Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Κόντρα στο ανοδικό ρεύμα των ευρωπαϊκών αγορών κινήθηκε για μία ακόμη φορά το ελληνικό χρηματιστήριο, δείχνοντας ότι οι ξένοι επενδυτές παραμένουν πωλητές ενώ οι εγχώριοι μάλλον απουσιάζουν από τη συναλλακτική δραστηριότητα ή ακολουθούν σε πωλήσεις. Η πτώση στις τραπεζικές μετοχές συνεχίζεται και πλέον ο κλάδος έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος των υπεραξιών που είχε καταγράψει στο α’ εξάμηνο. Ο Γενικός Δείκτης ενδοσυνεδριακά απώλεσε και τις 1.400 μονάδες (έκανε χαμηλό ημέρας στις 1.398μ).
 
Ελληνικό Χρηματιστήριο: Συνεχίζονται οι πιέσεις στις τράπεζες. Νέα υποχώρηση του Γ.Δ προς τις 1.400 μονάδες

Το ελληνικό χρηματιστήριο και πάλι δεν κατάφερε να ακολουθήσει την ανοδική δυναμική των ευρωπαϊκών αγορών. Αντίθετα, ο Γ.Δ. επηρεασμένος από τις πωλήσεις στις τραπεζικές μετοχές κινήθηκε πτωτικά προς τις 1.400 μονάδες. Το επενδυτικό ενδιαφέρον πλέον εντοπίζεται μόνο σε επιλεγμένες μετοχές που έχουν επιχειρηματικές κινήσεις να ανακοινώσουν ή ενδιαφέροντα εταιρικά αποτελέσματα 9μηνου.

Ο όμιλος «Μυτιληναίος» ανακοίνωσε αποτελέσματα 9μηνου καλύτερα των αναμενόμενων και η μετοχή κατέγραψε άνοδο. Οι τραπεζικές μετοχές για μία ακόμη συνεδρίαση διόρθωσαν (πλην Eurobank, Τράπεζας Κύπρου και της Optima), ενώ άνοδο είχαμε στις μετοχές του Μυτιληναίου, της Cenergy, του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, της Aegean, της Ιντρακατ, του Τιτάνα, Τέρνα Ενεργειακής.  

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γ.Δ. διαμορφώθηκε στις 1.402,6 μονάδες (-0,32%) έχοντας φτάσει ενδοσυνεδριακά και στις 1398 μονάδες. Η αξία συναλλαγών ξεπέρασε τα 121 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 36 ήταν ανοδικές και οι 65 καθοδικές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά (-0,46%), ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε οριακά (-0,03%). Ο τραπεζικός κλαδικός δείκτης μειώθηκε κατά (-1,4%). Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ΕΤΕ, Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank, ΔΑΑ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Μυτιληναίος.

Διεθνείς Αγορές: Άνοδος στη Ευρώπη, μεικτές τάσεις στις ΗΠΑ

Μεικτές τάσεις στις αμερικανικές αγορές, με το βλέμμα στραμμένο στα εταιρικά αποτελέσματα και ανοδικές κινήσεις στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είχαμε στις διεθνείς αγορές ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο για μία ακόμη φορά δεν κατάφερε να ακολουθήσει στην άνοδο, αποδεικνύοντας την παρατεταμένη ‘χρηματιστηριακή κόπωση’.   

Λίγο μετά την έναρξη των αμερικανικών συνεδριάσεων, ο Dow Jones υποχωρούσε κατά (-0,21%), ο S&P 500 αυξάνονταν κατά 0,24%, ο Nasdaq είχε άνοδο 0,61%.

Οι ευρωπαϊκές αγορές από την έναρξη των συνεδριάσεων κινούνταν ανοδικά με τον γερμανικό DAX να αυξάνεται κατά 0,7%, τον γαλλικό CAC κατά 0,62%, τον Eurostoxx 50 κατά 0,75% και τον ιταλικό MIB κατά 0,45%.

Πηγή