Κατατέθηκε στη Βουλή σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2118 για την ασφάλιση αστικής ευθύνης που προκύπτει από την κυκλοφορία αυτοκινήτων οχημάτων, λήψη μέτρων προς εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/858 σχετικά με το πιλοτικό καθεστώς υποδομών της αγοράς που βασίζονται σε τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού, ειδικότερες ρυθμίσεις για τα οχήματα και τη δημόσια περιουσία και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών»

Με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται τα ακόλουθα :

1.α. Εισάγεται ρύθμιση σύμφωνα με την οποία ατυχήματα που προκαλούνται από οχήματα για τα οποία έχει τηρηθεί η διαδικασία ακινησίας αντιμετωπίζονται όπως τα ατυχήματα από ανασφάλιστα οχήματα και οι ζημιωθέντες έχουν αξίωση αποζημίωσης κατά του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.

β
. Προβλέπεται ότι η ευθύνη του ασφαλιστή του ρυμουλκούμενου οχήματος ισχύει ακόμη κατ όταν το όχημα που το ρυμούλκησε δεν μπορεί να ταυτοποτηθεί.

γ. Επαναπροσδιορίζονται, από την οριζόμενη ημερομηνία, τα ελάχιστα ποσά ασφαλιστικής κάλυψης σε περίπτωση σωματικής βλάβης ή υλικής ζημιάς.

δ. Παρέχεται η δυνατότητα υποβολής της αίτησης ασφάλισης προς ασφαλιστική επιχείρηση και με ηλεκτρονικές μεθόδους.

ε.Προβλέπεται. η χορήγηση άδειας και για τη διοργάνωση διαγωνισμών, εκπαιδεύσεων, δοκιμών και επιδείξεων με οχήματα, εντός της ελληνικής επικράτειας, εφόσον διαπιστωθεί ότι ο διοργανωτής αυτών ή οποιοδήποτε άλλο μέρος έχει συνάψει σχετική γενική και ειδική ασφάλιση. Παράβαση της εν λόγω υποχρέωσης επισύρει τις προβλεπόμενες κυρώσεις (φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο). (άρθρα 1 – 9)

2.Επανακαθορίζεται ο σκοπός σύστασης και οι υποχρεώσεις του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.
(άρθρα 10 & 11)

3. α. Θεσπίζεται νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία ζημιωθέντων έναντι ζημιών από ατυχήματα που συμβαίνουν στο κράτος μέλος διαμονής τους καθώς και από ατυχήματα που συμβαίνουν σε κράτος μέλος άλλο από αυτό της συνήθους διαμονής τους, σε περίπτωση αφερεγγυότητας ασφαλιστικής επιχείρησης.

β. Παρατείνεται εκ νέου και μέχρι το οριζόμενο χρονικό διάστημα η αναστολή κάθε αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.

γ. Καταργούνται διατάξεις του π.δ. 237/1986 περί επιβολής κυρώσεων (ανάκληση άδειας λειτουργίας ή πρόστιμο) σε ασφαλιστικές επιχειρήσεις για τη μη συμμόρφωσή τους προς τις διατάξεις της σχετικής κείμενης νομοθεσίας.
(άρθρα 12 – 16)

ΜΕΡΟΣ Γ’

1.α. Ορίζονται οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων είναι δυνατός ο χαρακτηρισμός, ως αδρανών, οχημάτων ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης.
β. Προβλέπονται:
– η διαδικασία
i) εκκαθάρισης των Μητρώων Οχημάτων από αδρανή οχήματα (μέσω ηλεκτρονικής διασταύρωσης δεδομένων) και
ii) περιέλευσης οχημάτων σε κατάσταση προσωρινής αδράνειας,

– οι επιβαλλόμενες κυρώσεις σε περίπτωση που διαπιστωθεί σε κυκλοφορία όχημα που βρίσκεται σε κατάσταση αδράνειας ή έχει διαγραφεί από τα μητρώα οχημάτων. Η θέση οχημάτων σε κατάσταση προσωρινής αδράνειας δεν συνεπάγεται την απαλλαγή τους από την καταβολή τελών κυκλοφορίας.

