Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Αντιθετικά μηνύματα για το ελληνικό χρηματιστήριο έδωσε η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε σήμερα. Ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε και πάλι πάνω από τις 1.410 μονάδες αλλά η εικόνα και πάλι ήταν προβληματική σε σχέση μ’ αυτή των ξένων αγορών που κατέγραψαν ξέφρενο ράλι λόγω της νίκης του Τραμπ και της επίδρασής του στα διεθνή χρηματιστήρια και λόγω των εγχώριων τραπεζικών αποτελεσμάτων.

Από την προηγούμενη χρηματιστηριακή εβδομάδα, οι μόνοι ευνοημένοι ήταν οι μέτοχοι των τραπεζικών μετοχών. Οι 4 συστημικές τράπεζες ανακοίνωσαν αποτελέσματα και ο τραπεζικός δείκτης αυξήθηκε περίπου 5% εβδομαδιαίως. Όμως, στο διάστημα της εβδομάδας, συνολικά το ελληνικό χρηματιστήριο έδειξε και πάλι ότι αδυνατεί να διαμορφώσει μία υγιή και βιώσιμη ανοδική τάση. Ο Γενικός Δείκτης αυξήθηκε εβδομαδιαία περίπου 1,6% σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή (1/11) την ίδια στιγμή που οι ξένες αγορές (ειδικά οι μικρές ευρωπαικές αγορές) έκαναν μεγαλύτερη ανοδική κίνηση. Και βέβαια, δεν συζητάμε για τους δείκτες Αμερικής και αναπτυγμένων ευρωπαϊκών αγορών που έκαναν ξέφρενο ράλι μετά την νίκη Τράμπ.

Την Παρασκευή, οι ευρωπαικές αγορές διόρθωναν (τουλάχιστον μέχρι το κλείσιμο της ελληνικής συνεδρίασης) αλλά το ελληνικό χρηματιστήριο κινούνταν ανοδικά λόγω των τραπεζικών μετοχών.

Τραπεζική άνοδος και λοιπά blue chips

Στο ελληνικό χρηματιστήριο εκτός από την άνοδο των τραπεζικών μετοχών λόγω αποτελεσμάτων 9μηνου, τα περισσότερα μη τραπεζικά blue chips κινήθηκαν ισορροπημένα. Εκτός των τραπεζών που αυξήθηκαν για δύο λόγους (η πολιτική συγκυρία στις ΗΠΑ βοήθησε τις τράπεζες ανά τον κόσμο και ο δεύτερος λόγος είναι τα αποτελέσματα 9μηνου) θετικά μπορούμε να πούμε ότι κινήθηκαν η Coca Cola HBC και ο Τιτάνας οι οποίοι έχουν και οι δύο σχέση με τις ΗΠΑ, ήπια άνοδο είχε ο Μυτιληναίος, η ΔΕΗ, υποχώρησε ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ πιέστηκε επειδή έκοψε το δικαίωμα στο μέρισμα, ήπια άνοδος για την Jumbo η οποία εισέρχεται στην καλή της περίοδο (γιορτές Χριστουγέννων) και ταυτόχρονα είδαμε προσπάθεια ανάκαμψης των δύο διυλιστηρίων (ΕΛΠΕ και Motor Oil). Αξιοπρόσεκτη η άνοδος των υποδομών (ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ). Σε σταθερό ανοδικό momentum βρίσκονται και οι μετοχές της Viohalco και της Cenergy παρά την μείωση των ημερήσιων τζίρων τους.

Άνοδος στις 1413,13 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη την Παρασκευή, λόγω τραπεζών

Τα αποτελέσματα 9μηνου των 4 μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών ήταν καλύτερα απ’ ότι ανέμεναν οι ξένοι επενδυτές. Έτσι οι μετοχές τους κινήθηκαν ανοδικά και την Παρασκευή, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη στην υπέρβαση των 1.410 μονάδων. Στα υπόλοιπα μη τραπεζικά blue chips είχαμε αντίρροπες τάσεις με τα μισά να κινούνται ανοδικά και τα άλλα να υποχωρούν.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1413,13 μονάδες με ημερήσια άνοδο 0,33%. Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 137 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 45 έκλεισαν ανοδικά και οι 54 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) είχε άνοδο 0,75%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) αυξήθηκε κατά 0,14%. Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,51% ενώ στα μη τραπεζικά blue chips, ξεχώρισαν Mυτιληναίος, ΔΕΗ, Motor Oil, Cenergy, Ιντραλοτ, ΟΛΠ και Ελλάκτωρ. Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών την Παρασκευή ήταν Eurobank, ΕΤΕ, Alpha Bank, Πειραιώς, ΟΤΕ, Mυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Motor Oil.

Και η επόμενη εβδομάδα, θα έχει πληθώρα εταιρικών αποτελεσμάτων, τα οποία-εάν είναι θετικά- θα μπορέσουν να υποστηρίξουν μία άνοδο προς τις 1.420 μονάδες του Γενικού Δείκτη.

Οι αμερικανικές αγορές συνέχισαν ανοδικά προς νέα ιστορικά υψηλά, οι ευρωπαικές αγορές διόρθωναν την Παρασκευή

Την Παρασκευή, είχαμε διόρθωση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (με εξαίρεση το ελληνικό) και συνέχιση της ανόδου των αμερικανικών δεικτών. Λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones αυξάνονταν κατά 0,33%, ο S&P 500 κατά 0,3%, ο Nasdaq κατά 0,09%. Στην Ευρώπη αντίθετα είχαμε υποχώρηση, ο γερμανικός DAX (-0,87%), ο γαλλικός CAC (-1,12%), ο ιταλικός MIB (-0,73%) και ο Eurostoxx 50 (-0,98%).

Πηγή