Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven
Ελληνικό χρηματιστήριο: Πωλήσεις σε τράπεζες, άνοδος σε μη τραπεζικά blue chips
Μεικτές τάσεις ανάμεσα στις δεικτοβαρείς μετοχές καταγράφηκαν στο τέλος της εβδομάδας. Ο Γενικός Δείκτης επηρεάστηκε από τις ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές αλλά είχε ως αντιστάθμισμα την άνοδο σε κάποια μη χρηματοοικονομικά blue chips όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Φουρλής, Ιντρακάτ. Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γ.Δ. διαμορφώθηκε στις 1.405,32 μονάδες με άνοδο 0,13%. Η αξία συναλλαγών ανήλθε στα 101,4 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 50 ήταν ανοδικές και οι 56 πτωτικές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap αυξήθηκε κατά 0,04% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap κατά 0,26%. Πτωτικά κινήθηκαν οι τράπεζες (-0,53%), τα τρόφιμα-ποτά (-0,26%), οι πρώτες ύλες (-0,23%), τα διυλιστήρια (-0,1%). Ανοδικά κινήθηκαν τα προσωπικά-οικιακά προϊόντα 0,48% (λόγω ΟΠΑΠ), οι τηλεπικοινωνίες (0,37%), οι βιομηχανικές (0,28%).
Η σημερινή ανοδική κίνηση επιτεύχθη εν μέσω της γνωστής μεταβλητότητας και του δυϊσμού στο ταμπλό ‘τράπεζες’ V ‘Μη τραπεζικά blue chips”. Στο τέλος της συνεδρίασης επιτεύχθη το θετικό κλείσιμο και έτσι ισχυροποιήθηκαν οι στηρίξεις πέριξ των 1.400 μονάδων. Ο στόχος πλέον είναι η υπέρβαση των 1.420 μονάδων κατ’ αρχή και των 1.468 μονάδων (επίπεδα Απριλίου 2011) σε δεύτερη φάση. Όλα αυτά είναι εφικτά εάν διατηρηθεί το καλό κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια.
Πως ο πληθωρισμός στην Ευρώπη ωθεί τους επενδυτές στις μετοχές
Οι ξένες αγορές (Αμερική-Ευρώπη-Ασία) συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά με μικρές διορθωτικές και καταγράφουν (οι περισσότερες) νέα υψηλά πολυετιών ή ιστορικά υψηλά στους χρηματιστηριακούς δείκτες τους.
Οι χρηματιστηριακές αγορές αφενός έχουν προεξοφλήσει τις όποιες αρνητικές εξελίξεις (ύφεση στη Βρετανία, οικονομική υποτονικότητα σε Γερμανία, Γαλλία) αφετέρου έχουν δύο παράγοντες που διαμορφώνουν τις ανοδικές τάσεις. Ο πρώτος είναι ο στόχος ανάληψης υψηλότερου ρίσκου (μετοχές) για μεγαλύτερες αποδόσεις από τον πληθωρισμό και ο δεύτερος η επανεπένδυση των προηγούμενων κερδών από ομόλογα και εμπορεύματα, σε μετοχές.
Κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι αμερικανικές αγορές ξεκίνησαν διορθωτικά με το Dow Jones να υποχωρεί (-0,35%), ο S&P 500 (-0,21%) και ο Nasdaq (-0,25%). Αντιθέτως, μέχρι τις 17.00 ώρα Ελλάδος ανοδικά κινούνταν οι ευρωπαϊκές αγορές με το γερμανικό DAX να αυξάνεται κατά 0,3%, ο γαλλικός CAC με άνοδο 0,35%, ο ιταλικός MIB με άνοδο 0,21% και ο Eurostoxx 50 με άνοδο 0,38%.