γ. Καθίσταται δυνατή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η επαναφορά σε κυκλοφορία οχήματος, το οποίο έχει περιέλθει σε οριστική αδράνεια, με την έκδοση του οριζόμενου παραβόλου. Η επαναφορά συνεπάγεται όλες τις φορολογικές, ασφαλιστικές και λοιπές υποχρεώσεις σε σχέση με το όχημα, για το έτος επαναφοράς και εφεξής.

Δεν επιβάλλονται τέλη κυκλοφορίας για τα οχήματα που τίθενται σε κατάσταση οριστικής αδράνειας ή διαγράφονται οριστικά από τα μητρώα οχημάτων.(άρθρα 17 – 20 και 28 παρ. 1 4)

2. α. Ορίζεται εφεξής η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ως αρμόδιος φορέας για τη διενέργεια ηλεκτρονικών διασταυρωτικών ελέγχων για τον εντοπισμό των αναφερόμενων παραβάσεων σχετικά με την κυκλοφορία των οχημάτων.

β. Αυστηροποιείται το πλαίσιο των επιβαλλόμενων κυρώσεων, για τις προαναφερόμενες παραβάσεις και ορίζεται η διαδικασία ένστασης κατά της πράξης επιβολής του σχετικού προστίμου.

γ. Προβλέπεται η δυνατότητα τεχνικής ή άλλου είδους συνδρομής, από τρίτους φορείς, προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, κατά το στάδιο που προηγείται της έκδοσης της πράξης επιβολής προστίμου ή της έκδοσης της απόφασης επί της προβλεπόμενης ένστασης.
(άρθρα 21- 25, 28 παρ. 5 & 29)

3. α. Ρυθμίζονται θέματα αναφορικά με το καθεστώς ακινησίας οχημάτων και την οριστική διαγραφή αυτών, από το Μητρώο Οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

β. Μειώνεται κατά το οριζόμενο ποσοστό, το ύψος των επιβαλλόμενων προστίμων, σε περίπτωση καταβολής των τελών κυκλοφορίας, εντός των αναφερόμενων χρονικών περιόδων (σήμερα η καταβολή προστίμου ισούται με το ποσό των τελών κυκλοφορίας).  (άρθρα 26 και 27)

Τα σχετικά άρθρα έχουν ως εξής:

  • Άρθρο 26
    Ακινησία και οριστική διαγραφή οχήματος – Αντικατάσταση παρ. 3, προσθήκη παρ. 3Α, 3Β, 3Γ και 3Δ στο άρθρο 22 ν. 2367/1953

    Στο άρθρο 22 του ν. 2367/1953 (Α’82), περί δήλωσης ακινησίας: α) αντικαθίσταται η παρ. 3, β) προστίθενται παρ. 3Α, 3Β, 3Γ και 3Δ, και οι παρ. 3 έως 3Δ διαμορφώνονται ως εξής:

    «3. Αυτοκίνητο όχημα, για το οποίο υποβλήθηκε δήλωση ακινησίας, απαγορεύεται να κυκλοφορήσει για οποιαδήποτε αιτία.

    3Α. Για όχημα, για το οποίο έχει δηλωθεί ακινησία, εάν εντοπισθεί στο πλαίσιο ελέγχων, είτε διερχόμενο, είτε σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική δήλωση ακινησίας, αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία και επιβάλλεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής αυτών που προβλέπονται στην παρ. 1 της υποπαρ. Ε.7. του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α’ 222), και διοικητικό πρόστιμο ίσο με δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ.

    Το διοικητικό πρόστιμο επιβάλλεται στον ιδιοκτήτη ή κάτοχο του οχήματος και, σε περίπτωση συνιδιοκτητών, στον συνιδιοκτήτη που αρχικά υπέβαλε το αίτημα θέσης του οχήματος σε ακινησία. Το διοικητικό πρόστιμο αποτελεί στο σύνολό του δημόσιο έσοδο, καταχωρείται στον Α.Λ.Ε. 1560989001 «Λοιπά πρόστιμα και χρηματικές ποινές», βεβαιώνεται και εισπράττεται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε. – ν. 4978/2022, Α’ 190) από την Α.Α.Δ.Ε..

