Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ανοδικά κλείνουν για την εβδομάδα και μήνα οι περισσότεροι δείκτες σε Αμερική και Ευρώπη

Οι αμερικανικοί δείκτες ξεκίνησαν ανοδικά με τον Dow Jones να οδεύει προς νέο ιστορικό υψηλό με άνοδο 0,31% στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης. Ο δείκτης S&P 500 αυξάνεται κατά 0,58% και ο τεχνολογικός Nasdaq κατά 0,75%. Στην Ευρώπη, “το πάρτι των χρηματιστηρίων” συνεχίζεται και προφανέστατα τα στοιχεία για χαμηλό πληθωρισμό τον Αύγουστο (2,2%) στην Ευρωζώνη, συντηρεί τη χρηματιστηριακή αισιοδοξία για μειώσεις επιτοκίων. Λίγο πριν τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο γερμανικός DAX αυξάνονταν κατά 0,28%, ο γαλλικός CAC κατά 0,22%, ο ιταλικός MIB κατά 0,56% και ο Eurostoxx 50 κατά 0,06%. Και εδώ κάποιοι χρηματιστηριακοί δείκτες βρίσκονται καθ’ οδόν προς ιστορικά υψηλά. Επί της ουσίας οι περισσότερες αγορές, όχι μόνο κάλυψαν τις απώλειες της 5ης Αυγούστου, αλλά κατέγραψαν και θετικές μηνιαίες αποδόσεις.

Ελληνικό χρηματιστήριο: Αρνητική μηνιαία μεταβολή για το Γενικό Δείκτη και οριακή εβδομαδίαια υποχώρηση

Το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν από τα λίγα ευρωπαϊκά που δεν κατάφεραν να συνέλθουν από την ‘καταιγίδα’ της 5ης Αυγούστου. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μηνιαία υποχώρηση (-2%) έναντι της 30ης Ιουλίου που ήταν στις 1460 μονάδες. Η εβδομαδιαία του μεταβολή ήταν πτωτική και αυτή (-0,01%) εν αντιθέσει με τις ευρωπαϊκές αγορές που κινήθηκαν ανοδικά.
Η συνεδρίαση είχε και αυτή χαμηλές συναλλαγές αλλά στο τέλος προστέθηκαν και οι συναλλαγές που καταγράφηκαν από το reballancing του MSCI Greece και έφθασαν τις συναλλαγές στα 378 εκατ. ευρώ.
Στο τέλος της τελευταίας συνεδρίασης του Αυγούστου, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.431,19 μονάδες με άνοδο 0,3% λόγω της ανοδικής αντίδρασης των τραπεζικών μετοχών και οι συναλλαγές λόγω του rebalancing έφτασαν στα 378 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 58 έκλεισαν ανοδικά και οι 43 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε κατά 0,17%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε κατά 1,43%. Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,69% με τοποθετήσεις προς το τέλος της συνεδρίασης με άνοδο στις 3 από τις 4 συστημικές και  με την Optima να συνεχίζει το ράλι της. Ανοδικά κινήθηκε και η Attica Bank που πήρε την έγκριση για τη συγχώνευση με την Παγκρήτια από την ΤτΕ και έχει Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 3 Σεπτεμβρίου.

Αντίρροπες τάσεις ανάμεσα σε τραπεζικές και μη τραπεζικές μετοχές

Από τις μεταβολές φαίνεται ότι και πάλι είχαμε αντίρροπες τάσεις ανάμεσα σε τραπεζικά και μη τραπεζικά blue chips. Σημαντική η άνοδος της μετοχής της Motor Oil λόγω του reballancing στον MSCI (έχασε κάποιους αλλά δέχθηκε άλλους ξένους επενδυτές), τα ΕΛΠΕ, ο Φουρλής που κινείται πλέον πάνω από τα 4 ευρώ λόγω της συμφωνίας με την Foot Locker, η Autohellas, ο ΟΛΠ, η ΕΥΔΑΠ, η Ιντρακατ, η Lamda, η ΓΕΚ Τέρνα, η ΔΕΗ, το Δ.Α.Α. και η Ελλάκτωρ ήταν κάποιες από τις μετοχές που κατέγραψαν άνοδο. Από τις μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης ξεχώρισαν κυρίως η Ιντραλοτ και η Intertech. Στον αντίποδα είχαμε ρευστοποιήσεις και υποχωρήσεις στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Τιτάνα, Aegean και σε αρκετές στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση που φαίνεται ότι επηρέασαν την άνοδο. Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν η Motor Oil, η ΕΤΕ, η Eurobank, η Πειραιώς, ο ΟΠΑΠ, η Alpha Bank και ο ΟΤΕ.

Πηγή