Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven
 

Η ενδοσυνεδριακή διόρθωση στις ξένες αγορές επηρέασε και το Χ.Α.

Η αυξημένη εταιρική κερδοφορία και η κατανάλωση μπορεί να θεωρούνται καλά στοιχεία για τις επιχειρήσεις αλλά είναι καταστροφικά όταν θέλεις να πολεμήσεις τον πληθωρισμό. Σ’ αυτό το μοτίβο κάθε είδηση που μπορεί να δείχνει μεγάλη αύξηση κερδών και κατανάλωσης θεωρείται ως λόγος αύξησης επιτοκίων στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά. Επίσης η γεωπολιτική ένταση στη Μέση Ανατολή ουσιαστικά τροφοδοτεί την άνοδο του πετρελαίου και την αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων στο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων. Ο αμερικανικός Dow Jones υποχωρούσε οριακά χθες μία ώρα μετά την έναρξη (-0,09%), ο S&P 500 (-0,33%), ο Nasdaq (-0,72%).

Η πτωτική έναρξη των αμερικανικών αγορών οδήγησε σε υποχώρηση και των ευρωπαϊκών αγορών, μεταξύ των οποίων και το ελληνικό χρηματιστήριο. Λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο γερμανικός DAX υποχωρούσε κατά (-0,24%), ο γαλλικός CAC (-0,24%), o ιταλικός MIB (-0,33%) ενώ ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 κατέγραφε οριακή άνοδο.

Ελληνικό χρηματιστήριο: Από τις 1.169 μονάδες προς τις 1.192 και μετά επιστροφή

Πορεία αντίστοιχη με τις ευρωπαικές αγορές είχε και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης ενώ είχε ένα έντονα ανοδικό ξεκίνημα (ξεπέρασε και τις 1.190 μονάδες στα υψηλά της ημέρας) σταδιακά έχασε την δυναμική του και κατρακύλησε χαμηλότερα και από το χθεσινό κλείσιμο.

Στο τέλος της συνεδρίασης, βρέθηκε στις 1169,79 μονάδες με υποχώρηση (-0,34%). Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 63,5 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 42 έκλεισαν ανοδικά και οι 58 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap μεταβλήθηκε κατά (-0,31%) και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap (0,02%).

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Βιομηχανικών (0,98%) λόγω ανόδου της Μυτιληναίος, Τεχνολογικών (0,67%), Ταξιδίων (0,61%) και πετρελαιακών (0,48%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών (-1,33%), Κατασκευαστικών (-1%) και τραπεζών (-0,94%)

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Eurobank, Jumbo.

Πηγή