    Σε περίπτωση υποτροπής, το διοικητικό πρόστιμο τριπλασιάζεται και, με απόφαση του αρμόδιου οργάνου, αφαιρείται για τρία (3) έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

    Η υποτροπή συνίσταται στην εκ νέου διάπραξη της παράβασης από τον ίδιο ιδιοκτήτη ή κάτοχο, εντός πενταετίας από την κοινοποίηση της αρχικής πράξης επιβολής του διοικητικού προστίμου, για το ίδιο όχημα.

    Το πρόστιμο επιβάλλεται από την Α.Α.Δ.Ε. και κοινοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 5 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Κ.Φ.Δ. – ν. 5104/2024, Α’ 58). Κατά της πράξης επιβολής του προστίμου της παρούσας επιτρέπεται η άσκηση προσφυγής σύμφωνα με τον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (Κ.Δ.Δ. -ν. 2717/1999, Α’97).

    Για την αφαίρεση του διπλώματος ενημερώνεται η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

    3Β. Ως αρμόδια για τη διενέργεια ελέγχου όργανα ορίζονται οι φορολογικές και τελωνειακές Υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε.. Ο έλεγχος δύναται να διενεργείται κατόπιν έκδοσης εντολής ελέγχου ή κατόπιν ηλεκτρονικών διασταυρώσεων από την Α.Α.Δ.Ε., με άντληση στοιχείων από τους παραχωρησιούχους αυτοκινητοδρόμων. Τα όργανα ελέγχου δύνανται να εντοπίζουν οχήματα που, ενώ έχουν δηλωθεί σε ακινησία, ανευρίσκονται να κυκλοφορούν ή να έχουν κυκλοφορήσει, μέσω ειδικής εφαρμογής κινητών συσκευών για τη σάρωση πινακίδων.

    3Γ. Με απόφαση, κατά περίπτωση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών ή του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δύναται να ορίζονται επιπλέον όργανα ελέγχου, καθώς και οι λεπτομέρειες της διαδικασίας ελέγχου για τη διαπίστωση των παραβάσεων των παρ. 3 και 3Α, η διαδικασία επιβολής των κυρώσεων, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την επιβολή κυρώσεων της παρ. 3Α.

    Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ορίζονται το αρμόδιο όργανο αφαίρεσης του διπλώματος οδήγησης και η διαδικασία ενημέρωσής του από τα όργανα ελέγχου, η διαδικασία αφαίρεσης του διπλώματος, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικά με την αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης.

    Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. εξειδικεύονται τα αρμόδια όργανα της Α.Α.Δ.Ε., η διαδικασία ελέγχου ή διασταύρωσης, η διαδικασία είσπραξης και απόδοσης του διοικητικού προστίμου, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την είσπραξη του διοικητικού προστίμου της παρ. 3Α.

    3Δ. Όταν πρόκειται να διαγραφεί όχημα που βρίσκεται σε κατάσταση ακινησίας από το Μητρώο Οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, λόγω παράδοσής του προς ολική καταστροφή με ανακύκλωση στα ειδικώς προς τούτο εξουσιοδοτημένα κέντρα ή με σκοπό την εξαγωγή του, δεν αίρεται η ακινησία, τα δε στοιχεία κυκλοφορίας του, άδεια και πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας διαβιβάζονται από την αρμόδια υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης, μετά από αίτηση του κατόχου ή ιδιοκτήτη αυτού, στην αρμόδια Διεύθυνση Υποδομών και Μεταφορών της οικείας Περιφέρειας ή παραδίδονται από τον ίδιο τον κάτοχο ή ιδιοκτήτη του προς διαγραφή οχήματος, εφόσον τα στοιχεία κυκλοφορίας βρίσκονται στην κατοχή του λόγω θέσης του οχήματος σε ακινησία ηλεκτρονικά.

    Σε κάθε περίπτωση, δεν επέρχεται διαγραφή οχήματος από το Μητρώο Οχημάτων, λόγω εξαγωγής του, επανεξαγωγής του ή μεταφοράς του εκτός της χώρας, εφόσον δεν καταβληθούν προηγουμένως τα οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας και πρόστιμα από τον τελευταίο κάτοχο ή ιδιοκτήτη του και δεν βεβαιωθεί η εξαγωγή του, επανεξαγωγή του ή μεταφορά του εκτός της χώρας.

    Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή των δύο προηγούμενων εδαφίων, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για τη διαγραφή οχήματος που βρίσκεται σε κατάσταση ακινησίας λόγω παράδοσής του προς ολική καταστροφή χωρίς προηγούμενη άρση της ακινησίας του.

    Αυτοκίνητο όχημα, το οποίο κατά τον χρόνο του θανάτου του ιδιοκτήτη του βρίσκεται σε κατάσταση ακινησίας, δύναται να διαγραφεί από το Μητρώο Οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κατόπιν αιτήματος των νόμιμων κληρονόμων, εφόσον παραδοθεί από αυτούς προς ολική καταστροφή με ανακύκλωση στα ειδικώς προς τούτο εξουσιοδοτημένα κέντρα σύμφωνα με τη διαδικασία του πρώτου εδαφίου της παρούσας. Στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται οι κληρονόμοι να έχουν μεταβιβάσει το όχημα στο όνομά τους, σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν. 722/1977 (Α’ 299). Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών καθορίζονται η διαδικασία διαγραφής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος.».

    Άρθρο 27
    Προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής τελών κυκλοφορίας – Τροποποίηση περ. 1 υποπαρ. Ε.7. άρθρου πρώτου ν. 4093/2012

    Στην περ. 1 της υποπαρ. Ε.7. του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α’ 222), περί ρυθμίσεων σχετικά με την καταβολή τελών κυκλοφορίας, τον έλεγχο οφειλών από τέλη κυκλοφορίας και κατά τη μεταβίβαση αυτοκινήτων οχημάτων, επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο επικαιροποιείται η παραπομπή στον νόμο, β) μετά το έκτο εδάφιο, προστίθενται δυο νέα εδάφια, γ) το νέο ένατο εδάφιο αντικαθίσταται, δ) στο νέο δέκατο εδάφιο η φράση «Το πρόστιμο αυτό μειώνεται στο» αντικαθίσταται από τη φράση «Τα ανωτέρω πρόστιμα μειώνονται κατά» η φράση «όπως ισχύει» διαγράφεται, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

    «1. Η είσπραξη των τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων οχημάτων γίνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του ν. 4270/2014 (Α’ 143). Τα τέλη κυκλοφορίας εισπράττονται κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου έως την 31η Δεκεμβρίου του προηγουμένου έτους εκείνου στο οποίο αφορούν. Εξαιρετικά για το πρώτο έτος εφαρμογής η καταβολή των τελών κυκλοφορίας θα αρχίσει την 15η Νοεμβρίου 2012.

    Οι κάτοχοι των αυτοκινήτων οχημάτων είναι υπόχρεοι στην καταβολή των τελών κυκλοφορίας, που προβλέπονται από τις οικείες διατάξεις, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη ενημέρωση αυτών.

    Ειδικά για τα οχήματα που τίθενται για πρώτη φορά σε κυκλοφορία, τα τέλη κυκλοφορίας καταβάλλονται πριν από τη χορήγηση της άδειας κυκλοφορίας. Σε περίπτωση αλλαγής των χαρακτηριστικών οποιουδήποτε οχήματος, βάσει της οποίας μεταβάλλεται το ύψος των τελών κυκλοφορίας, τα νέα τέλη οφείλονται από το επόμενο ημερολογιακό έτος.

    Σε περίπτωση καταβολής των τελών κυκλοφορίας εντός του μηνός Ιανουαρίου του έτους στο οποίο αφορούν, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το εικοσιπέντε τοις εκατό (25%) του ποσού και, σε περίπτωση καταβολής των τελών κυκλοφορίας εντός του μηνός Φεβρουαρίου του έτους στο οποίο αφορούν, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το πενήντα τοις εκατό (50%) του ποσού. Τα οριζόμενα στο προηγούμενο εδάφιο δεν αφορούν τις νέες ταξινομήσεις οχημάτων που πραγματοποιούνται οποιαδήποτε χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια του έτους.

