ασθενών και όχι προνόμιο των γιατρών, όπως ισχυρίζεται ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΙΣ Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, το μέτρο θα επιδεινώσει συνολικά την κατάσταση, καθώς γιατροί ειδικοτήτων σε έλλειψη θα αποφεύγουν τα νησιά και τις άγονες περιοχές, ενώ οι «ανεπιθύμητες» ειδικότητες θα προσελκύουν ολοένα και λιγότερους νέους γιατρούς. Ο θεσμός του προσωπικού ιατρού θα οπισθοδρομήσει και εντέλει οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι ασθενείς της κεντρικής Ευρώπης.

Ωστόσο, να σημειώσουμε ότι η απόφαση αυτή του υπουργείου ουσιαστικά ακυρώνει την καλή διάθεση του ΠΙΣ να προσφέρει επιπλέον 1.000 ευρώ σε κάθε γιατρό που θα δεχόταν να συμβάλλει στο ΕΣΥ ενώ, βάζει και τρικλοποδιά στις αποφάσεις του ίδιου του υπουργείου να δώσει παραπάνω χρήματα σε όσους καλύψουν κενές θέσεις σε νησιά και άλλες άγονες θέσεις.

Αύξηση σε όσους καλύψουν θέσεις σε νησιά

Χθες κιόλας, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι θα δοθεί αύξηση 2.100 ευρώ το μήνα μικτά (1800 καθαρά) επιπλέον τους μισθού τους στους για γιατρούς που θα καλύψουν θέσεις στα νησιά 2 μήνες της καλοκαιρινής περιόδου.  Ενώ, στις άγονες περιοχές το μόνιμο επίδομα από 100 ευρώ θα πάει στα 300 ευρώ και σε συγκεκριμένες ειδικότητες θα φτάσει στα 500-600 ευρώ.

Η απόφαση να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο η απαγόρευση συνταγογράφησης δημιουργεί ανάχωμα στις σχέσεις γιατρών – υπουργείου. Ο ΠΙΣ δηλώνει πως θα εξαντλήσει όλα τα νομικά μέτρα, εντός και εκτός της χώρας, προκειμένου να ακυρώσει τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

Καλεί επίσης, τους Ιατρικούς Συλλόγους να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες, προκειμένου οι γιατροί όλης της χώρας να μην συνταγογραφούν και να μην εκδίδουν παραπεμπτικά από την Παρασκευή  26 Ιουλίου μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Πηγή