Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει στοιχεία για τη Διάρθρωση των Επιχειρήσεων για το έτος 2022. Οι Στατιστικές Διάρθρωσης των Επιχειρήσεων καταρτίζονται στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της Χώρας, όπως αυτές προκύπτουν από το Ευρωπαϊκό Ενωσιακό Δίκαιο με στόχο την αποτύπωση της διάρθρωσης και εξέλιξης των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων, της χρήσης συντελεστών παραγωγής, των επιδόσεων και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, της περιφερειακής, εθνικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς ανάπτυξης των επιχειρήσεων, καθώς επίσης, την κατάρτιση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (από την πλευρά της παραγωγής, της δαπάνης και του εισοδήματος) και την κατάρτιση των περιφερειακών στοιχείων ΑΕΠ, Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας, Απασχόλησης και Επενδύσεων.

Αποτελέσματα Στατιστικών Διάρθρωσης Επιχειρήσεων, 2022

Ο συνολικός κύκλος εργασιών 2022 των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στους τομείς της βιομηχανίας, των κατασκευών, του εμπορίου και των υπηρεσιών ανήλθε στα 415,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η αξία παραγωγής και η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία ανήλθαν στα 271,0 και 90,9 δισεκατομμύρια ευρώ, αντίστοιχα.

Ως προς τις εισροές εργασίας των επιχειρήσεων, αυτές αριθμούσαν 3,4 εκατομμύρια απασχολούμενους, εκ των οποίων τα 2,6 εκατομμύρια ήταν μισθωτοί.

Οι δαπάνες των επιχειρήσεων για αγορές αγαθών και υπηρεσιών στο πλαίσιο της δραστηριότητάς τους κατά το έτος 2022 ανήλθαν σε 349,1 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 167,0 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούσαν σε αγορές αγαθών και υπηρεσιών με σκοπό τη μεταπώλησή τους στην κατάσταση στην οποία παρελήφθησαν, χωρίς επεξεργασία. Οι επιχειρήσεις πραγματοποίησαν επενδύσεις ύψους 12,2 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά το 2022 (Πίνακας 1).


*Για τα έτη 2021 και 2022, δεν περιλαμβάνονται τα μεγέθη των νέων ερευνώμενων οικονομικών τομέων Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, Εκπαίδευσης, Υγείας, Τεχνών, Διασκέδασης Ψυχαγωγίας και επιμέρους κλάδων προσωπικών υπηρεσιών.

Πληροφορίες για μεθοδολογικά θέματα:
Διεύθυνση Στατιστικών Επιχειρήσεων
Τμήμα Στατιστικών Διάρθρωσης Επιχειρήσεων
Προϊσταμένη τμήματος: Ανδριάνα Δαφνή
Τηλ : 213 135 2044
e-mail: [email protected]

Πληροφορίες για παροχή δεδομένων:
Τηλ.: 213 135 2022, 2308, 2310
 e-mail: [email protected]

Δείτε ολόκληρο το Δελτίο Τύπου από εδώ.

Πηγή