    Σε περίπτωση καταβολής μετά από την πάροδο δύο (2) μηνών από την προθεσμία του δεύτερου εδαφίου, ή μη καταβολής, ή καταβολής μέρους μόνο των τελών κυκλοφορίας, με υπαιτιότητα του φορολογουμένου, καταβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με τα τέλη κυκλοφορίας. Τα ανωτέρω πρόστιμα μειώνονται κατά το ήμισυ, προκειμένου για οχήματα των περιπτώσεων Α.γ, Α.δ, Β.α και Β.β της παρ. 1 του άρθρου 20 του ν. 2948/2001 (Α’ 242). Σε κάθε περίπτωση, το πρόστιμο για μη καταβολή τελών κυκλοφορίας δεν μπορεί να είναι κατώτερο των τριάντα (30,00) ευρώ. Ο τρόπος, η διαδικασία, τα αρμόδια για την είσπραξη όργανα και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια αναφορικά με την καταβολή των τελών κυκλοφορίας και των τυχόν κατά περίπτωση οφειλομένων προστίμων και την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας περίπτωσης, καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Με όμοια απόφαση είναι δυνατόν να παρατείνεται η προβλεπόμενη στην παρούσα περίπτωση προθεσμία καταβολής των τελών κυκλοφορίας, καθώς και η προθεσμία για τη θέση των οχημάτων σε ακινησία.».

ΜΕΡΟΣ Δ’

1.Εισάγονται διατάξεις, αναφορικά με τη λήψη μέτρων προς εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/858 σχετικά με το πιλοτικό καθεστώς για υποδομές της αγοράς που βασίζονται σε τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού (τ.κ.κ.). Ειδικότερα μεταξύ άλλων
i) παρέχεται η δυνατότητα, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ως αρμόδιας αρχής, να προβαίνει στη σύναψη μνημονίων συνεργασίας με φορείς του Δημοσίου, με σκοπό την αποτελεσματική άσκηση εποπτείας και αξιολόγησης της λειτουργίας της χρησιμοποιούμενης τ.κ.κ.,
ii) η διαδικασία μεταβίβασης των χρηματοπιστωτικών μέσων τ.κ.κ. κ.λπ.
(άρθρα 30-37)

2
.Τροποποιείται – συμπληρώνεται το πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Ανωνύμων Εταιρειών (ν.4548/2018) σχετικά με τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες που βασίζονται σε υποδομές αγοράς τεχνολογίας κατανεμημένου καθολικού (τ.κ.κ). Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:

– εισάγονται νέοι ορισμοί σχετικοί με τις συναλλαγές επί τίτλων ανωνύμων εταιρειών που τηρούνται σε μητρώα υποδομής αγοράς τεχνολογίας κατανεμημένου καθολικού («άυλες μετοχές ή ομολογίες», «κατανεμημένο καθολικό» και «μητρώο κεντρικού αποθετηρίου τίτλων ή μητρώου υποδομής αγοράς τεχνολογίας κατανεμημένου καθολικού»)

– ρυθμίζονται, σε συμμόρφωση προς τις υποδομές αγοράς τ.κ.κ.: i) οι ειδικότερες διαδικασίες έκδοσης, τήρησης, καθώς και μεταβίβασης μετοχών με ειδική ή καθολική διαδοχή, ii) ο τρόπος απόδειξης της ιδιότητας του ομολογιούχου για την άσκηση των δικαιωμάτων από τις ομολογίες, iii) τα καθήκοντα εκπροσώπου ομάδας ομολογιούχων, iv) ο τρόπος απόδειξης της μετοχικής ιδιότητας προκειμένου κάτοχος άυλων μετοχών να μπορεί να συμμετάσχει στη γενική συνέλευση ανώνυμης εταιρείας, κ.λπ. (άρθρα 38 -46)

3.
Εισάγονται τροποποιήσεις στον ν.4099/2012, αναφορικά με τους κανόνες που διέπουν τις επενδύσεις των Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (Ο.Σ.Ε.Κ.Α.) επί τίτλων που τηρούνται σε μητρώα υποδομής αγοράς τεχνολογίας κατανεμημένου καθολικού. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:

– προστίθενται νέοι ορισμοί («κατανεμημένο καθολικό», «μητρώο κεντρικού αποθετηρίου τίτλων ή μητρώο υποδομής αγοράς τ.κ.κ.», «τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού» ή «τεχνολογία DLT», «υποδομή αγοράς τ.κ.κ.») για την εφαρμογή των προτεινόμενων διατάξεων,

– προσδιορίζονται οι ειδικότεροι κανόνες λειτουργίας Ο.Σ.Ε.Κ.Α.

