Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Η εβδομαδιαία μεταβολή ήταν 0,45%

Την Παρασκευή, ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε την εβδομάδα στις 1174,91 μονάδες με υποχώρηση (-0,31%). Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 115,8 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 28 εκατ. ευρώ τα έκανε η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή λόγω της εισόδου στο δείκτη ESG, και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 30  έκλεισαν ανοδικά και οι 71 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap μεταβλήθηκε κατά  (-0,04%) και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά (-0,64%).

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη ημερήσια  υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Εμπορίου (-1,47%), Τεχνολογίας (-1,03%), Ταξιδίων (-1%) και την μεγαλύτερη άνοδο οι κλάδοι των Βιομηχανικών (1,6%), Τραπεζών (0,37%) που έκαναν ένα σημαντικό ενδοσυνεδριακό ανοδικό γύρισμα και περιόρισαν τις απώλειες και τα προσωπικά –οικιακά προϊόντα (Jumbo) με 0,31%. Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών την Παρασκευή ήταν σε Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, Alpha Bank, ΕΤΕ, Τράπεζα Πειραιώς και ΟΤΕ.

Η ανάλυση της BETA AXEΠΕΥ για την πορεία της αγοράς

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κράτησε ζωντανή την μακροπρόθεσμη ανοδική τάση με έξι διαδοχικά κλεισίματα στο όριο της χρονοσειρά των 200 ημερών. Είναι εντυπωσιακή η άρνηση της αγοράς να πληρώσει χαμηλότερα επίπεδα τιμών κάτω από την «κόκκινη γραμμή» του εκθετικού μέσου όρου των 200 ημερών αγοράζοντας χρόνο για μια ανοδική διαφυγή. Σε αυτή την πορεία αναμονής ο MACD έμεινε αγορασμένος και προς το παρόν αποτελεί την μόνη βραχυπρόθεσμη θετική ένδειξη αντιστροφής του Γενικού Δείκτη.

Πολύ σύντομα ο Γενικός Δείκτης θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον κινητό μέσο όρο των 30 ημερών ο οποίος έχει κατερχόμενη πορεία (1.194 μονάδες) και η σύγκλιση ενδεχομένως να δώσει αφορμή για διαφυγή προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση. Όπως και να έχει η συσσώρευση ήταν απαραίτητη συνθήκη για να αποτοξινωθεί το κλίμα των έντονων διακυμάνσεων και να αποκλιμακωθεί η πίεση που είχε διάρκεια 6 εβδομάδες. Οι αγοραστές έχουν σημειώσει μια μικρή νίκη, δεν έχουν όμως αλλάξει δραματικά τα δεδομένα υπέρ τους. Αυτό το εύθραυστο προβάδισμα προκρίνει και την επόμενη εβδομάδα το ανοδικό σενάριο υπό την σφιχτή αίρεση της διατήρησης των

Η ατζέντα της επόμενης εβδομάδας

Στην ατζέντα της ερχόμενης εβδομάδας ξεχωρίζει η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Αθήνα την προσεχή Πέμπτη με ανακοινώσεις που θα αφορούν την υιοθέτηση και την χρήση του ψηφιακού ευρώ. Την Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ θα πραγματοποιήσει την τακτική δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας (προηγ. δημ. 3,90%) Την Πέμπτη η Μυτιλιναίος θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα εννεαμήνου πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης. Την ίδια ημέρα τέλος ολοκληρώνεται η περίοδος εξάσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης για την ΑΜΚ της Intralot.

Πηγή