Του Νίκου Σακελλαρίου

Την άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών ακολούθησε τελικά ο Γενικός Δείκτης κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και ξεπέρασε έστω και με αυξημένη μεταβλητότητα, τις 1.450 μονάδες με μοχλό τις τραπεζικές μετοχές κυρίως αλλά και μη χρηματοοικονομικά blue chips.

Η συνεδρίαση της Παρασκευής. Στο υψηλό ημέρας στις 1.452 μονάδες έκλεισε τελικά ο Γενικός Δείκτης.

Η έναρξη της συνεδρίασης ήταν χλιαρή με τον Γενικό Δείκτη να διολισθαίνει προς τις 1.440 μονάδες (1.441 μονάδες χαμηλό ημέρας). Σταδιακά και όσο οι ευρωπαικές αγορές αυξάνονταν, επανήλθαν οι αγοραστές στις τράπεζες με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί προς τις 1.450 μονάδες εν μέσω όμως αυξημένης μεταβλητότητας. Η άνοδος, αύξησε τις τοποθετήσεις και στα περισσότερα μη χρηματοοικονομικά blue chips με αποτέλεσμα να τονωθεί και η ζήτηση για μετοχές εκτός τραπεζών όπως η Jumbo (είχε υποχωρήσει την προηγούμενη), η Coca Cola HBC, o ΟΠΑΠ η Cenergy, το Αεροδρόμιο Αθηνών (Δ.Α.Α), η Ιντρακατ, η Lamda Development αλλά και ισχυρές μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης όπως η Ιντραλοτ, το Ιατρικό Αθηνών κά.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στο υψηλό ημέρας στις 1452,28 μονάδες με άνοδο 0,44%. Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 104 εκατ. Ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 63 έκλεισαν ανοδικά και οι 41 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 0,61% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά 0,32%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, οι τράπεζες αυξήθηκαν κατά 0,6% με άνοδο σε Alpha Bank (είχε μία πολύ θετική έκθεση η HSBC), Εurobank, Πειραιώς και υποχώρησε σε ΕΤΕ. Η σημερινή είναι η ‘μεγάλη μέρα’ για την Attica Bank καθώς αναμένεται να ανακοινωθεί και η συμφωνία μετόχων για την διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα της συγχώνευσης με την Παγκρήτια. Η μετοχή της Attica μετά τα ’20άρια’ ανόδου που κατέγραψε μέσα στην εβδομάδα, σήμερα υποχώρησε κατά (-7,58%) στα 12,8 ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών της εβδομάδας που μας πέρασε βελτιώθηκε στα 100 εκατ. ευρώ αυξημένη περίπου 25% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Μεγάλη άνοδο σε Αμερική και Ευρώπη

Στις ξένες αγορές συνεχίζεται η μεγάλη άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που δείχνουν να καλύπτουν τις απώλειες της πρώτης εβδομάδας του Ιουλίου. Κατά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο γερμανικός DAX αυξάνονταν κατά 0,5%, ο γαλλικός CAC κατά 0,9% και ο ιταλικός MIB κατά 0,56%. Οι αμερικανικοί δείκτες κινούνται προς νέα ιστορικά υψηλά, με τον Dow Jones να ‘φλερτάρει’ με τις 40.000 μονάδες (άνοδος 0,23%), τον S&P 500 να αυξάνεται 0,42% και τον Nasdaq να έχει ξεπεράσει τις 18.400 μονάδες με άνοδο 0,7%.
     
Οι αγορές προεξοφλούν ότι ο πληθωρισμός (σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη) υποχωρεί και ότι οδεύουμε προς δεύτερη μείωση επιτοκίων. Επίσης τα εταιρικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου προεξοφλούνται χρηματιστηριακά θετικά. Ωστόσο οι φόβοι για τις πολιτικές εξελίξεις σε Γαλλία και ΗΠΑ αλλά και για τα μακροοικονομικά δεδομένα (χρέος) στη Γαλλία, είναι έντονοι. Πάντως προς το παρόν οι αγορές ζουν τον δικό τους ‘παράδεισο’.

Πηγή