(συμμετοχή, μεταβίβαση) για τις περιπτώσεις μεριδίων Ο.Σ.Ε.Κ.Α. τα οποία εκδίδονται, καταχωρίζονται, μεταβιβάζονται και αποθηκεύονται με τη χρήση της τ.κ.κ..   (άρθρα 47 – 50)

ΜΕΡΟΣ Ε’

Προσδιορίζονται οι βασικοί όροι και τα χαρακτηριστικά της επενδυτικής πολιτικής που ακολουθεί το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής (ν.3867/2010) ως προς τα διαθέσιμά του.
(άρθρο 51)

ΜΕΡΟΣ ΣΤ’

1. Επανακαθορίζονται οι προϋποθέσεις άσκησης του δικαιώματος υποβολής αίτησης εξαγοράς δημοσίου ακινήτου [μεταξύ άλλων απαιτείται δήλωση του ακινήτου στο έντυπο «Ε9» τουλάχιστον για τα πέντε (5) έτη που προηγούνται της αίτησης]. (άρθρα 52)

2.Προστίθεται πρόβλεψη κατά την οποία η κρίση περί της ύπαρξης επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος δύναται να γίνει και κατά την εξέταση του αιτήματος εξαγοράς του ακινήτου.  (άρθρο 53)

3.Τροποποιείται το άρθρο 8 του ν. 5024/2023 και προβλέπεται:

– η εφαρμογή των εκπτώσεων του άρθρου 7 του ιδίου νόμου, για τον καθορισμό του τιμήματος εξαγοράς, σε ειδικές περιπτώσεις αμφισβήτησης της κυριότητας του δημόσιου ακινήτου,

– το έτος 1965 (αντί του 1950 που ισχύει σήμερα) ως κρίσιμη ημερομηνία κατοχής δημόσιου ακινήτου, ως αποτέλεσμα μαζικής εγκατάστασης πληθυσμιακών ομάδων, για την υποβολή αιτήματος εξαγοράς του με ευνοϊκότερους όρους. (άρθρο 54)

4. α. Τίθεται προθεσμία δέκα (10) ημερών για την ενημέρωση του αιτούντος σε περίπτωση που λείπουν δικαιολογητικά από τον φάκελο της αίτησης εξαγοράς δημοσίου ακινήτου.

β. Μειώνεται η προθεσμία υποβολής της συναίνεσης της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤ.Α..Δ. Α.Ε.) σε δύο (2) μήνες [από τρεις (3) που ισχύει σήμερα] αναφορικά με την εξαγορά δημοσίου ακινήτου κ.λπ.
(άρθρα 55 -57)

5.
Προβλέπεται η καταβολή ποσοστού πενήντα τοις εκατό (50%) του τιμήματος εξαγοράς δημοσίου ακινήτου (για τμήματα ακινήτων που είναι όμορα προς επιχειρήσεις) στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε..(άρθρα  58 & 59)

ΜΕΡΟΣ Ζ’

Παρατείνεται εκ νέου και ορίζεται στα εξήντα επτά (67) έτη, [αντί εξήντα (60), που προβλέπεται σήμερα], η διάρκεια της Σύμβασης Παραχώρησης που έχει συναφθεί μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας Α.Ε. (άρθρο 1 παρ. Ζ του ν.4597/2019).
(άρθρο 60)

ΜΕΡΟΣ Η’

1. Παρατείνονται αυτοδικαίως από τη λήξη τους και έως την οριζόμενη ημερομηνία, οι συμβάσεις προσωπικού ι.δ.ο.χ., που απασχολείται στον σχεδιασμό, στην εκτέλεση, στην υλοποίηση και στην παρακολούθηση των προγραμμάτων και έργων της Α.Α.Δ.Ε. που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε.. (άρ. 24 ν.4778/2021).
Διευκρινίζεται ότι η παράταση των ανωτέρω συμβάσεων, δεν μετατρέπει τις συμβάσεις αυτές σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.
(άρθρο 61)

