Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ελληνικό χρηματιστήριο: Η αποκοπή μερισμάτων φρέναρε την αγορά. Άνοδος 20% στη μετοχή της Attica Bank ενόψει της συμφωνίας μετόχων

Η αποκοπή του δικαιώματος μερίσματος σε Πειραιώς, ΕΛΠΕ και Jumbo περιόρισε την δυναμική της αγοράς. Ταυτόχρονα βγήκαν και πωλητές σε άλλα blue chips με αποτέλεσμα, στο τέλος της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης να διαμορφωθεί στις 1.444,31 μονάδες (-0,48%). Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 90 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 60 ήταν ανοδικές και οι 51 πτωτικές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά -0,63%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά -0,11%. Ο τραπεζικός κλάδος είχε αυξημένες πιέσεις (-0,84%) με εξαίρεση το 20% της Attica Bank λόγω της επικείμενης συμφωνίας μετόχων. Στα υπόλοιπα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Aegean, η Cenergy, ο Μυτιληναίος, ο ΟΤΕ, η Ελλάκτωρ, ο Τιτάνας και η Coca Cola HBC.

Ανοδικά οι αγορές σε Ευρώπη, σε ιστορικά υψηλά οι 3 αμερικανικοί δείκτες

Με την ίδια ένταση που υποχωρούσαν χθες, με την ίδια ένταση αυξάνονταν σήμερα (και ειδικά μετά το μεσημέρι) οι ευρωπαϊκοί δείκτες αν και είχαν ξεκινήσει πτωτικά. Στην Αμερική, οι 3 μεγαλύτεροι δείκτες καταγράφουν οριακή άνοδο προς νέα ιστορικά υψηλά βασιζόμενες στην κατάθεση Πάουελ στο Καπιτώλιο και στις εκτιμήσεις για τον αμερικανικό πληθωρισμό. Λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο γερμανικός DAX αυξάνονταν κατά 0,9%, ο γαλλικός CAC κατά 0,77%, ο ιταλικός MIB κατά 1,17% και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 κατά 0,92%. Στις ΗΠΑ, ο Dow Jones αυξάνονταν κατά 0,04%, ο S&P 500 κατά 0,32% και ο Nasdaq κατά 0,55% κινούμενοι προς ιστορικά υψηλά. Οι βασικοί λόγοι είναι ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε τροχιά πτώσης και οι πολιτικές εξελίξεις δείχνουν Τραμπ τον οποίο αγαπούν ιδιαίτερα τα χρηματιστήρια.

Πηγή