Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven
Πτωτικά ξεκίνησαν οι αμερικανικοί δείκτες ενώ λίγο πριν τις 17.00 ώρα Ελλάδος οι ευρωπαικές αγορές κινούνταν ανοδικά, κατά την τελευταία εβδομάδα του 2024 και ενώ απομένουν δύο μόνο συνεδριάσεις πριν μπούμε στο 2025. Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης ακολούθησε την άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών αλλά με έντονες αντίρροπες τάσεις ανάμεσα στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ξεχώρισε το ράλι της Ελλάκτωρ μετά και την ανακοίνωση ότι θα επιστρέψει 0,85 ευρώ / μετοχή (αφού βέβαια εγκριθεί το θέμα στη Γενική Συνέλευση) και οι πολλές συναλλαγές -μεταβιβάσεις στη μετοχή της “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή” στα 2 ευρώ / μετοχή της δημόσιας πρότασης.
Ξένες αγορές: “Καλλωπισμός αποτιμήσεων” στην Ευρώπη, αποκομίσεις κερδών στις ΗΠΑ
Η πρώτη μεταχριστουγεννιάτικη συνεδρίαση στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές (κάποιες δούλεψαν και στις 26/12) είχε θετικές αντιδράσεις. Όχι για κάποιους συγκεκριμένους λόγους αλλά γιατί μετά τις διορθωτικές κινήσεις των τελευταίων εβδομάδων, οι επιχειρήσεις προχωρούν σε “καλλωπισμό αποτιμήσεων” προκειμένου να δείξουν μεγαλύτερες υπεραξίες στους ισολογισμού της 31ης Δεκεμβρίου. Στις αμερικανικές αγορές, αντίθετα, μετά τις σταθεροποιητικές συνεδριάσεις της 26ης Δεκεμβρίου είχαμε σήμερα έναρξη με αποκομίσεις υπεραξιών. Άλλωστε και οι 3 δείκτες (Dow, S&P 500 και Nasdaq) κινούνταν τις προηγούμενες συνεδριάσεις σε ιστορικά υψηλά.
Λίγο πριν τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,32%, ο S&P 500 υποχωρούσε κατά 0,83%, ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρούσε, εντονότερα, κατά 1,48%, Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο γερμανικός DAX αυξάνονταν κατά 0,49%, ο γαλλικός CAC κατά 0,73%, ο ιταλικός MIB κατά 0,89% και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 κατά 0,49%.
Ελληνικό Χρηματιστήριο: Μικρές ανοδικές κινήσεις για Γεν. Δείκτη και blue chips. Eπιλεκτικές αγορές στη μεσαία κεφαλαιοποίηση
Ο ‘καλλωπισμός αποτιμήσεων’ (ή window’s dressing στα ελληνικά) έγινε και στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και σε αρκετές μετοχές από την μεσαία κεφαλαιοποίηση. Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γ.Δ διαμορφώθηκε στις 1457,38 μονάδες με άνοδο 0,59%. Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 73 εκατ. Ευρώ κυρίως από τις αγορές-μεταβιβάσεις των μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προς την Masdar.
Οι πρωταγωνιστές της συνεδρίασης
Στις τράπεζες ΕΤΕ, Eurobank και Alpha Bank κινήθηκαν ανοδικά όπως και η Attica Bank ενώ στα μη τραπεζικά blue chips, η πρόθεση της διοίκησης της Ελλάκτωρ να επιστρέψει 0,85 ευρώ/μετοχή στους μετόχους (αντιστοιχεί το ποσό στο 40% περίπου της κεφαλαιοποίησής της), έφερε μεγάλη άνοδο (9,9%) στη μετοχή της. Σημαντική άνοδο είχαμε στα ΕΛΠΕ και στην Motor Oil, στην Ιντραλοτ, στην Jumbo (ευνοείται από την γιορταστική συγκυρία), στον ΟΠΑΠ, στην Ιντρακατ, στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στην Aegean, στον Τιτάνα (πλέον ξεπέρασε και τα 40 ευρώ/μετοχή), στον ΑΔΜΗΕ, στο Δ.Α.Α και στη Viohalco. Πολύ καλή συνεδρίαση είχαμε σε Ιντραλοτ, Φουρλή, Austriacard, KΡΙ-ΚΡΙ (έφτασε στα 15 ευρώ). Αξιοσημείωτη πάντως η πτώση της μετοχής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κάτω από τα 2 ευρώ προς το τέλος της συνεδρίασης.
Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Πειραιώς, η Ελλάκτωρ, η ΕΤΕ, η ΔΕΗ, η Τράπεζα Κύπρου, η Q&R, η Ιντραλοτ, η METLEN.
Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθούν οι τελευταίες συνεδριάσεις του 2024 της επόμενης εβδομάδας. Μικρές κινήσεις και χαμηλές συναλλαγές.