Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ξένες αγορές

Έντονες ρευστοποιήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές καταγράφονταν λίγο πριν τις 17.00 ώρα Ελλάδος. Ταυτόχρονα, οι αμερικανικές αγορές είχαν ξεκινήσει και αυτές (ηπιότερα) πτωτικά. Η πτώση στις ευρωπαικές αγορές ήταν έντονη και προβλημάτισε αρκετούς αναλυτές. Γύρω στις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο γερμανικός DAX υποχωρούσε κατά (-1,47%), ο γαλλικός CAC (-1,83%), ο ιταλικός MIB (-1,5%), ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 κατά (-1,58%).

Την ίδια ώρα, οι αμερικανικοί δείκτες υποχωρούσαν αλλά με ηπιότερους ρυθμούς. Ο Dow Jones (-0,45%), ο S&P 500 (-0,5%) και ο Nasdaq (-0,59%).

Ελληνικό χρηματιστήριο: Κρατήθηκαν οι 1.300 μονάδες Γενικού Δείκτη λόγω αντίρροπων δυνάμεων στην πτώση των τραπεζών

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, οι αντίρροπες τάσεις ανάμεσα στα blue chips συγκρατούσαν την υποχώρηση του Γενικού Δείκτη κοντά στα επίπεδα των 1.300 μονάδων κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης. Οι τράπεζες- που χθες έδωσαν τον τόνο της ανόδου- σήμερα διόρθωναν έντονα (-1,66%). Οι ανοδικές αντιδράσεις μετοχών όπως ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, τα ΕΛΠΕ, η Aegean αλλά και των μετοχών του ομίλου Στασινόπουλου (Viohalco, ΕΛΧΑ) ήταν τα αντίβαρα στην πτώση της αγοράς.

Στο τέλος της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1301,34 μονάδες με υποχώρηση (-0,48%). Η αξία συναλλαγών ήταν και πάλι χαμηλή, στα 72,5 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 50 έκλεισαν ανοδικά και οι 67 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap μεταβλήθηκε κατά (-0,59%) και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά (-0,73%). Οι τράπεζες υποχώρησαν κατά (-1,66%), οι πετρελαϊκές (-0,68%), τα προσωπικά-οικιακά προϊόντα (-0,4%)  ενώ ανοδικά κινήθηκαν οι πρώτες ύλες (4,26%) λόγω ΕΛΧΑ και Viohalco. Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν οι ΕΤΕ, Alpha Bank, ΔΕΗ, Τράπεζα Πειραιώς, ΕΛΠΕ.

Το σκηνικό στις αρχές του 2024 δεν μοιάζει για ειδυλλιακό για τα χρηματιστήρια αφού μετά την αναρρίχηση των δεικτών και των μετοχών σε ιστορικά υψηλά (συχνά άνευ λόγου) πλέον ξεκινούν τη νέα χρονιά με διορθωτικές κινήσεις. Ανεπίσημα, οι αμερικανικές και οι ευρωπαικές αγορές διορθώνουν για δύο βασικούς λόγους. Η αναζωπύρωση του πληθωρισμού εκατέρωθεν του Ατλαντικού δημιουργούν υποψίες ότι οι δύο κεντρικές τράπεζες (FED και ECB) δεν θα βιαστούν να μειώσουν τα επιτόκια μέσα στο 2024.  Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι επενδυτές εκτιμούν ότι η ανάπτυξη οικονομιών και εταιρικών μεγεθών θα είναι χαμηλότερη από το 2023. Αν στα στοιχεία αυτά προστεθεί η γεωπολιτική ανησυχία (Μέση Ανατολή, Ουκρανία, Εκλογές σε ΗΠΑ) τότε αιτιολογείται το γεγονός ότι οι επενδυτές αναζητούν ευκαιρίες αποκόμισης κερδών.

Πηγή