Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ελληνικό χρηματιστήριο: Όλο το ενδιαφέρον στις τραπεζικές μετοχές. Ξεχώρισαν επίσης Jumbo και Τιτάν

Το μπαράζ των θετικών εκθέσεων ξένων και εγχώριων επενδυτικών οίκων για τις ελληνικές τράπεζες κορυφώθηκε κατά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας. Δεν γνωρίζουμε πόσο επηρέασαν τις τιμές των μετοχών τους αλλά σίγουρα έδωσαν κάποια ώθηση και πλέον οι 4 μετοχές των συστημικών τραπεζών επέστρεψαν κοντά σε νέα υψηλά πολυετίας. Η διανομή μερισμάτων επιβραβεύει τους πιστούς μετόχους και αποτελεί κίνητρο για διεύρυνση του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

ΑΕΠ και Ευρωεκλογές

Η ανακοίνωση για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,1% στο α’ τρίμηνο 2024 ήταν η είδηση της ημέρας και δείχνει ότι μετά από τη ‘χαμηλή πτήση’ του δ’ τριμήνου, η ελληνική οικονομία δείχνει να ανακτά κάποια δυναμική.

Σε ότι αφορά τις χαμηλές συναλλαγές, αυτές δείχνουν ότι ο κύκλος τοποθετήσεων στο α’ εξάμηνο φαίνεται ότι ολοκληρώθηκε και ίσως δούμε περισσότερες τοποθετήσεις στο β’ εξάμηνο εάν οι συνθήκες και τα μεγέθη των εταιρειών και της οικονομίας παραμείνουν θετικά. Ας μην ξεχνάμε ότι την Κυριακή (9 Ιουνίου) έχουμε τις Ευρωεκλογές και πάντα τις παραμονές των εκλογών το κλίμα παραμένει υποτονικό.

Η συνεδρίαση της Παρασκευής. Σταθεροποίηση στις 1.458,37 μονάδες (0,38%)

Κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε από τις 1.455 μονάδες ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά τις 1.460 μονάδες (υψηλά ημέρας στις 1.462 μονάδες) και στο τέλος της συνεδρίασης, διαμορφώθηκε στις 1458,37 μονάδες με άνοδο 0,38%. Η αξία συναλλαγών έφτασε τα 94 εκατ. ευρώ επιταχύνοντας κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 42 έκλεισαν ανοδικά και οι 61 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά 0,58%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά (-0,58%). Στους επιμέρους κλάδους, άνοδο κατέγραψαν οι τράπεζες (1,71%), τα προσωπικά-οικιακά προϊόντα (0,7%), οι βιομηχανικές (0,64%) και υποχώρηση οι πετρελαϊκές (-0,71%), οι πρώτες ύλες (-0,47%) και οι τηλεπικοινωνίες (-0,16%).

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν σε Πειραιώς, ΕΤΕ, Eurobank, Αlpha Bank, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή και Motor Oil.

Ξένες Αγορές: Σε υποχώρηση ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές

Στις διεθνείς αγορές επικράτησαν πτωτικές τάσεις και ειδικά στις ευρωπαϊκές αγορές, έχοντας προεξοφλήσει τις εξελίξεις, στράφηκαν σε ρευστοποιήσεις. Πτωτικές τάσεις εμφανίζουν και οι αμερικανικές αγορές λίγο μετά την έναρξή των συνεδριάσεών στη Νέα Υόρκη. Λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones μεταβάλλονταν κατά (-0,1%), ο S&P 500 κατά (-0,15%) και ο Nasdaq κατά (-0,29%).

Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο γερμανικός DAX υποχωρούσε την ίδια ώρα (-0,59%), ο γαλλικός CAC (-0,52%), ο ιταλικός MIB (-0,39%) και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 κατά (-0,31%).

Πηγή