Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Δεν ακολούθησε το ράλι των ξένων αγορών

Πιέσεις στις τράπεζες

Η συνεδρίαση της Παρασκευής

Κατά την συνεδρίαση της Παρασκευής, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1413,26 μονάδες με πτώση κατά (-0,42%). Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 110,9 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 49 έκλεισαν ανοδικά και οι 65  πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap μεταβλήθηκε κατά (-0,42%) και ο FTSE Mid Cap (-0,64 %). Οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν κατά (0,51%). Άλλοι κλάδοι, που υποχώρησαν ήταν οι Πρώτες Ύλες (-1,16%), οι Βιομηχανικές (-0,75%) και οι πετρελαϊκές (-0,7%). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν οι μετοχές Πειραιώς, η Eurobank, ΕΤΕ, Alpha Bank, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ.

Κατά την προηγούμενη εβδομάδα, σταθεροποιητικό ρόλο στο ελληνικό χρηματιστήριο διαδραμάτισαν τα εταιρικά αποτελέσματα και οι επιχειρηματικές κινήσεις. Ωστόσο η αγορά χρειάζεται ακόμη μία ώθηση για να κινηθεί πάνω από τις 1.430 μονάδες προς τις 1.460 μονάδες.

Οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν σε κλοιό ρευστοποιήσεων κατά το μεγαλύτερο μέρος της προηγούμενης εβδομάδας  με πωλητές και από το εξωτερικό και από το εσωτερικό. Ίσως τα θέματα που ενέσκηψαν κατά την διάρκεια της εβδομάδας σχετικά με την δυνατότητα ή μη διανομής μερίσματος, ο αναβαλλόμενος φόρος (DTC), οι  καθυστερήσεις των τιτλοποιήσεων και ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙΙ μάλλον λειτούργησαν αρνητικά για τις μετοχές και τον Γενικό Δείκτη. Η υποχώρηση αυτή αντισταθμίστηκε από την άνοδο μη χρηματοοικονομικών blue chips όπως η Coca Cola, η Titan Int, η Jumbo, η Ιντρακατ, τα ΕΛΠΕ, ο ΟΠΑΠ ενώ εντυπωσιακή μεταβλητότητα έδειξε η μετοχή του ΟΤΕ καθώς μετά την υπέρβαση των 14 ευρώ υποχώρησε σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ξένες αγορές: Άνοδος λόγω τεχνολογίας και ρευστότητας

Σε ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν την χρηματιστηριακή εβδομάδα οι χρηματιστηριακοί δείκτες των ξένων αγορών. Το ‘πάρτυ’ των τεχνολογικών μετοχών συμπαρέσυρε και τις υπόλοιπες μετοχές σε Αμερική και Ευρώπη και πλέον οι αμερικανικοί δείκτες κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα (ο Dow Jones πάνω από 39.000 μονάδες, ο S&P 500 πάνω από 5.000 μονάδες και ο Nasdaq πάνω από 16.000 μονάδες) ενώ σε ιστορικά υψηλά ή υψηλά δεκαετιών κινούνται και οι ευρωπαϊκοί δείκτες με τον DAX να προσεγγίζει σε ιστορικά υψηλά τις 17.500 μονάδες. Τα ιστορικά υψηλά μπορεί να μην υποστηρίζονται από μακροοικονομικά μεγέθη αλλά βασίζονται κυρίως στην αυξημένη επιχειρηματικότητα, στην μεγάλη (πληθωριστική) ρευστότητα και στις εξελίξεις της τεχνολογίας. Τα θεαματικά αποτελέσματα χρήσης της NVIDIA (εταιρείας που δραστηριοποιείται πλέον στην τεχνητή νοημοσύνη) εκτίναξαν τεχνολογικές μετοχές και συμπαρέσυραν και τις υπόλοιπες μετοχές σε ένα γαϊτανάκι ανόδου που συνεχίστηκε μέχρι και την Παρασκευή.

Πηγή