2.Αναγνωρίζεται από το Ελληνικό Δημόσιο η κυριότητα του Ταμείου Εθνικής Άμυνας επί του «Στρατοπέδου Ταξιάρχου Δημητρίου Μαρκόπουλου Χανίων».  (άρθρα 62)

3.
Τροποποιούνται συγκεκριμένες διατάξεις του ν. 4446/2016, που αναφέρονται σε θέματα της Ανώνυμης Εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Β.Ε.Ε.» (Ε.Α.Σ. Α.Β.Ε.Ε.) και συγκεκριμένα:

α. Παρατείνεται εκ νέου το χρονικό διάστημα, για το οποίο επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων και σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, η χορήγηση στην ανωτέρω εταιρεία:

– αποδεικτικών φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για τη διευκόλυνση της λειτουργίας και της δραστηριότητάς της καθώς και τη σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων πώλησης και μεταβίβασης κυριότητας ή σχετικού προσυμφώνου για τα δύο μνημονευόμενα γήπεδα της εταιρείας,

– πιστοποιητικών Φορολογικής Διοίκησης όπου βεβαιώνεται η καταχώριση των ανωτέρω γηπέδων στις δηλώσεις Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (Ε.Ν.Φ.Ι.Α.)

β. Για το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, δεν επιτρέπεται να συμψηφιστούν αυτεπαγγέλτως οι πάσης φύσεως επιχορηγήσεις και καταβολές προς την Ε.Α.Σ. Α.Β.Ε.Ε. με οφειλές της Εταιρείας προς το Δημόσιο, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ν.π.δ.δ.), ασφαλιστικούς οργανισμούς και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (ο.τ.α. α’ και β’ βαθμού).(άρθρα 63)

4.Τροποποιούνται – συμπληρώνονται διατάξεις του ν. 4354/2015 αναφορικά με το μισθολογικό καθεστώς που διέπει υπαλλήλους που απασχολούνται σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης μετά τη συνταξιοδότησή τους. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:

– προβλέπεται ότι οι υπάλληλοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου διατηρούν το μισθολογικό κλιμάκιο που κατείχαν έως την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησής τους και δεν εξελίσσονται μισθολογικά σε ανώτερο κλιμάκιο έως τη λύση της εργασιακής τους σχέσης,

– δεν καταλογίζονται, ούτε αναζητούνται τυχόν υπερβάλλουσες μισθολογικές απολαβές που έχουν καταβληθεί στους ανωτέρω υπαλλήλους εξαιτίας της μη κατάταξής τους στο εισαγωγικό κλιμάκιο μετά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησής τους.
(άρθρα 64)

5.Τροποποτούνται – συμπληρώνονται. διατάξεις του ν. 4738/2020, αναφορικά με τους ευάλωτους οφειλέτες. Συγκεκριμένα, προστίθενται στην έννοια του ευάλωτου οφειλέτη τα άτομα με αναπηρία ενώ με κ.υ.α., καθορίζονται το ποσοστό αναπηρίας και τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία προσδίδουν στα άτομα αυτά τα χαρακτηριστικά του ευάλωτου οφειλέτη (άρθρο 65)

6.Παρατείνονται εκ νέου, αυτοδικαίως από τη λήξη τους έως την ολοκλήρωση των εν εξελίξει δταγωνιστικών διαδικασιών ανάθεσης παροχής υπηρεσιών καθαριότητας που διενεργούνται, και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της οριζόμενης ημερομηνίας, οι συμβάσεις ι.δ.ο.χ. προσωπικού, το οποίο απασχολείται την 30η Ιουνίου 2024, για τις ανάγκες καθαριότητας των κτιρίων της Κεντρικής Υπηρεσίας και των περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. (άρθρο 66)

7.Προβλέπεται η ευθύνη του Επικουρικού Κεφαλαίου, για κάλυψη αξιώσεων αποζημίωσης έναντι ασφαλιστικών επιχειρήσεων που έχουν τεθεί σε καθεστώς αφερεγγυότητας και πριν την έναρξη ισχύος του υπό ψήφιση νομοσχεδίου.   (άρθρο 67)

Πηγή