Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

«Παγώνουν» οι κινήσεις του ελληνικού δημοσίου μετά τις τελευταίες εξελίξεις στις διεθνείς αγορές (εξαιτίας της πτώχευσης δύο τραπεζών στις ΗΠΑ) και στο οικονομικό επιτελείο θα περιμένουν τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών προκειμένου να κάνουν τις επόμενες κινήσεις. Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στις ΗΠΑ, η Goldman Sachs δήλωσε ότι ενδέχεται να μην έχουμε αυξήσεις επιτοκίων στο αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να μην οξυνθούν τα ήδη τεταμένα προβλήματα. Πιθανότατα θα ακολουθηθεί η ίδια συνταγή και από την ΕΚΤ για ένα δίμηνο (κατ’ εκτίμηση).

Αυξήθηκε η ζήτηση κρατικών ομολόγων ως ‘καταφύγια ασφαλείας

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης έχουν μειωθεί (έχει αυξηθεί η αξία των ομολόγων) επειδή πολλά κεφάλαια φεύγουν από μετοχές και στρέφονται προς ομόλογα. Έτσι υπάρχει σημαντική ζήτηση για ομόλογα υψηλής φερεγγυότητας τα οποία θα αντισταθμιστούν και με αγορές ομολόγων υψηλών αποδόσεων (high yield bonds) όπως είναι τα ελληνικά. Έτσι στο υπουργείο οικονομικών υπάρχει μία άποψη να προχωρήσουν σε μία μικρή έκδοση ή επανέκδοση ομολόγων μεγάλης διάρκειας προκειμένου να ενισχύσουν την ρευστότητα σε μία κρίσιμη περίοδο. Ωστόσο επειδή βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και εν μέσω διεθνούς κρίσης, το ΥΠΟΙΚ είναι εξαιρετικά επιφυλακτικό για μία έστω και μικρή έκδοσή. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, εάν οι συνθήκες ομαλοποιηθούν, τότε ίσως δούμε μία κίνηση μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Έχει καλύψει το 50% του δανεισμού του για το 2023.

Από τις αρχές του έτους έως σήμερα έχει δανειστεί σχεδόν το μισό ετήσιο δανειακό πρόγραμμα ενώ, ακόμη πιο σημαντικό, είναι το ότι έχει ήδη αποπληρώσει πάνω από το 60% των ετήσιων μικτών χρηματοδοτικών του αναγκών. Με δεδομένο πως παράλληλα διαθέτει πολύ υψηλά διαθέσιμα που κινούνται σταθερά στην περιοχή των 36 – 37 δισ. ευρώ τα περιθώρια για στάση αναμονής είναι και υπαρκτά και σημαντικά εάν οι συνθήκες στην αγορά κριθούν απαγορευτικές.

Πηγή