Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ελληνικό χρηματιστήριο: Διακύμανση μέσα σε στενό πλαίσιο

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, οι 1.400 μονάδες αποδείχθηκαν μία ισχυρή στήριξη στην αγορά και ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε και κινήθηκε ανοδικά προς τις 1.410 μονάδες, μετά και την ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών. Όμως ούτε σ’ αυτή την φάση σταμάτησε η μεταβλητότητα στο Χ.Α με αποτέλεσμα μετά τις 16.30 ώρα Ελλάδος, ο Γενικός Δείκτης απώλεσε το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του. Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γ.Δ διαμορφώθηκε στις 1404,26 μονάδες με άνοδο 0,27%, σχεδόν στα ίδια επίπεδα στα οποία ξεκίνησε την συνεδρίαση.

Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 140,41 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 61 έκλεισαν ανοδικά και οι 44 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap αυξήθηκε κατά 0,31% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap κατά 0,78%.

Ο τραπεζικός δείκτης μεταβλήθηκε κατά 0,31%. Σαφώς ευνοημένη η μετοχή της Alpha Bank λόγω της απόκτησης επενδυτικής βαθμίδας από την Moody’s και η Τράπεζα Πειραιώς που έδειχνε ότι εκτονώθηκαν οι μεγάλες πωλήσεις και επέστρεψαν αγοραστές.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, ξεχώρισε χθες η άνοδος της μετοχής της Aegean. Ανοδική η εικόνα των μετοχών Μυτιληναίου, ΔΕΗ, Jumbo. Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν Πειραιώς, Alpha Bank, ΕΤΕ, Eurobank, Μυτιληναίος, ΕΤΕ.

Ξένες αγορές: Εν μέσω έντονης πολιτικής αβεβαιότητας σε Ευρώπη και Αμερική

Τέλος του α’ εξαμήνου και οι χρηματιστηριακές αγορές φαίνεται ότι έχουν σε μεγάλο βαθμό ολοκληρώσει την συσσώρευση τους από την αποκόμιση των κερδών και πλέον μένουν με τα προβλήματα που χρονίζουν και τις γεωπολιτικές ανησυχίες. Ενδεικτική είναι η υποχώρηση του γαλλικού CAC λόγω των προεδρικών εκλογών. Οι αμερικανικές αγορές ξεκίνησαν ανοδικά αλλά υποχωρούσαν σταδιακά. Κατά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones αυξάνονταν 0,27%, ο S&P 500 κατά 0,35%, ο Nasdaq είχε άνοδο 0,38%. Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο γερμανικός DAX αυξάνονταν κατά 0,24%, ο γαλλικός CAC υποχωρούσε (για τους πολιτικούς λόγους) κατά -0,77%, ο ιταλικός MIB -0,1% και ο Eurostoxx 50 κατά -0,11%.

Πηγή